Nu visar Anette Gustafsson stämningsfulla akvareller på galleri Lugn & ro i Eckerö.

Med sin personliga stil höjer hon nivån på åländsk akvarellkonst med flera meter.

KONST Konst kan vara öppen eller stängd, platt eller djup, berörande eller bara uppvisande. Inne i kaféet på Eckerö post- och tullhus står inramade akvareller i dova färger och berör djupt och öppet. De flesta motiv är hämtade ur skogen framför Anette Gustafssons fönster i hemmet i Norrtälje. Men de är inte avbildande utan uttrycker istället en känslostämning i utrymmet mellan träden, marken och himlen.

Tavlorna har Anette målat hemma i sin ateljé utifrån tankar och vad hon där och då känner inom sig. Hon säger att skogen ger henne en härlig mystisk trygghetskänsla.

Under sommaren som hamnvakt på Rödhamn släpper hon målandet och på hösten är hon för ivrig.

- Då kan jag lätt arbeta sönder min konst, vilja för mycket. Jag måste ta paus ifrån dem och därför har jag ofta många tavlor samtidigt på gång. Målar lite i taget. Försiktigt.

-Förr fick jag slänga hälften, nu har jag lärt mig att hejda mig själv. Jag har hittat balansen.

Skrap i ytan

Anette är självlärd och har målat sedan hon var liten. I dag försörjer hon sig på sin konst vintertid, men hon tycker det är så roligt att hon har svårt för att kalla skapandet för sitt jobb.

-Fast jag målar från tidig morgon tills det är dags att hämta barnen från dagis. Oavsett om jag vill eller inte.

Hon arbetar med stora modeller och låter färgen rinna ut i olika skikt på varandra. Vått på vått. Vått på torrt och mycket vatten. Ibland skrapar hon i ytan, ibland målar hon på det för att få fram linjer och konturer.

Tre utställningar i sommar

Jag tittar mig omkring på Anettes lockande landskap och tänker att många kan måla i akvarell, men inte alla kan berätta någonting med vattnet och färgerna. Det gör Anette.

Utställningen är öppen i juli månad och i sommar visar Anette även akvareller på Rödhamn och på skeppargården Pellas i Lemland.

Ida Jansson var en piga som levde i Borgboda, Saltvik. Hon bodde i en liten röd stuga med sin handikappade son Gustav Adolf.
Nu har hon varit död i 54 år, men hennes historia lever vidare.

Tre svenska hobbyarkeologer har hittat överraskande fynd i närheten av Lövökongressens fredade område – nästan fyra kilogram mynt och knappar från 1600-talet framåt och ett ryskt kors i mässing eller brons.
– Det här hjälper att bidra till Lövös historia, säger vikarierande antikvarie Freya Roe vid enheten för kulturförvaltning.

Trubadur-duon Emil Grönvall och Yohan Henriksson har under nio år spelat på Arken Garden. Med över 500 spelningar i ryggen har de varit med om det mesta, och byggt upp en stark kemi tillsammans.

Teater, musik, dans, poesi och många aktiviteter för barn och familjer. Det erbjuds under kulturnatten som går av stapeln under den soliga och fina fredagskvällen.
– Vi tycker att det är värt att lyfta poesin in i vardagen och ut på torgen, säger Eva Johansson som deltar i en poetisk flash mob.

Nanna Sjöström var en åländsk grafiker och formgivare. Hon påbörjade sin konstnärliga bana under 80-talet, och arbetade in i det sista.
– Det finns en stor efterfrågan efter Nanna, säger Leila Cromwell-Morgan vid Galleri Skarpans.

I tisdags gick den tjugonde Katrinafestivalen av stapeln. Öppningskonserten hölls i en fullpackad S:t Görans kyrka, där musiken kom från alla håll och kanter.

Anna Nygård studerar modefotografi i London och är nu aktuell med en utställning i Galleriet ovanför Viktor Crafts and Design, som tar fasta på hållbarhet inom mode.
– Det är en blandning mellan konst- och modefoto, säger Anna Nygård.

”Livet är en schlager”. Det är årets festivaltema när Katrina kammarmusik firar 20-
årsjubileum. Allt från tidiga dansmelodier,
operor och berömda kammarmusik-verk till
välkända Eurovisions dängor kommer framföras under fem dagar.

Flera av de åländska biblioteken vägrar ta
emot den åländska poeten Linda Smiths
senaste bok ”Fågelperspektiv från Djävulsberget”, menar hon. Hittills har bara Mariehamns och Sunds bibliotek tagit in den.
– De åländska biblioteken borde ju ta in allt
av åländska författare, säger Linda Smith.

I lördags anordnade Geta sockensällskap en antikrunda i Kulturarvsstugan, Geta. På plats fanns expertvärderaren Hans Örnback från antikhandeln Patina. Särskilt ett av föremålen överträffade hans förväntningar.
– Den är ovärderlig, säger han.

I år det exakt 20 år sedan Vikingamarknaden anordnades första gången.
I Kvarnbo, Saltvik springer barnen runt
med svärd och vikingarna ligger i sina tält
för att få en paus från solen.
– Det är aningen för varmt, säger Bill
Persson som är här för sjätte gången.

Värmen är förskräcklig, men skön. Hundarnas tungor hänger tungt, turisterna äter bullar och tar bilder på de gamla husen.
Det är onsdag och hantverksdag på Jan Karlsgården.

I sin masteruppsats ”Byggnadskultur och nationsbygge” skriver Johan Häggblom om arkitekten Einar Rudskogs uppdrag han fick av Ålands ungdomsförbund i början på 1900- talet.