När man ska lösa ett problem måste man först förstå varför problemet uppstått och sedan kan man lösa det på ett smart sätt.

Slitaget i Badhusberget beror på följande saker:

• Tack vare coronaläget är frisbeegolf en av de få saker som ungdomar (folk i icke-riskgrupper) har kunnat göra i dessa undantagstillstånd.

• Det finns endast en bana på fasta Åland. Det kommer folk från hela Åland och när man kommit från Vårdö så spelar man den naturligtvis flera gånger, när man ändå har rest så långt.

• Det är gratis att spela.

• Det är roligt att spela vilket har gjort att sporten har blivit den nya folksporten i både Finland och Sverige.

• Skulle banan vara 18 hål skulle folk gå betydligt färre varv eftersom att gå nio hål tar 30 minuter jämfört med 18 hål som tar 1,5 timme.

Dessa är de främsta orsakerna till att banan är extremt sliten på ett fåtal ställen!

Om man inte blandar in eventuella personliga känslor och analyserar vad detta kan betyda så öppnas en enorm möjlighet för det åländska samhället i detta undantagstillfälle.

I egenskap av i min roll att försöka ”rädda” det åländska näringslivet har jag noterat de positiva signalerna av detta ändrade beteende och samma fenomen sker i våra tre närmaste länder. Frisbeegolf har formligen exploderat i dem och då insåg jag att vi kan plötsligt få hit en helt ny besökargrupp till Åland. Det finns en enorm potential om vi agerar snabbt och smart.

Det är därför jag från Företagarna på Åland har dragit i gång operation ”Åland the largest discgolfpark in the world”. Nyckel är att vi måste göra en satsning som ger genklang i hela frisbeegolfvärlden. För att uppnå detta valde jag att sätta upp en frisbeegolfbana i varje åländsk kommun och tricket har fungerat.

Vi har slagit igenom med buller och bång över hela världen och man säger att Åland har blivit ”The ultimate discgolf destination in the world”. Vi kommer att få väldigt många övernattningar tack vare detta redan nästa sommar, men förhoppningsvis kan några komma redan i sommar, beroende på vad den finska regeringen säger.

Vad betyder det här för slitaget av banan i Mariehamn? Faktum är att om man utökar banan till 18 hål, så kommer slitaget att minska av den orsaken, men framför allt så kommer spelarna att spridas ut över hela Åland (tio banor i stället för en på fasta Åland).

Så även om det skulle bli en frisbeegolfinvasion till Åland nästa sommar kommer inte slitaget att bli i närheten av vad det har varit under dessa extrema tider!

Vi stänger ner hela samhället för att rädda 70-plussare och tar bort aktivitetsmöjligheterna för alla mellan sju och 60 år och begränsar det till någon typ av utomhusaktivitet. Då finns det ett fåtal saker man kan göra, som dessutom är gratis.

Mats Adamczak

ordförande Företagarna på Åland

Här kommer några reflektioner som undertecknad upplevt under senare tid.

När man läser infranämndens beslut samt stadsdirektörens uttalanden gällande asfalthanteringen från Ålandsvägens ombyggnad, kan man konstatera följande:

Jag fattar ingenting? Eller så gör jag det!

Hur är det möjligt att man kan ha en ”Torgfest” men inte Rockoff? Är inte detta samma sak?

Med tanke på att Viking Line marknadsför sig med coronacertifiering är jag chockad över avsaknaden av åtgärder för att minimera ofrivilliga närkontakter under mina egna resor till och från Åbo senaste veckor, nu när passagerarantalen tilltagit.

Finska regeringen, landskapsregeringen och landskapsläkaren har tidigt insett allvaret med corona och tagit ett fast grepp om pandemin. Gränser har stängts och begränsningar har införts för allmänheten.

Tack Hanna för svaret på min insändare fast att det, som du skrev inte är en inbjudan till debatt. Låt mig ändå komma med några synpunkter.

Det brukar sägas att det är som mörkast innan det ljusnar. I våras var det onekligen mörkt för åländsk sjöfart.

För många av oss har den senaste tidens påtvingade isolering inneburit en exceptionell omständighet. Men för andra hör social isolering och ensamhet till vardagen. Närmare bestämt en tiondel av Finlands befolkning upplever fortgående ensamhet.

Jag önskar att alla skulle ta sig tid att lyssna på Sommar i P1 den 9 juli då Eveline Jacobson som är intensivvårdssjuksköterska berättar om sin avdelning på Mälarsjukhuset i Eskilstuna så som den såg ut innan och under pandemin med covid-19.

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Fler insändare