Kommentarer

Påstår man något sådant som

Påstår man något sådant som "pensionär sedan 3 år" bör man nog ha lite mera torrt på fötterna. Skamlöst att gå ut med sådan desinformation. Äldrerådet i Mariehamn har förtjänstfullt räknat ut att pensionären i regel betalar 10 % mer i skatt än löntagaren vilket stämmer. Löntagaren har ett sk inkomstskatteavdrag vilket inte kommer pensionstagaren tillgodo. har pensionären en inkomst som överstiger 45.000,- betalar han 6 % i extra skatt medan samma belopp för löntagaren är 120.000,- . Helt befängt att man skiljer på inkomster som lön och pension.

När jag gick i pension för

När jag gick i pension för många år sedan, så fick jag ca 65% av min lön i pension. När jag arbetade betalade jag 19% av min lön i skatt. När jag blev pensionär fick jag betala 28% av min pension i skatt. Dessutom får jag betala extra skatt (drygt 1.000 euro/år) till finska staten för den pension som jag får från Sverige, och som redan beskattas där före utbetalningen till mig. Så "Pensionär sedan tre år" är ju verkligt lyckligt lottad som har så låg skatt. Vi andra har nog minsann fått lära oss se sanningen i vitögat när det gäller statens sätt att skattemässigt klå pensionärerna på pengar.

När Zlatan Ibrahimovic flyttade till Frankrike för att spela för Paris Saint-Germain erbjöd klubben honom skjuts, en dyr bostad och massor med pengar.

Lagtingsman S. Toivonen frågar i en insändare om landskapsregeringen planerar ett asylcenter på Åland, i storleksordningen avsett för 350 personer.

Härom sistens berörde jag bakgrunden till namnet ”Åland” utifrån nyliga inlägg av filologen Johan Schalin som disputerade förra året.

Det finns olika system i en vallag för att öka jämställdheten och i dagarna har Ålands lagting klubbat en ny vallag, men den åtgärd som hade syftet att främja jämställdheten, den är tyvärr inte med.

Lagtingsledamoten Stephan Toivonen väljer i sin insändare i fredagens tidningar att på ett cyniskt och osmakligt sätt göra invandrarfientlig politik av de tragiska och förfärliga händelserna i Uleåborg. Det är inte oväntat.

I går stötte jag ihop med vännen Roger Nordlund på S-market. När han fick syn på mig började han le, och frågade hur det var med "Spåmannen Mats", som redan visste utgången av nästa val.

Den 15 januari 2019 är det exakt 10 år sedan Nordiska Ministerrådets Gränshinderforum sparkade igång projektet ett nytt nordiskt pantsystem för dryckesemballage i Köpenhamn.

Hätska debatter om invandrare och asylsökande som misstänkta sexualbrottslingar har florerat på åländska sociala medier de senaste veckorna. Sexualbrott är tyvärr ett stort område, något som inte minst metookampanjen vittnar om.

Benita Mattsson-Eklund hade i Ålandstidningen en ledare om stormen Alfrida och naturmiljön. Ledaren blandar dock ihop trädbevuxna områden i vår närmiljö med ekonomiskogsbruk på ett sätt som blir förvillande.

Det verkar som om det helt och hållet undgått tidingens ledarskribent hur Finlands regering har reagerat på de sexuella övergrepp som skett mot barn i Uleåborg utförda av unga irakiska män.

”En pensionär sedan tre år”tycks vara en av få pensionärer som verkar nöjd med sin pension och som därtill verkar stöda det finländska pensionssystemet, som gör att ju äldre man blir desto fattigare blir man.

Under de senaste dagarna har finska flyktingpolitik igen nått paradsidorna och ledarsidorna. I Finland på grund av händelser i Uleåborg och Helsingfors.

När jag läste i Ålandstidningen i måndags ”Många är negativa till treskift” blev jag mörkrädd för hur äldreomsorgschefen, ordförande i socialnämnden och socialdirektören behandlar de anställda på Trobergshemmet.

Fler insändare