Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Det var också vad jag upplevde i dag då jag fick en avi på posten om att gratisexemplaren av en bok jag illustrerat hade anlänt från Norge. Det var då så dags, tänkte jag, eftersom paketet blev skickad från Oslo för drygt tre veckor sedan.

Nu har jag ju redan förstått att det att få ett postpaket från det stora utlandet inte är så enkelt som det borde vara, inte om man bor på Åland.

Vis av erfarenhet åkte jag därför till tullen på färjterminalen, men eftersom det ju inte var något som jag har vare sig köpt eller beställt, kunde dom inte göra något då jag inte hade något till pappers, så de föreslog att jag kunde åka till postterminalen i Sviby, vilket jag gjorde.

Där måste hon som betjänade mig bara beklaga, men eftersom tullen inte hade stämplad avin, var det inget hon kunde göra. Paketet befann sig på en hylla som hon inte kunde lämna ut något ifrån utan papper eller stämpel på att hon fick göra så.

Eftersom jag ju redan har erfarit hur ”tullete” det här fungerar – eller inte fungerar – så blev jag egentligen mera full i skratt än irriterad, så jag sade bara att då får dom skicka paketet tillbaka, så ska jag be förlaget skicka det hem till min mor i Norge så får jag hämta det där själv då vi åker dit till julen.

Hon föreslog att jag ju kunde förtulla det själv på nätet. Nej annars tack, svarade jag. Jag loggade in där en gång och det såg ut som någon mardröm från webbens barndom så jag kom mig ut fortare än man kan säga tull. På norska.

Dessutom vore jag nog tvungen att ladda upp en faktura eller något dylikt, vilket jag ju inte har eftersom jag, som redan nämnt, inte hade vare sig beställt eller köpt böckerna.

Jag undrar hur man gör då man vill skicka julklappar till någon på Åland? Födelsedagspresenter? Jag har redan börjat varna folk för att skicka något hit. Det blir bara tull. På norska.

Wilfred Hildonen

Mariehamn

Signaler får mobiltelefoner, basstationer för 3G, 4G och 5G är avsedda att gå långt. Dessa pulserande elektromagnetiska signaler har förmåga att tränga in i eller genom kroppen och påverka hälsan.

Johan Dahlman skriver i sin krönika i Ålandstidningen 15.11.2019 om Ålands Skogsindustrier Ab (ÅSI), virkespriserna på Åland och arbetet efter stormen Alfrida.

Ungdomarnas välbefinnande diskuteras mycket just nu, och med all rätt.

För den finländska husdjursproduktion är friska och välmående djur en grundbult för verksamheten. Vi har redan i dag en relativt sträng djurskyddslagstiftning som bas, och den kommer att förnyas i sin helhet under inkommande år.

I olika insändare förtalar och misstänkliggör Anders Gustafsson (AG) och Ralf Carlsson (RC) Strålskyddsstiftelsen på helt osakliga grunder.

Denna vecka uppmärksammas restorativ rättvisa (eng. Restorative justice, på svenska också reparativ rättvisa) runtom i hela Europa, under hashtaggen #RJWEEK.

Upprepade hänvisningar till en förutsedd ekonomiskt nedgång börjar numera dyka upp i massmedierna.

Misslyckandet med en för landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet är på många sätt ett misslyckande för åländsk kommunpolitik.

Hur kan Rainer Nyberg, före detta professor i pedagogik i Vasa, med tvärsäkerhet påstå att han och Strålskyddsstiftelsen har rätt i fråga om strålningens miljöeffekter?

I sin insändare i fredagens Åland väljer den pensionerade professorn i pedagogik, Rainer Nyberg, att inte bemöta mina argument, utan hemfaller till rena personangrepp.

Sannfinländarnas ungdomsförbund gick förra veckan ut och konstaterade att man nu för tiden också är ett anti-feministiskt ungdomsförbund. Åtminstone jag lyfte på ögonbrynen, men kunde inte bestämma om jag skulle ta det på allvar.

Man blir djupt bekymrad över spekulationerna om ministrarna i den nya regeringen.

Vid ett förbunds styrelsemöte redogjorde förbundets ordförande för förbundets ekonomiska situation. Man diskuterade anpassningen av ekonomin för inkommande år.

Fler insändare