Vi har haft den varmaste midsommaren på 50 år sägs det och det kan nog verkligen stämma. Vilken midsommar! Bad från varma klippor, båtutflykter och barn som aldrig vill lämna vattnet. En finare midsommar är svårt att önska sig! Men om det var en avslappnad midsommar är svårt att säga; har vi tillräckligt många och säkra flytvästar till alla, är barnen (och de vuxna) insmorda med solskyddskräm, vems tur av de vuxna är det att få ligga och läsa en bok medan de andra håller koll på barnen i vattnet, får alla tillräckligt med vätska i sig...

Tyvärr hade alla inte samma lycka som vi. Rapporter om drunkningsolyckor över midsommarhelgen har kommit både från Finland och Sverige. De drabbade är både vuxna, ungdomar och barn.

Dessa råd skulle vi vilja dela med oss till er för en säker stund vid vattnet:

• Simkunnighet är en färskvara, testa den varje år. Klarar du att hoppa i och simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, både inne och ute?

• Simma och bada tillsammans med någon simkunnig.

• De som ej är simkunniga, barn som vuxna, behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.

• Lägg inte över ansvaret för övervakning till syskon eller ej simkunniga vuxna.

• Tappa inte fokus från barnen! Behöver du hjälpa ett barn på toaletten – ta även med de andra, försjunk dig inte i en bok eller telefonen.

• Simma alltid längs med stranden och på ett djup där dina fötter når botten.

• Hoppa och dyk inte i okänt vatten och simma inte under bryggor.

• Använd alltid flytväst!

• Alkohol hör inte till båtliv eller bad och simning.

• Lär dig grundläggande livräddning och hjärt- och lugnräddning.

Så låt oss nu alla jobba för att drunkningsstatistiken på Åland är noll efter denna sommar. Vi måste alla hjälpas åt så att ingen hamnar i nöd. Kom ihåg att säkerheten alltid går först!

Erika Kvarnström, Anna Hagman och Lina Werner

Simenheten, Folkhälsan på Åland

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare