Det blir färsk satir och svidande karikatyr när Teaterföreningen i Mariehamn tar sig an revyformen. Politiker, präster, landskapschefer, konsulter se upp! Ingen går säker när Hördududu har premiär.

TEATER Låt ett gäng ålänningar gå loss så blir det mycket gnäll. Det är ett av de påståenden som ligger till grund för scenerna i Teaterföreningen i Mariehamns nyskrivna revy. Där raljeras med den upprörda kommunikationen i messaspalterna, med turismgrupper, politiker, ålänningar i allmänhet och invandrargrupper.

På ett sätt tycks textförfattarna bevisa sina egna teser, ingen går säker när revyluppen granskar Åland. På ett humoristiskt och bitvis hårt sätt kommer revyn att dra fram, enligt vad Ålandstidningens reporter fick ta del av under de scener som visades under förhandstitten.

Flera skribenter

Omkring 20 personer har arbetat med pjäsen, dessförinnan har både kända och okända skribenter bidragit till manus. Resultatet är redigerat men i stort sett ocensurerat enligt regissör Ove Andersson.

- Fast i den mån det handlar om namngivna ålänningar har jag rensat så att det inte ska bli för hårt, säger han.

Det är ett bra tag sedan Teaterföreningen satte upp en egen revy. Tidigare sattes den klassiska nyårsrevyn upp på stadshusets scen. Nu blir det mer en påskrevy. Eller en "typ" påskrevy. Premiären är på lördag 26 mars, en månad före påsk och det blir elva föreställningar i allt.

Proffsdans

Helt nytt är att Erica Dunders Dunderdansare deltar i truppen som innehåller både veteraner i teaterföreningen och nya eller nygamla namn.

- Det är superroligt att få vara med. Det är en ny grej för oss att även agera utan dans och till sång. Det är en rolig utmaning, säger Erica Dunder.

Revyns olika sketcher blandas med förproducerade reklaminslag. I huvudsak åländska tolkningar av svensk tevereklam som visas på skärmar omkring scenen.

Driver med sig själv

@Normal:Idén att sätta ihop en revy är Anders Sims och Daniel Dahléns från början. Dahlén spelar därutöver sig själv i en av scenerna där han är nära att ta till lipen när han inte har fått medverka i tidningen på tre dagar.

I samma scen anspelas på landskapets anlitade konsult Johan Graffman ska ta fram turismstrategin. Han omnämns som en "skiiitdyr konsult från Stockholm" och föreslår bland annat att Åland ska marknadsföras genom att man tar ett svartbröd till månen.

Många nidbilder

Den åländska medelkarlsson beskrivs som turismfientlig, näringsminister Torbjörn Eliasson (C) som inkompetent och turistförbundets vd Annica Jansson som att hennes motivation i jobbet är att hon vill resa bort till andra länder. Kvinnan i burka ropar efter Allah och ryssen i bruna kläder efter vodka, och svensken från Upplands Väsby gestaltas som allmänt trög. Allt med glimten i ögat, men kanske också armbågen vässad på samma gång.

I sången "Är du kär i mig ännu Jan-Erik?" driver manusförfattaren med kyrkoherde Jan-Erik Karlströms många äktenskap.

- Hur tror ni att de som blir föremål för skämten upplever det?

- Vi hoppas att de tar det med glimten i ögat, det är ju inte illa ment, säger Ove Andersson.

Han utlovar en bred revy med mer sånginslag än vanligt och klassisk bondkomik blandad med modern humor.

Så hördududu, blir det en uppgörelse med det åländska gnället eller en förlängning av det men i roligare gestaltning? Känslan och svaret på det är sannolikt mycket upp till betraktaren och stämningen i salen när föreställningarna drar igång.

På scenen:

Biblioteket erbjuder nu alla låntagare att se gratis streamad film på sajten cineasterna.se.
En film i veckan går att se.

Musikern Judit Deáki har livet igenom hyst ett brinnande intresse för att sy historiska kläder. Nu ställer hon för första gången ut några av sina skapelser, med förlagor från mellan 1300-tal och 1900-tal.

I kväll öppnar bildkonstnären Kjell Ekströms utställning ”Akryl och akvarell – nya målningar” på Föglö bibliotek i Degerby. De färska tavlorna, som alla har målats 2018, är inspirerade av miljöer i samma kommun.
– För att vara ett så litet bibliotek har det fantastiska utställningsmöjligheter, säger Kjell Ekström.

Fotografen Nayab Ikram från Mariehamn, numera bosatt i Åbo, är med på Hufvudstadsbladets lista ”Svenskfinlands framtidshopp – 40 under 40”.

Nu börjar det bli klart vilka författare som deltar i nästa omgång av Mariehamns litteraturdagar. Bland annat kommer Agnes Lidbeck, Alex Schulman och
Jack Werner.

Elva temperament och elva olika uttryckssätt möts i konstmuseets nya specialutställning Pop up 2, där medlemmar från Ålands konstförening fått fria händer att visa vad de vill.

Kulturföreningen Katrina planerar att beställa en nyskriven opera baserad på Carina Karlssons texter om 1600-talets häxprocesser på Åland.
Premiären är tänkt till 2021.

Glädjekällan är temat för årets utgåva av årsboken Sanct Olof.
– I år har vi vågat vara lite spralliga, säger redaktör Kiki Alberius-Forsman.

Svenskåländska folkmusikbandet Skrömta släpper nu sin tredje skiva ”Skrömtology”.
– Vi spelar en slags fusion mellan rock och folkmusik. Det finns säkert en massa regler för hur folkmusik egentligen ska låta – vi bryter mot dem alla, säger Robert Zetterqvist.

Två mycket ovanliga Abba-skivor hamnade härom dagen på Ålands skivbörs när en man klev in och erbjöd dem.
– Jo de här två skivorna är nog i särklass de ovanligaste och mest värdefulla skivor vi haft i butiken, säger Göran Jansson på Skivbörsen.

De tar i från knäna, Kökars nybildade teatergrupp, när de sätter upp det historiska dramat ”Kedjan”. Och trots de skavanker som ofrånkomligen vidlåder amatörteater, går de i land med projektet

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Folkdräktsparaden på Bolstaholms gård under lördagen drar blickarna till sig. Det är inte ofta som så många åländska folkdräkter går att skåda vid ett tillfälle.

– Man borde använda dem mer, säger May Karlsson som har vävt tyget till, och sytt, både sin och Karl-Johan Mörns dräkter.