Nu visar Anette Gustafsson stämningsfulla akvareller på galleri Lugn & ro i Eckerö.

Med sin personliga stil höjer hon nivån på åländsk akvarellkonst med flera meter.

KONST Konst kan vara öppen eller stängd, platt eller djup, berörande eller bara uppvisande. Inne i kaféet på Eckerö post- och tullhus står inramade akvareller i dova färger och berör djupt och öppet. De flesta motiv är hämtade ur skogen framför Anette Gustafssons fönster i hemmet i Norrtälje. Men de är inte avbildande utan uttrycker istället en känslostämning i utrymmet mellan träden, marken och himlen.

Tavlorna har Anette målat hemma i sin ateljé utifrån tankar och vad hon där och då känner inom sig. Hon säger att skogen ger henne en härlig mystisk trygghetskänsla.

Under sommaren som hamnvakt på Rödhamn släpper hon målandet och på hösten är hon för ivrig.

- Då kan jag lätt arbeta sönder min konst, vilja för mycket. Jag måste ta paus ifrån dem och därför har jag ofta många tavlor samtidigt på gång. Målar lite i taget. Försiktigt.

-Förr fick jag slänga hälften, nu har jag lärt mig att hejda mig själv. Jag har hittat balansen.

Skrap i ytan

Anette är självlärd och har målat sedan hon var liten. I dag försörjer hon sig på sin konst vintertid, men hon tycker det är så roligt att hon har svårt för att kalla skapandet för sitt jobb.

-Fast jag målar från tidig morgon tills det är dags att hämta barnen från dagis. Oavsett om jag vill eller inte.

Hon arbetar med stora modeller och låter färgen rinna ut i olika skikt på varandra. Vått på vått. Vått på torrt och mycket vatten. Ibland skrapar hon i ytan, ibland målar hon på det för att få fram linjer och konturer.

Tre utställningar i sommar

Jag tittar mig omkring på Anettes lockande landskap och tänker att många kan måla i akvarell, men inte alla kan berätta någonting med vattnet och färgerna. Det gör Anette.

Utställningen är öppen i juli månad och i sommar visar Anette även akvareller på Rödhamn och på skeppargården Pellas i Lemland.

Åsa Lind har just kommit ut med två nya bilderböcker: ”Brum, skogens djur i ord och bild” med illustrationer av Anna Bengtsson, och ”Tiger, Tiger, Tiger” illustrerad av Joanna Hellgren.

Keathy Ericsson-Jourdan blir den första mottagaren av det nyinstiftade Anna-Lena Dreijers konstpris.
– Jag är mycket hedrad, säger mottagaren.

För ett drygt år sedan besökte franska konstnären Marie Sand Åland tillsammans med sin make som är Frankrikes ambassadör i Finland. Det var ett tvådagarsbesök, men Marie Sand blev kvar en vecka, fascinerad av det åländska landskapet.

Ålands kulturdelegation har utsett etnologen Conny Andersson till årets kulturpristagare.

De åländska museerna jobbar för ett ökat samarbete sinsemellan. En konkret åtgärd är att uppmärksamma den internationella museidagen på lördag då det bland annat bjuds på fritt inträde.

Dagens Nyheter har donerat sin samling av gamla kameror och övrig fotoutrustning till Ålands fotografiska museum.
– Jag är helt överväldigad, säger Olle Strömberg som äger och driver museet tillsammans med sin fru Benita Strömberg.

Johanna Grüssner är en av 13 artister som är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2019.

Efter sju års intensiva studier vid Sibeliusakademien och flera timmars övande – varje – dag, är det dags för Emanuele Ferraris examenskonsert.
– Nej, jag är inte speciellt nervös, säger han.

Känslor av skam behöver inte gömmas undan eller förtryckas. I Bo Söderlunds nya utställning på Galleri Skarpans har han i stället valt att porträttera en rad ”pinsamhetsmonster” som var och en nu har möjlighet att bekanta sig med.

”På en trollsländas vingar” av Ann-Christin Waller och Anni Wikberg är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

En tredjedel av Ålands nationaliteter finns representerade i utställningen ”Mångkulturella Åland i folkdräkt” på Kulturhistoriska museet. Bakom projektet står fotografen Tetiana Tymoshenko och stylisten Irina Bendukidze-Fisun.
– Folkdräkterna har en historia att berätta, säger de.

Med sin biografi ”Min ljusa stad” vill Ulrika Gustafsson återupprätta den åländska författaren Sally Salminen.

– Hon har blivit så orättvist behandlad och förminskad, säger hon. 

Efter framgångarna med ”Bränn alla mina brev” vill författaren, kolumnisten och poddmakaren Alex Schulman satsa än mer på sina böcker.

– Egentligen skulle jag vilja avveckla de andra sakerna, säger han.