Nu visar Anette Gustafsson stämningsfulla akvareller på galleri Lugn & ro i Eckerö.

Med sin personliga stil höjer hon nivån på åländsk akvarellkonst med flera meter.

KONST Konst kan vara öppen eller stängd, platt eller djup, berörande eller bara uppvisande. Inne i kaféet på Eckerö post- och tullhus står inramade akvareller i dova färger och berör djupt och öppet. De flesta motiv är hämtade ur skogen framför Anette Gustafssons fönster i hemmet i Norrtälje. Men de är inte avbildande utan uttrycker istället en känslostämning i utrymmet mellan träden, marken och himlen.

Tavlorna har Anette målat hemma i sin ateljé utifrån tankar och vad hon där och då känner inom sig. Hon säger att skogen ger henne en härlig mystisk trygghetskänsla.

Under sommaren som hamnvakt på Rödhamn släpper hon målandet och på hösten är hon för ivrig.

- Då kan jag lätt arbeta sönder min konst, vilja för mycket. Jag måste ta paus ifrån dem och därför har jag ofta många tavlor samtidigt på gång. Målar lite i taget. Försiktigt.

-Förr fick jag slänga hälften, nu har jag lärt mig att hejda mig själv. Jag har hittat balansen.

Skrap i ytan

Anette är självlärd och har målat sedan hon var liten. I dag försörjer hon sig på sin konst vintertid, men hon tycker det är så roligt att hon har svårt för att kalla skapandet för sitt jobb.

-Fast jag målar från tidig morgon tills det är dags att hämta barnen från dagis. Oavsett om jag vill eller inte.

Hon arbetar med stora modeller och låter färgen rinna ut i olika skikt på varandra. Vått på vått. Vått på torrt och mycket vatten. Ibland skrapar hon i ytan, ibland målar hon på det för att få fram linjer och konturer.

Tre utställningar i sommar

Jag tittar mig omkring på Anettes lockande landskap och tänker att många kan måla i akvarell, men inte alla kan berätta någonting med vattnet och färgerna. Det gör Anette.

Utställningen är öppen i juli månad och i sommar visar Anette även akvareller på Rödhamn och på skeppargården Pellas i Lemland.

Literarum betyder bokstäver på latin. Ett passade tema för en grafikutställning på biblioteket, tycker nio grafiker som från och med i dag visar upp sina alster på Mariehamns stadsbibliotek.

”Everything is connected” (Allt hänger ihop), kallar Alexandra Trizna sin kommande utställning där hon lämnat plexiglaset för att i stället måla på trä från Alfridafällda stockar

Om två veckor släpper Sofia Ullman sitt nya album ”Vår väg är havet” med inspiration av ett citat på monumentet Havets folk i Esplanaden i Mariehamn.
– Orden kom så starkt till mig, säger 40-åringen som namngav titelspåret efter inskriptionen.

”Vädra din folkdräkt”.
Det var temat i Stadshusparken då kläder från svunnen tid fick komma ut och röra på sig.
– Jag har velat haft en folkdräkt länge, säger Sara-Li Mattsson som visade upp en komplett Jomaladräkt.

Den 11-15 augusti ordnas Katrina Kammarmusik med musiker från Finland, Sverige och Norge.
– Det har varit svårt att planera i år men vi har varit inställda på att genomföra festivalen till varje pris, säger Barbro Sundback, ordförande i Katrina Kammarmusik.

Tetiana Tymoshenko och Irina Bendukidze-Fisuns nya mångkulturella utställning utforskar traditionella tatueringar och kroppsmålningar från världen över.
– Det finns djupa meningar i traditionella tatueringar och det är intressant att undersöka varför folk har tatuerat sig genom historien, säger stylisten Irina Bendukidze-Fisun.

För 300 år sedan ägde Ålands enda egentliga sjöslag rum, i vattnet mellan Flisö och Granhamn i Föglö.
Det uppmärksammas i en stor utställning på Föglö bibliotek i sommar.

På Stadsbiblioteket i Mariehamn kan den som har ett uppmärksamt öga få syn på katter som strövar fritt omkring i bibliotekets olika delar. Konstnären och skulptören Ulrika Kjeldsen ställer ut nio katter skapade i stål, inspirerade av bibliotekets former.

“Frihamn” är den avslutande romanen i Leo Löthmans svit om den finska släktens resa från de finska urskogarna till de åländska hamnarna.
–  Romanen handlar mellan raderna om hur annorlunda Åland är gentemot Finland och Sverige och vad det beror på, berättar Leo Löthman.

Sonja Nordenswans senaste roman “A.Lena Persons hjärtehotell” är en blinkning till “det frigjorda sjuttiotalet”, tonårsvåndor och en surrealistisk roadtrip i Europa.
–  Man skulle kunna säga att A.Lena gör det som jag aldrig vågade göra, berättar Sonja Nordenswan.

Eckeröbördige sjömannen och redaren Leonard Johnsson kan sägas personifiera den åländska sjöfartshistorien under första dryga halvan av 1900-talet, med dess övergång från segel till ångfart.
Etnolog Conny Andersson berättar om hans liv i sin nya bok Leonards koffert.

Jakt- och fiskemuseet på Eckerö visar i sommar en fin liten utställning med målningar av Robert Hancock (1912-1993).

I morgon söndag bjuder Geta Poesi & Visa in till evenemanget ”I lä för Norrhavet” – en kulturrunda till sex platser utomhus i Geta.