I dag uppmärksammas den internationella ryggdagen. Temat för i år är att aktivera ryggen eller ”Get Spine Active”. Sedan 2012 har syftet med World Spine Day varit att öka medvetenhet om ryggsmärta och andra ryggbesvär.

Statistik på hur många ålänningar som har ryggproblem eller ryggsmärta fattas. Men ser man nationellt är siffrorna oroväckande. Institutet för hälsa och välfärds, THL:s, undersökning Finhälsa 2017 visar att 44 procent av de finländska männen har haft ryggont de senaste 30 dagarna.

Majoriteten av dessa män som lider av ryggsmärta är i åldrarna 30 till 50 år.

Bland kvinnorna har hela 48 procent känt av ryggsmärta den senaste månaden där majoriteten av kvinnorna dock är över 60 år.

Men varför har nästan hälften av Finlands befolkning ont i ryggen? Mycket har vi att skylla på dagens livsstil, på psykosociala och genetiska faktorer.

Vi belastar kroppen med statiska arbetsställningar. Vi rör på oss för lite. Vi stressar och stirrar jämt in i mobilen, tv:n eller datorskärmen. Kanske har vi glömt bort hur våra kroppar är gjorda för att användas?

Hur många gånger ser du till att röra på ryggen under dagen? Ryggraden är flexibel och tål att användas, den är inte gjord av glas. Smärta är inte nödvändigtvis korrelerad med skada. Däremot är det ändå bra att kolla upp vad det är som orsakar smärtan.

Med rätt sorts hjälp, information, motion samt rörelse kan man både lindra och förebygga smärta. Se till att byta arbetsställning varje halvtimme och rör på dig regelbundet under dagen, både hemma och på jobbet.

Hur känns ryggen i dag? När du läst denna insändare är det dags att ta upp ansiktet från tidningen eller skärmen. Ställ dig upp, sträck på dig, rör på dig och gör någonting som din kropp och framför allt din rygg kommer att tacka dig för.

Jacob Blomqvist

osteopat D.O.

Det är lag på att hundar ska hållas kopplade. De hundägare som använder Tullarns äng som rastgård för sina okopplade hundar ska vara medvetna om denna lag.

Island ska öppna upp för turister. Hur gör de? Testning eller karantän? Vissa länder mäter kroppstemperaturen. Vad kan vi göra med kreativitet och säkerhet?

I Daniel Dahléns ledare den 22 maj framhålls planerna på en vindkraftspark i Torp, Eckerö, som en lyckad och säker satsning utan problem.

Med anledning av Daniel Dahléns ledare i måndagens tidning vill jag ge min syn på saken som förtroendevald i Lemlands kommunfullmäktige.

Frågan om att tv-sända stadsfullmäktiges sammanträden är betydligt vidare än bara en kostnadsfråga. Mariehamns socialdemokrater anser att sändningarna är viktiga för att stärka öppenhet och demokrati i staden.

Under mina snart åtta år i Europaparlamentet har jag skrivit hundratals spalter – om skarven, om Britanniens förhandlingar, om skog, om biodiversitet, om skatteflykt och om krångliga förhandlingar mellan politiska partier på hela spektret och med

Jag önskar framföra perspektiv samt förslag angående den nuvarande situationen för Ålands barn och ungdomar.

Polismästaren skriver att polisen i dessa coronatider gör sitt yttersta för att skydda kunderna mot smitta, till exempel vid förnyelse av körkort.

Läste i tidningen Åland, den 19 maj, med bestörtning att Dennis Jansson vill anlägga en discgolfbana i Tullarns äng och på Lilla holmen. Det kan väl aldrig beviljas. Det skulle vara ett helgerån mot en fridlyst park.

En ros till Sixten, pensionär för ditt inlägg angående

cyklister som inte plingar då de kommer på gångvägarna när man har både hund och barn som kan bli påkörda då farten är ganska hög.

”Livrädd”

Varför har Trobergshemmet ingen sysselsättningsterapeut, som finns på andra boenden?

Leije Portnoj

Hela världsekonomin är satt i gungning. Det finns skäl att anta att konsekvenserna blir stora och genomgripande. Underskottet i de offentliga finanserna ökar snabbt och den offentliga ekonomin försvagas kraftigt.

Vi har framför allt en intäktskris, inte en kostnadskris. Det gäller att säkra köpkraften hos konsumenterna. Det krävs för att få hjulen att rulla.

Fler insändare