”Hälsa i skolan”-studien visadeatt 23 procent av eleverna hade blivit utsatta för sexuellt våld. Vi föreslog en uppföljande studie för att få en bakgrund. Vi föreslog faktorer som etnicitet, ursprung och religion.

Vi gläder oss över att Linus Höglund (HI) stöder oss i grundtanken.

LH vill även ta reda på om övergreppen görs av lärare, vänner, kolleger eller främlingar, samt ålder och var övergreppen sker. Det finns säkert även andra faktorer. Vi nämnde de, som brukar vara relevanta i sammanhanget.

LH skriver om vår ”nyfunna feministiska linje”, vilket inte är korrekt. Vissa av oss var med om ett utskick för fyra år sedan där vi talade om att skydda ”våra kvinnor”, men det föll inte i god jord då.

Vi samarbetar gärna med HI när det gäller sexuella övergrepp och för att göra allt vi kan för att motarbeta dem. Vi kan säkert också samarbeta när det gäller miljöfrågor.

Däremot kommer vi inte att samarbeta kring att upplåna 300 miljoner för projekt i tron att vi kan förändra klimatet.

Åländsk demokrati

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare