-Egentligen är det för vackert på Rödhamn, säger Anette Gustafsson.

Det vet hon en hel del om, tretton somrar har hon tillbringat på ön och därför är det helt naturligt att hon kallar sin separatutställning Mitt Rödhamn.

KONST Hängningen på galleri Skarpans är just klar och här hänger mestadels stora akvareller. Motiven är både Rödhamns topografi och det man brukar kalla platsens ande.

Foto: Kristoffer Hellman

-Himlen är enorm på Rödhamn, man kan se hela himlakupan, säger Anette.

I målningarna ser man alla slag av himlar. Med lätta slöjmoln eller med tunga regnmoln som tonar upp sig. Men ingen målning har klarblå himmel.

Ljuset är en viktig aktör i akvarellerna antingen det gäller att trolla fram ett dimgrått landskap, ett solbelyst eller ett som är på väg in i natten.

Stör mig

Fastän akvarellerna ser ut som ögonblicksbilder, intryck snabbt fästa på papperert, så är inte akvarellerna målade på plats och ute i naturen.

-Nej, jag målar aldrig ute. Det är alltför mycket som stör, säger Anette.

Inspirationen och sinnesintrycken tar hon med sig liksom ibland skisser och foton som stöd för hur byggnader står.

Sedan gäller det att nå fram till bilden hon vill ha, skikt på skit av färg läggs på.

- Det svåraste är att veta när bilden är färdig, att hejda sig så den inte blir överarbetad, säger hon.

Blir bok

Det var planerat att Anettes bok med bilder från Rödhamn skulle ha varit klar till vernissagen i kväll. Så blev det inte, boken försenades i tryckeriet och blir förhoppningsvis klar till nästa vecka.

- Jag kallar den Loggbok från Rödhamn och en del av bilderna från utställningen finns i den, men det finns naturligtvis också andra bilder, säger Anette Gustafsson.

Akvarellerna får inga beskrivande namn, titlarna utgörs av datum.

-Men inga årtal. Det är inte viktigt exakt vilket år jag målade de enskilda bilderna. Det handlar mer om tidens gång, att tid och årstider rör sig men jag står på samma plats, säger Anette.

Renare former

Hon beskriver sitt måleri som att hon just nu är på väg mot renare former och färger.

-Visst känner man igen hus och miljöer i en del av akvarellerna, men jag är ingen exakt landskapsavbildare. Mycket lämnas öppet för den som ser bilderna. Jag har kanske inte tänkt "natt" när jag målat med mörka färger även om man kan välja att se det så, förklarar.

Stora ark och stora penslar, ganska våta akvareller där vattnet spelar en aktiv roll för effekterna, sådan är Anettes stil just nu.

Och mer Rödhamnsmotiv blir det nog för just har hon och sambon Christian Kull skrivit kontrakt för att arrendera och sköta gästhamnen på Rödhamn i ytterligare fem år.

Ida Jansson var en piga som levde i Borgboda, Saltvik. Hon bodde i en liten röd stuga med sin handikappade son Gustav Adolf.
Nu har hon varit död i 54 år, men hennes historia lever vidare.

Tre svenska hobbyarkeologer har hittat överraskande fynd i närheten av Lövökongressens fredade område – nästan fyra kilogram mynt och knappar från 1600-talet framåt och ett ryskt kors i mässing eller brons.
– Det här hjälper att bidra till Lövös historia, säger vikarierande antikvarie Freya Roe vid enheten för kulturförvaltning.

Trubadur-duon Emil Grönvall och Yohan Henriksson har under nio år spelat på Arken Garden. Med över 500 spelningar i ryggen har de varit med om det mesta, och byggt upp en stark kemi tillsammans.

Teater, musik, dans, poesi och många aktiviteter för barn och familjer. Det erbjuds under kulturnatten som går av stapeln under den soliga och fina fredagskvällen.
– Vi tycker att det är värt att lyfta poesin in i vardagen och ut på torgen, säger Eva Johansson som deltar i en poetisk flash mob.

Nanna Sjöström var en åländsk grafiker och formgivare. Hon påbörjade sin konstnärliga bana under 80-talet, och arbetade in i det sista.
– Det finns en stor efterfrågan efter Nanna, säger Leila Cromwell-Morgan vid Galleri Skarpans.

I tisdags gick den tjugonde Katrinafestivalen av stapeln. Öppningskonserten hölls i en fullpackad S:t Görans kyrka, där musiken kom från alla håll och kanter.

Anna Nygård studerar modefotografi i London och är nu aktuell med en utställning i Galleriet ovanför Viktor Crafts and Design, som tar fasta på hållbarhet inom mode.
– Det är en blandning mellan konst- och modefoto, säger Anna Nygård.

”Livet är en schlager”. Det är årets festivaltema när Katrina kammarmusik firar 20-
årsjubileum. Allt från tidiga dansmelodier,
operor och berömda kammarmusik-verk till
välkända Eurovisions dängor kommer framföras under fem dagar.

Flera av de åländska biblioteken vägrar ta
emot den åländska poeten Linda Smiths
senaste bok ”Fågelperspektiv från Djävulsberget”, menar hon. Hittills har bara Mariehamns och Sunds bibliotek tagit in den.
– De åländska biblioteken borde ju ta in allt
av åländska författare, säger Linda Smith.

I lördags anordnade Geta sockensällskap en antikrunda i Kulturarvsstugan, Geta. På plats fanns expertvärderaren Hans Örnback från antikhandeln Patina. Särskilt ett av föremålen överträffade hans förväntningar.
– Den är ovärderlig, säger han.

I år det exakt 20 år sedan Vikingamarknaden anordnades första gången.
I Kvarnbo, Saltvik springer barnen runt
med svärd och vikingarna ligger i sina tält
för att få en paus från solen.
– Det är aningen för varmt, säger Bill
Persson som är här för sjätte gången.

Värmen är förskräcklig, men skön. Hundarnas tungor hänger tungt, turisterna äter bullar och tar bilder på de gamla husen.
Det är onsdag och hantverksdag på Jan Karlsgården.

I sin masteruppsats ”Byggnadskultur och nationsbygge” skriver Johan Häggblom om arkitekten Einar Rudskogs uppdrag han fick av Ålands ungdomsförbund i början på 1900- talet.