I dag uppmärksammas den internationella ryggdagen. Temat för i år är att aktivera ryggen eller ”Get Spine Active”. Sedan 2012 har syftet med World Spine Day varit att öka medvetenhet om ryggsmärta och andra ryggbesvär.

Statistik på hur många ålänningar som har ryggproblem eller ryggsmärta fattas. Men ser man nationellt är siffrorna oroväckande. Institutet för hälsa och välfärds, THL:s, undersökning Finhälsa 2017 visar att 44 procent av de finländska männen har haft ryggont de senaste 30 dagarna.

Majoriteten av dessa män som lider av ryggsmärta är i åldrarna 30 till 50 år.

Bland kvinnorna har hela 48 procent känt av ryggsmärta den senaste månaden där majoriteten av kvinnorna dock är över 60 år.

Men varför har nästan hälften av Finlands befolkning ont i ryggen? Mycket har vi att skylla på dagens livsstil, på psykosociala och genetiska faktorer.

Vi belastar kroppen med statiska arbetsställningar. Vi rör på oss för lite. Vi stressar och stirrar jämt in i mobilen, tv:n eller datorskärmen. Kanske har vi glömt bort hur våra kroppar är gjorda för att användas?

Hur många gånger ser du till att röra på ryggen under dagen? Ryggraden är flexibel och tål att användas, den är inte gjord av glas. Smärta är inte nödvändigtvis korrelerad med skada. Däremot är det ändå bra att kolla upp vad det är som orsakar smärtan.

Med rätt sorts hjälp, information, motion samt rörelse kan man både lindra och förebygga smärta. Se till att byta arbetsställning varje halvtimme och rör på dig regelbundet under dagen, både hemma och på jobbet.

Hur känns ryggen i dag? När du läst denna insändare är det dags att ta upp ansiktet från tidningen eller skärmen. Ställ dig upp, sträck på dig, rör på dig och gör någonting som din kropp och framför allt din rygg kommer att tacka dig för.

Jacob Blomqvist

osteopat D.O.

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare