Kommentarer

Varje finsk regering där

Varje finsk regering där sannfinländarna inte ingår borde förstå att man måste öppna sig mot övriga Norden. Om man isolerar sig , som sannfinländarna jobbade för , blir man ett litet bortglömt nordeuropeiskt östland som står Ryssland nära.Vill man tillhöra den nordiska gemenskapen så måste man öppna för det och att då försvenska landet , ett språk som redan finns i landet och tillhör den skandinaviska språkgruppen, är det smartaste man kan göra.Så att som insändarskribenten försöka splittra den svenska språkgruppen är oerhört intelligensbefriat gjort , som hon försökte göra i EU valet !

Det är inga sannfinländare

Det är inga sannfinländare med i denna regering. Och mig veterligen splittra inte Camilla någon svensk språkgrupp i EU valet. Du Sapientia Ön Åland håller på att isolera sig själv. Följ gärna med debatten om att ta bort t.ex Tax Free på färjorna.

Att ta bort taxfree

Att ta bort taxfree försäljningen från färjorna vore ett dråpslag mot finländsk exportindustri. Men du kan vara lugn, Åland behåller taxfreeförsäljningen trots stort motstånd från Finland, när det begav sig.

Nej Holmbladt du är inte

Nej Holmbladt du är inte ålänning , så vad vet du om Gunells försök att ställa upp på ett finskt partis lista i EU valet. Och därigenom försökte hon splittra dom åländska väljarna, även om hon tydligen var stoltare över dom finska rösterna !Och allt det har gjort att hon numera räknas som en språkförrädare , och den kritiken kommer definitivt inte enbart frå Åland,

Sidor

Jag kontaktade Ålands framtid under våren när jag gick i nian. Orsaken var att jag var intresserad av att skapa ett ungdomsförbund eller grupp för dem.

Efter landskapsregeringens olycksaliga beslut i slutet av förra veckan har jag fått frågan av många om vad jag, som lagt ner mycket tid och pengar på att jobba för en tunnel, tycker om detta.

Under senaste tiden har jag hört från olika håll att Omsorgens korttidsverksamhet ska stänga. Efter lite efterforskningar hittade jag info om detta.

På senare tid har Ålands skattegräns och försäljningen av tax-free produkter debatteras rikligt i massmedia. Debattörerna är för eller emot gränsen, men ingen påtalar den negativa påverkan på vår miljösom taxfreetrafiken orsakar.

För att kunna diskutera den kommande skärgårdstrafiken vore skäligt att diskutera energilösningarna.

Anbudshandlingarna reglerar vem som har rätt att medverka. Detta gällde för anbuden på Föglötrafiken:

• Erfarenhet av trafik fem år med färjor om minst 300 ton dödvikt. Exempelvis ms Alfågeln är 300 ton.

Stephan Toivonen (ÅD) skrev i en insändare den 15 augusti: ”Oftast kopplas egen beskattning med att insinuera att vi då kunde ha en avvikande (läs: lägre) skattesatts”.

USAs president Donald Trump har meddelat att han, det vill säga USA, vill köpa Grönland av Danmark. Företrädare för Grönland och Danmark har dock meddelat att det inte blir någon affär, då Grönland inte är till salu.

Mariehamns socialdemokraters politik utgår från en helhetssyn där man visar respekt och hushåller med miljön och de mänskliga resurserna för att uppnå en hållbar utveckling.

Själva definitionen på feltänk är att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annat resultat.

Sofia Enros svar på Stellan Egelands insändare (15 augusti) om hbtq-rörelsen finner jag ytterst anmärkningsvärt.

I dagarna inleds årets rådjursjakt på rådjursbockar (handjur). Detta fick mig att tänka på om och i sådana fall hur landskapets förvaltningsplan gällande rådjur ser ut.

I Ålandstidningen den 13 augusti kan man läsa att polisen har problem med nyrekrytering. Man tappar många som går i pension och får helt enkelt inte tag i nya.

Fler insändare