Island ska öppna upp för turister. Hur gör de? Testning eller karantän? Vissa länder mäter kroppstemperaturen. Vad kan vi göra med kreativitet och säkerhet?

Att få i gång turismen på Åland blir ett mandomsprov för vår kreative näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ). I finansutskottet ser vi hur ekonomin sjunker medan regeringen strör helikopterpengar åt kommunerna. Utan det sjudande näringslivet finns snart inte några pengar att dela ut. Regeringen måste ändra sina prioriteringar och visa handlingskraft. Öppna upp Åland nu!

Åland måste testa gränserna när det gäller självstyrelsen och minnas: ”möjlighet att själva ordna sin tillvaro så fritt det överhuvud är möjligt”. Riksregeringen har egna problem och hinner inte granska Åland. Vi kan inte vänta på en revision av självstyrelselagen om två mandatperioder. Vi måste öppna upp Åland på egen hand!

Fotbollen startar i juni med 500 i publiken men MIFK kunde ha två avskilda läktarsektioner; norra och södra med olika servicenivå. 1.000 personer kan se matchen. Alla ryms på ÅU:s matcher – för alltid i våra hjärtan.

Rockoff är hotad – en vattendelare i vår åländska sommar. Kunde Berlin delas, så kan även Rockoff 2020 delas med stängsel utan taggar. Öst-Rock och Väst-Rock med halva scenen var. Kanske även VIP-Rock separat?

Hotellen hade 94 procent lägre beläggning i april 2020 jämfört med 2019. Restaurangerna blöder. Med kreativitet och säkerhet kan vi öppna upp snabbare och minska de ekonomiska skadorna. Kanske med ”pop-up”?

Vi måste se på andra. Då man stiger av åländsk jord så måste man ta på sig en ansiktsmask. I Europa är dessa mer regel än undantag, speciellt i publika utrymmen och i kollektivtrafiken. Maskerna kunde även användas vid större tillställningar på Åland.

Skärgården har vi i våra egna händer. Se till att finländarna tar den vägen. Vi måste utnyttja vår unika arkipelag för hemester och närsemester för finländare. Mindre färjor känns nu säkrare. Färjorna bör vara avgiftsfria för turister i sommar med krav på övernattning för att maximera antalet besökare. Visit Åland fixar marknadsföringen!

Gränshanteringen mot Sverige ligger utanför vår behörighet, men vad händer om EU öppnar alla interna gränser den 15 juni? De finska undantagslagarna gjorde att självstyrelsen sattes på undantag, men hur ser det ut den 15 juni? Återfår vi vår självstyre?

Regeringen Thörnroos borde planera nu och informera snarast om hur Åland öppnar upp och ta beslut i plenum den 15 juni. Testa gränser. Kontrollen får göras senare. Som jag lärde mig i Österbotten: ”Alla andra tänker på sig. Det är bara jag, som tänker på mig.”

Riksregeringen verkar inte veta vad som gäller. Det var tydligast i fallet med den ”stängda gränsen”, som inte var stängd och minister Ohisalo (Gröna) fick förklara hur man öppnar en gräns som aldrig varit stängd. Vi måste själva jobba på att öppna Åland.

Läppstiftsregeringen verkar lida av ett självskadebeteende, som drabbar fröken Finlands enda ben. Politiken är gjord för att passa livet innanför ring tre. Då Åland öppnar till sommaren så ”stänger” Finland.

Då osäkerheten var stor var det bäst att stänga. Nu vet vi mer och måste öppna upp likt resten av Europa. Algarve, i Portugal, kommer att öppna för turister. Grekland och delar av Italien kommer att öppna upp. Åland har sin chans om politikerna vågar stå upp för Åland och vågar vara kreativa.

Stephan Toivonen (ÅLD)

medlem i finans- och näringsutskottet

Här kommer några reflektioner som undertecknad upplevt under senare tid.

När man läser infranämndens beslut samt stadsdirektörens uttalanden gällande asfalthanteringen från Ålandsvägens ombyggnad, kan man konstatera följande:

Jag fattar ingenting? Eller så gör jag det!

Hur är det möjligt att man kan ha en ”Torgfest” men inte Rockoff? Är inte detta samma sak?

Med tanke på att Viking Line marknadsför sig med coronacertifiering är jag chockad över avsaknaden av åtgärder för att minimera ofrivilliga närkontakter under mina egna resor till och från Åbo senaste veckor, nu när passagerarantalen tilltagit.

Finska regeringen, landskapsregeringen och landskapsläkaren har tidigt insett allvaret med corona och tagit ett fast grepp om pandemin. Gränser har stängts och begränsningar har införts för allmänheten.

Tack Hanna för svaret på min insändare fast att det, som du skrev inte är en inbjudan till debatt. Låt mig ändå komma med några synpunkter.

Det brukar sägas att det är som mörkast innan det ljusnar. I våras var det onekligen mörkt för åländsk sjöfart.

För många av oss har den senaste tidens påtvingade isolering inneburit en exceptionell omständighet. Men för andra hör social isolering och ensamhet till vardagen. Närmare bestämt en tiondel av Finlands befolkning upplever fortgående ensamhet.

Jag önskar att alla skulle ta sig tid att lyssna på Sommar i P1 den 9 juli då Eveline Jacobson som är intensivvårdssjuksköterska berättar om sin avdelning på Mälarsjukhuset i Eskilstuna så som den såg ut innan och under pandemin med covid-19.

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Fler insändare