Jo, för att jag inte är nöjd med lagstiftningen inom vissa områden. I stället för att gnälla vill jag arbeta för att systemet förändras.

1. Jag vill arbeta för att alla får ett meningsfullt arbete oavsett ålder, kön, funktionshinder, etnicitet. Vad ett meningsfullt arbete är varierar från individ till individ. Alla ska möjlighet att välja ett yrke de trivs med.

2. Jag vill att vardagen underlättas för barnfamiljer. Vi behöver ett större födelseöverskott för att kunna behålla vår välfärd, då åldersstrukturen i samhället förändras med ett större antal äldre. Alla föräldrar på Åland ska ha råd och tid att uppfostra sina barn till sunda människor.

3. Jag vill också att integrationsprocessen förbättras. Då Ålands befolkningstillväxt inte räcker till behöver vi fler inflyttade. Även om ålänningarna är mycket välkomnande och duktiga att stödja de inflyttade, behövs det större satsningar från regeringens sida.

För dem som har ett jobb måste möjligheterna att lära sig svenska bli bättre. Systemet för validering av studier och kompetenser från andra länder måste förenklas.

Jonas Sommarhed (C)

kandidat i lagtingsvalet

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Fler insändare