Polisen på Åland har flyttat till tillfälliga lokaler. Nu vill landskapsregeringens fastighetsverk få igång byggandet av det nya och det är bråttom. Kostnaderna uppgår till mer än 30.000 euro per månad.

Polisen ska husera där i flera år. Hyresavtalet för de lokalerna ingicks redan sommaren 2018, där fastighetsverket har bekostat alla ombyggnadskostnader. Polishuset kommer att bli en dyr investering. Vad blir slutnotan för oss skattebetalare?

Hur blev det så här? Det största problemet verkar vara att ingen har lyssnat på poliserna på fältet och polisföreningen.

Vad har polisstyrelsen, polismästaren och de politiker som tagit alla beslut för ansvar? Borde LR:s fastighetsverk agerat annorlunda gentemot uppdragsgivaren Ålands polismyndighet?

Mitt i all denna röra har vi poliser på fältet ute på Åland som försöker sköta sitt arbete och skapa trygghet för oss ålänningar. Deras arbete är nog så viktigt om vi ska bevara tryggheten. Nu måste vi se till att backa upp poliserna där ute.

Det är lätt att vara efterklok, men polishuset skulle ha byggts på en annan plats. Då kunde polisen arbetat i de gamla lokalerna tills de nya varit färdiga. Precis så som polisföreningen och poliserna önskade. Frågan vi nu bör ställa oss, varför har ingen lyssnat tillräckligt på dem?

Det behövs fler företagare i politiken som tar företagsmässiga beslut och som inte slösar bort skattepengar hejvilt. Det är en styrka om det tas beslut som är förankrade med dem som känner verksamheten och vet vilka behoven är, i det här fallet poliserna.

Det hade varit betydligt bättre med bostadshus i centrala Mariehamn i stället för ett polishus. Så hade jag och de flesta företagare nog gjort. Då hade vi sparat betydligt med pengar och fått inflyttning till centrum. Mer företagstänk i politiken, tack.

Vi ska ha ett tryggt Åland även i framtiden. Det är en självklarhet. Nu är det upp till bevis.

Anders Holmberg (Ob)

kandidat i lagtingsvalet

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare