Det är lördag eftermiddag. Jag sitter i min bil utanför den lilla skärgårdsbutiken. En ung man parkerar invid mig och när han stiger ur bilen snubblar han till. Efter en liten stund kommer han ut från butiken bärande på en ölkartong. Han verkar lite durrig och hans gång är inte helt stadig. När han kör ut inser jag att jag just bevittnat ett rattfylleri.

Jag ringer 112 och ber att få rapportera ett fall av rattonykterhet. Jag blir kopplad till polisen, berättar min observation, anger bilens registernummer. Jag blir omkopplad och ombeds berätta det hela för en annan polis.

Polisen berättar uppgivet att innan de är på plats har det gått timmar och om personen skulle bli anklagad för rattonykterhet är mitt vittnesmål i rätten nödvändigt. Polisen konstaterar uppgivet att man rätt ofta får samtal från kommunen om rattonykterhet, men att om de åker ut för kontroller och razzior går telefonkedjan igång som varnar de presumtiva rattonyktra och också på sociala media varnas omatt såväl polis som gränsbevakningen är i faggorna. Resultatet blir således att ingen fastnar i kontrollerna. Med dagens system konstaterar polisen att rattonykterheten är svår att stävja i skärgården.

Så nästa gång jag ser ett rattfyllo vet jag att det inte lönar sig att ringa 112. Det är bara att blunda och hoppas att man inte råkar gå i vägen eller krocka med dem.

Är det så här vi vill ha det? Är det okej att folk i skärgården vet att det är i princip riskfritt att köra påverkad?

Är det inte dags att tidvis stationera polis i skärgården åtminstone sommartid?

Nykter skärgårdsbo

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Fler insändare