-Egentligen är det för vackert på Rödhamn, säger Anette Gustafsson.

Det vet hon en hel del om, tretton somrar har hon tillbringat på ön och därför är det helt naturligt att hon kallar sin separatutställning Mitt Rödhamn.

KONST Hängningen på galleri Skarpans är just klar och här hänger mestadels stora akvareller. Motiven är både Rödhamns topografi och det man brukar kalla platsens ande.

Foto: Kristoffer Hellman

-Himlen är enorm på Rödhamn, man kan se hela himlakupan, säger Anette.

I målningarna ser man alla slag av himlar. Med lätta slöjmoln eller med tunga regnmoln som tonar upp sig. Men ingen målning har klarblå himmel.

Ljuset är en viktig aktör i akvarellerna antingen det gäller att trolla fram ett dimgrått landskap, ett solbelyst eller ett som är på väg in i natten.

Stör mig

Fastän akvarellerna ser ut som ögonblicksbilder, intryck snabbt fästa på papperert, så är inte akvarellerna målade på plats och ute i naturen.

-Nej, jag målar aldrig ute. Det är alltför mycket som stör, säger Anette.

Inspirationen och sinnesintrycken tar hon med sig liksom ibland skisser och foton som stöd för hur byggnader står.

Sedan gäller det att nå fram till bilden hon vill ha, skikt på skit av färg läggs på.

- Det svåraste är att veta när bilden är färdig, att hejda sig så den inte blir överarbetad, säger hon.

Blir bok

Det var planerat att Anettes bok med bilder från Rödhamn skulle ha varit klar till vernissagen i kväll. Så blev det inte, boken försenades i tryckeriet och blir förhoppningsvis klar till nästa vecka.

- Jag kallar den Loggbok från Rödhamn och en del av bilderna från utställningen finns i den, men det finns naturligtvis också andra bilder, säger Anette Gustafsson.

Akvarellerna får inga beskrivande namn, titlarna utgörs av datum.

-Men inga årtal. Det är inte viktigt exakt vilket år jag målade de enskilda bilderna. Det handlar mer om tidens gång, att tid och årstider rör sig men jag står på samma plats, säger Anette.

Renare former

Hon beskriver sitt måleri som att hon just nu är på väg mot renare former och färger.

-Visst känner man igen hus och miljöer i en del av akvarellerna, men jag är ingen exakt landskapsavbildare. Mycket lämnas öppet för den som ser bilderna. Jag har kanske inte tänkt "natt" när jag målat med mörka färger även om man kan välja att se det så, förklarar.

Stora ark och stora penslar, ganska våta akvareller där vattnet spelar en aktiv roll för effekterna, sådan är Anettes stil just nu.

Och mer Rödhamnsmotiv blir det nog för just har hon och sambon Christian Kull skrivit kontrakt för att arrendera och sköta gästhamnen på Rödhamn i ytterligare fem år.

Åsa Lind har just kommit ut med två nya bilderböcker: ”Brum, skogens djur i ord och bild” med illustrationer av Anna Bengtsson, och ”Tiger, Tiger, Tiger” illustrerad av Joanna Hellgren.

Keathy Ericsson-Jourdan blir den första mottagaren av det nyinstiftade Anna-Lena Dreijers konstpris.
– Jag är mycket hedrad, säger mottagaren.

För ett drygt år sedan besökte franska konstnären Marie Sand Åland tillsammans med sin make som är Frankrikes ambassadör i Finland. Det var ett tvådagarsbesök, men Marie Sand blev kvar en vecka, fascinerad av det åländska landskapet.

Ålands kulturdelegation har utsett etnologen Conny Andersson till årets kulturpristagare.

De åländska museerna jobbar för ett ökat samarbete sinsemellan. En konkret åtgärd är att uppmärksamma den internationella museidagen på lördag då det bland annat bjuds på fritt inträde.

Dagens Nyheter har donerat sin samling av gamla kameror och övrig fotoutrustning till Ålands fotografiska museum.
– Jag är helt överväldigad, säger Olle Strömberg som äger och driver museet tillsammans med sin fru Benita Strömberg.

Johanna Grüssner är en av 13 artister som är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2019.

Efter sju års intensiva studier vid Sibeliusakademien och flera timmars övande – varje – dag, är det dags för Emanuele Ferraris examenskonsert.
– Nej, jag är inte speciellt nervös, säger han.

Känslor av skam behöver inte gömmas undan eller förtryckas. I Bo Söderlunds nya utställning på Galleri Skarpans har han i stället valt att porträttera en rad ”pinsamhetsmonster” som var och en nu har möjlighet att bekanta sig med.

”På en trollsländas vingar” av Ann-Christin Waller och Anni Wikberg är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

En tredjedel av Ålands nationaliteter finns representerade i utställningen ”Mångkulturella Åland i folkdräkt” på Kulturhistoriska museet. Bakom projektet står fotografen Tetiana Tymoshenko och stylisten Irina Bendukidze-Fisun.
– Folkdräkterna har en historia att berätta, säger de.

Med sin biografi ”Min ljusa stad” vill Ulrika Gustafsson återupprätta den åländska författaren Sally Salminen.

– Hon har blivit så orättvist behandlad och förminskad, säger hon. 

Efter framgångarna med ”Bränn alla mina brev” vill författaren, kolumnisten och poddmakaren Alex Schulman satsa än mer på sina böcker.

– Egentligen skulle jag vilja avveckla de andra sakerna, säger han.