Så är det.Det handlar inte enbart om sjukvård för att ett samhälle ska fungera. Det allra viktigaste för oss alla är att vi får mat på bordet och andra förnödenheter. Det ena ordnar ni åt oss, men om det andra talar ingen, det som vi alla behöver.

Ni som jobbar med detta gör samhället just nu en enorm tjänst. Det ni i tysthet nu utför gör att ”samhället” kan fortsätta fungera för alla oss som bor på Åland.Ni är samhällets hjältar!

Ni som jobbar med att lösa de enorma problemen med svårlösta båtbokningar så att transporterna till Åland västerifrån när färjetrafiken minimerats kan fungera. Och även så att transporterna från Åland till Sverige också fungerar.

Det ni nu varje dag utför är värre lösningar än ”den gordiska knuten”! Men ni klarar det.

Alla vi människor är helt beroende av det ni åstadkommer. Tack vare ert fina samarbete med varandra, med transportbolag och med färjetrafiken har vi inte saknat något i våra butiker. Jag vill att alla ni när ni handlar och lägger era varor i kundvagnen tänker på dem som i tysthet ordnat så att just du kan köpa just det du behöver just nu.

Trots att det varit näst intill hopplöst att lösa så har det lösts. Att du känner tacksamhet inför det som dessa personer med sin skicklighet, sin kompetens men framförallt sin vilja att hjälpa till så att vi alla inte ska bli lidande och sakna något som vi behöver i våra liv. Tack för det ni gör!Ni är guld värda!

Jag hoppas den dag då detta virus har besegrats och allt är som vanligt igen att man inte glömt det ni gjort och gör nu för oss alla på Åland.

Anders Andersson

samhällsdebattör

I dag följer de flesta av oss rekommendationerna om att arbeta hemifrån och skolundervisningen sker på distans, många fritidsaktiviteter har paus och vi ska undvika sociala kontakter.

Vid fredagens presskonferens med fru lantrådet Thörnroos (C) vid rodret, så framkom att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under riksdagens frågestund hävdat att alla inresande testades för covid-19.

På Åland är gott att vara i dessa coronära tider, synes det mig!

När det blir dåliga tider upphör privatpersoner och företag att investera. I stället sparar man sina pengar i väntan på bättre tider. Detta förlänger den ekonomiska krisen.

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

I lagtingets debatt om tilläggsbudgeten förra veckan utlovades att redan denna vecka skulle finansministern och regeringen påbörja arbetet med nästa tilläggsbudget som skulle ha kommunernas behov i fokus.

Mitt i allt pandemimörker dyker ett nytt otrevligt ord upp: coronafyllan. För många barn blir hemmakarantänen ett dysfunktionellt helvete, på motsvarande sätt som under långhelger.

Saltviksborna intar rätt perspektiv på frågan (Ålandstidningen 27.3) när de ifrågasätter omfattningen av området som ska ingå i havsplanen.

I min senaste insändare om landskapet ska låna pengar från banken för att finansiera sin tilläggsbudget polemiserar jag mot uppfattningen att Paf-pengar är det enda rätta i detta nu.

Fler insändare