Nu börjar jag bli orolig på allvar. Läser att Centerns ordförande anser att det är bättre att föra över vinstmedel från Paf till landskapets driftsbudget, än att vi utvecklar områden som kan skapa tillväxt.

Regeringen Sjögren har beslutat att fondera medel från Paf i en tillväxt- och hållbarhetsfond. Något som efterfrågats från bland annat representanter för Ålands näringsliv, Ålands högskola med mera.

Åland har inte råd att missa detta tillfälle för tillväxt som den nu uppstartade tillväxt- och hållbarhetsfonden kan vara en motor till.

Vidare kan Pafmedel användas till den gröna omställningen, som vi alla vet behövs.

Hur ska de lagstadgade verksamheterna såsom skola, vård och omsorg utvecklas om de ska vara beroende av hur internetspelandet avkastar och på överskotten från Paf?

Jag vill påstå att det inte är seriöst att budgetera verksamheter inom skola, vård och omsorg med något så osäkert som vinster från en spelverksamhet.

Ålands lagting har hittills försökt hantera de lagstadgade verksamheterna utifrån de resurser som våra skatter ger utrymme till. Just Centeroppositionen ropar att det finns risk för lån, när det gäller investeringar, som att det skulle vara något hemskt.

Det är inte ett modernt sätt att resonera. Investeringar som ska arbeta i många år, kan med fördel också betalas under en utdragen period. Men att föreslå att driften för exempelvis ÅHS ska delfinansieras med överskott från spel och dobbel, borde få alla att känna sig oroliga. Hur tar Pafs kunder emot det beskedet?

Är det så att det för stunden i dag finns mycket medel hos Paf så är det positivt men det är viktigt att de medlen får arbeta för att skapa tillväxt och skatteintäkter som i sin tur stöder skola, vård och omsorg.

Regeringen Sjögrens sjösatta tillväxt- och hållbarhetsfond är en satsning för den åländska framtiden.

Mikael Staffas (Lib)

lagtingsledamot

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare