-Egentligen är det för vackert på Rödhamn, säger Anette Gustafsson.

Det vet hon en hel del om, tretton somrar har hon tillbringat på ön och därför är det helt naturligt att hon kallar sin separatutställning Mitt Rödhamn.

KONST Hängningen på galleri Skarpans är just klar och här hänger mestadels stora akvareller. Motiven är både Rödhamns topografi och det man brukar kalla platsens ande.

Foto: Kristoffer Hellman

-Himlen är enorm på Rödhamn, man kan se hela himlakupan, säger Anette.

I målningarna ser man alla slag av himlar. Med lätta slöjmoln eller med tunga regnmoln som tonar upp sig. Men ingen målning har klarblå himmel.

Ljuset är en viktig aktör i akvarellerna antingen det gäller att trolla fram ett dimgrått landskap, ett solbelyst eller ett som är på väg in i natten.

Stör mig

Fastän akvarellerna ser ut som ögonblicksbilder, intryck snabbt fästa på papperert, så är inte akvarellerna målade på plats och ute i naturen.

-Nej, jag målar aldrig ute. Det är alltför mycket som stör, säger Anette.

Inspirationen och sinnesintrycken tar hon med sig liksom ibland skisser och foton som stöd för hur byggnader står.

Sedan gäller det att nå fram till bilden hon vill ha, skikt på skit av färg läggs på.

- Det svåraste är att veta när bilden är färdig, att hejda sig så den inte blir överarbetad, säger hon.

Blir bok

Det var planerat att Anettes bok med bilder från Rödhamn skulle ha varit klar till vernissagen i kväll. Så blev det inte, boken försenades i tryckeriet och blir förhoppningsvis klar till nästa vecka.

- Jag kallar den Loggbok från Rödhamn och en del av bilderna från utställningen finns i den, men det finns naturligtvis också andra bilder, säger Anette Gustafsson.

Akvarellerna får inga beskrivande namn, titlarna utgörs av datum.

-Men inga årtal. Det är inte viktigt exakt vilket år jag målade de enskilda bilderna. Det handlar mer om tidens gång, att tid och årstider rör sig men jag står på samma plats, säger Anette.

Renare former

Hon beskriver sitt måleri som att hon just nu är på väg mot renare former och färger.

-Visst känner man igen hus och miljöer i en del av akvarellerna, men jag är ingen exakt landskapsavbildare. Mycket lämnas öppet för den som ser bilderna. Jag har kanske inte tänkt "natt" när jag målat med mörka färger även om man kan välja att se det så, förklarar.

Stora ark och stora penslar, ganska våta akvareller där vattnet spelar en aktiv roll för effekterna, sådan är Anettes stil just nu.

Och mer Rödhamnsmotiv blir det nog för just har hon och sambon Christian Kull skrivit kontrakt för att arrendera och sköta gästhamnen på Rödhamn i ytterligare fem år.

Literarum betyder bokstäver på latin. Ett passade tema för en grafikutställning på biblioteket, tycker nio grafiker som från och med i dag visar upp sina alster på Mariehamns stadsbibliotek.

”Everything is connected” (Allt hänger ihop), kallar Alexandra Trizna sin kommande utställning där hon lämnat plexiglaset för att i stället måla på trä från Alfridafällda stockar

Om två veckor släpper Sofia Ullman sitt nya album ”Vår väg är havet” med inspiration av ett citat på monumentet Havets folk i Esplanaden i Mariehamn.
– Orden kom så starkt till mig, säger 40-åringen som namngav titelspåret efter inskriptionen.

”Vädra din folkdräkt”.
Det var temat i Stadshusparken då kläder från svunnen tid fick komma ut och röra på sig.
– Jag har velat haft en folkdräkt länge, säger Sara-Li Mattsson som visade upp en komplett Jomaladräkt.

Den 11-15 augusti ordnas Katrina Kammarmusik med musiker från Finland, Sverige och Norge.
– Det har varit svårt att planera i år men vi har varit inställda på att genomföra festivalen till varje pris, säger Barbro Sundback, ordförande i Katrina Kammarmusik.

Tetiana Tymoshenko och Irina Bendukidze-Fisuns nya mångkulturella utställning utforskar traditionella tatueringar och kroppsmålningar från världen över.
– Det finns djupa meningar i traditionella tatueringar och det är intressant att undersöka varför folk har tatuerat sig genom historien, säger stylisten Irina Bendukidze-Fisun.

För 300 år sedan ägde Ålands enda egentliga sjöslag rum, i vattnet mellan Flisö och Granhamn i Föglö.
Det uppmärksammas i en stor utställning på Föglö bibliotek i sommar.

På Stadsbiblioteket i Mariehamn kan den som har ett uppmärksamt öga få syn på katter som strövar fritt omkring i bibliotekets olika delar. Konstnären och skulptören Ulrika Kjeldsen ställer ut nio katter skapade i stål, inspirerade av bibliotekets former.

“Frihamn” är den avslutande romanen i Leo Löthmans svit om den finska släktens resa från de finska urskogarna till de åländska hamnarna.
–  Romanen handlar mellan raderna om hur annorlunda Åland är gentemot Finland och Sverige och vad det beror på, berättar Leo Löthman.

Sonja Nordenswans senaste roman “A.Lena Persons hjärtehotell” är en blinkning till “det frigjorda sjuttiotalet”, tonårsvåndor och en surrealistisk roadtrip i Europa.
–  Man skulle kunna säga att A.Lena gör det som jag aldrig vågade göra, berättar Sonja Nordenswan.

Eckeröbördige sjömannen och redaren Leonard Johnsson kan sägas personifiera den åländska sjöfartshistorien under första dryga halvan av 1900-talet, med dess övergång från segel till ångfart.
Etnolog Conny Andersson berättar om hans liv i sin nya bok Leonards koffert.

Jakt- och fiskemuseet på Eckerö visar i sommar en fin liten utställning med målningar av Robert Hancock (1912-1993).

I morgon söndag bjuder Geta Poesi & Visa in till evenemanget ”I lä för Norrhavet” – en kulturrunda till sex platser utomhus i Geta.