Britta Gustafsson ställer ut sina tavlor på Ulfsby gård med start i kväll. Utställningen kallar hon Pytt i panna för att det är en salig blandning av tavlor, både gammal och nytt.

- Precis sådär som pytt i panna är, säger hon.

UTSTÄLLNING Britta Gustafsson har vernissage på sin utställning Pytt i panna i kväll. Utställningen hålls i stensalen på Ulfsby gård och visas hela sommaren. Sammanlagt 15 tavlor målade i akryl hänger uppe på stenväggarna och ytterligare sex målningar på katter står och lurar i de stora fönsterna.

- Utgångspunkten var att mina bilder skulle passa ihop med stenväggarna. Vissa vill bara ha en vit, slät bakgrund till sina tavlor, men jag tycker det blev riktigt fint med sten, säger Britta.

Naiva katter

Brittas tavlor har till största delen abstrakta motiv, men det finns även några hon kallar halvabstrakta.

- Vissa ser man ju att föreställer något, men man kanske måste titta en lite längre stund för att se vad det verkligen är, säger hon.

Hennes kattmålningar är däremot målade på ett naivt sätt, något hon tycker blir en bra kombination tillsammans med resten av tavlorna.

- Det ena stöder det andra, jag gillar att lägga barnatankar i mina bilder, men jag har ändå länge varit mer åt det abstrakta hållet.

Målar på plåt

De flesta tavlorna är målade på duk, men det finns även några på zinkplåt. Att måla på plåt är ganska nytt för Britta, men hon gillar det skarpt.

- Det är en underbar känsla när penseln möter plåten, sen är det skönt att det inte behövs ramar eftersom plåten talar för sig själv.

Inför sommaren planerar Britta att sätta igång och måla mera intensivt.

- Men jag är flitig så det blir nog inget problem.

Elva temperament och elva olika uttryckssätt möts i konstmuseets nya specialutställning Pop up 2, där medlemmar från Ålands konstförening fått fria händer att visa vad de vill.

Kulturföreningen Katrina planerar att beställa en nyskriven opera baserad på Carina Karlssons texter om 1600-talets häxprocesser på Åland.
Premiären är tänkt till 2021.

Glädjekällan är temat för årets utgåva av årsboken Sanct Olof.
– I år har vi vågat vara lite spralliga, säger redaktör Kiki Alberius-Forsman.

Svenskåländska folkmusikbandet Skrömta släpper nu sin tredje skiva ”Skrömtology”.
– Vi spelar en slags fusion mellan rock och folkmusik. Det finns säkert en massa regler för hur folkmusik egentligen ska låta – vi bryter mot dem alla, säger Robert Zetterqvist.

Två mycket ovanliga Abba-skivor hamnade härom dagen på Ålands skivbörs när en man klev in och erbjöd dem.
– Jo de här två skivorna är nog i särklass de ovanligaste och mest värdefulla skivor vi haft i butiken, säger Göran Jansson på Skivbörsen.

De tar i från knäna, Kökars nybildade teatergrupp, när de sätter upp det historiska dramat ”Kedjan”. Och trots de skavanker som ofrånkomligen vidlåder amatörteater, går de i land med projektet

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Folkdräktsparaden på Bolstaholms gård under lördagen drar blickarna till sig. Det är inte ofta som så många åländska folkdräkter går att skåda vid ett tillfälle.

– Man borde använda dem mer, säger May Karlsson som har vävt tyget till, och sytt, både sin och Karl-Johan Mörns dräkter.

Ålands veterantraktorklubb smög igång sitt gårdsmuseum i fjol.
Nu har man vuxit med ytterligare en utställningshall.
– Utrymmesbristen är vårt ständiga problem. Vi kunde fylla ett tredje hus, säger Tore ”Putte” Karlsson från Ålands veterantraktorklubb som står bakom museet.

I morgon släpper Marcus Boman sin fotobok ”Skaparkraft” med 60 personliga porträtt av åländska konstnärer som påverkat honom.
– Det är min hyllning till dem, säger han.

Tystnad är inte detsamma som tomhet.
– När jag dröjer i tystnaden börjar jag uppleva massor av saker, säger Henrika Lax som i sin utställning på Galleri Skarpans målat tystnad.

Efter drygt två års byggtid, 50 miljoner euro och mycken förväntan öppnar Helsingfors nya kulturcenter Amos Rex i övermorgon. För öppningsutställningen står det japanska teamLab som skapar spektakulära digitala rumsinstallationer.

På drygt ett år har Sottungabon Peter Wahlbeck blivit ett känt namn på den åländska teaterscenen. Debuten gjorde han i Robert Liewendahls Sottungapjäs ”Storm över Södö”, och förra helgen var han med i arrangerandet av en teaterhelg på Sottunga – både som skådespelare och manusförfattare.
– Jag är allätare när det kommer till teater och vill inte stänga några dörrar.