Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Det var också vad jag upplevde i dag då jag fick en avi på posten om att gratisexemplaren av en bok jag illustrerat hade anlänt från Norge. Det var då så dags, tänkte jag, eftersom paketet blev skickad från Oslo för drygt tre veckor sedan.

Nu har jag ju redan förstått att det att få ett postpaket från det stora utlandet inte är så enkelt som det borde vara, inte om man bor på Åland.

Vis av erfarenhet åkte jag därför till tullen på färjterminalen, men eftersom det ju inte var något som jag har vare sig köpt eller beställt, kunde dom inte göra något då jag inte hade något till pappers, så de föreslog att jag kunde åka till postterminalen i Sviby, vilket jag gjorde.

Där måste hon som betjänade mig bara beklaga, men eftersom tullen inte hade stämplad avin, var det inget hon kunde göra. Paketet befann sig på en hylla som hon inte kunde lämna ut något ifrån utan papper eller stämpel på att hon fick göra så.

Eftersom jag ju redan har erfarit hur ”tullete” det här fungerar – eller inte fungerar – så blev jag egentligen mera full i skratt än irriterad, så jag sade bara att då får dom skicka paketet tillbaka, så ska jag be förlaget skicka det hem till min mor i Norge så får jag hämta det där själv då vi åker dit till julen.

Hon föreslog att jag ju kunde förtulla det själv på nätet. Nej annars tack, svarade jag. Jag loggade in där en gång och det såg ut som någon mardröm från webbens barndom så jag kom mig ut fortare än man kan säga tull. På norska.

Dessutom vore jag nog tvungen att ladda upp en faktura eller något dylikt, vilket jag ju inte har eftersom jag, som redan nämnt, inte hade vare sig beställt eller köpt böckerna.

Jag undrar hur man gör då man vill skicka julklappar till någon på Åland? Födelsedagspresenter? Jag har redan börjat varna folk för att skicka något hit. Det blir bara tull. På norska.

Wilfred Hildonen

Mariehamn

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare