Bananrepubliken Åland gör verkligen skäl för namnet i dessa tider efter valet med tanke på utvecklingen.

Första stora felet är att man sätter in kriminella element i lagtinget. Att vara dömd* för grovt ocker och sedan få vara med och stifta lagar och förvalta våra skattepengar ger verkligen dåliga vibbar. När ser vi fler kriminella som har färska domar i bagaget sitta i borgen?

Att man sedan tillåter en kandidat byta parti på detta sätt som skett är i mina ögon ett stort bedrägeri. Vid valet fick han röster för att han som person satt i ett parti. I min mening ska dessa röster tillfalla partiet och väljer han att byta parti strax efter att vi valt våra så kallade ledare så bör han även lämna sin plats.

Att säga att han inte vill sitta ensam är bara patetiskt. Var detta ett spel för galleriet? Hur länge har planerna funnits?

Detta är vad som spär på politikerföraktet å det grövsta. Sådana här övertramp tillsammans med bidragsgivande åt alla håll är precis vad vi inte behöver om vi ska hålla ett starkt Åland. Vi kan inte tycka synd om alla och vara blåögda.

Stefan Selenius (ÅLD)

 

* Marcus Måtar (Ob) som den första halvan av insändaren syftar på, är dömd för grovt ocker av Åbo hovrätt, men domen har inte vunnit laga kraft eftersom den har överklagats till Högsta domstolen.

Varken Marcus Måtar eller Anders Eriksson (C), som andra halvan syftar på, önskar bemöta insändaren. //Insändarredaktören

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Enligt stadens förvaltningsstadga § 10 kan fullmäktigeledamot till stadsledningen (eller stadsstyrelsen) ställa en kort skriftlig fråga i ett ärende som gäller stadens verksamhet, förvaltning och ekonomi.

Fantastisk insändare du skriver de 12 februari Ann-Catherine Renfors (”Att ge läxor är som ett misslyckande”).

Läxor, denna uråldriga metod som heter läxor. Jag begriper mig inte på vad som är själva idén, tanken med detta?

Tack du anhöriga som skrev om krisen på Trobergshemmet. Allt stämde precis.

Leije Portnoj

Det är inte ett lätt jobb att sitta i landskapsregeringen och andra beslutsfattande myndigheter. Många svåra beslut ska tas och det är omöjligt att göra alla nöjda.

Fler insändare