Många hävdar att turismen är en så obetydlig del av vårt näringsliv, så man bör prioritera annat. Det facto svarar turistsektorn för nästan 20 procent av Ålands BNP!

Turismen är alltså superviktig för oss och därför borde vi satsa ännu mer! Hittills har vi främst prioriterat att marknadsföra oss i våra närregioner Finland och Sverige.

I nuläget är nog Åland rätt välbekant i Finland och Sverige men ute i Europa är nog vårt paradis en vit fläck på kartan. Vi vet att juni och juli redan är fyllda av närregionernas turister men lockar vi hit sydeuropéer får vi även augusti och september fyllda då de tar sin semester senare än vi.

Norge har sin olja och vi har förlovats med vår skärgård. Nästan inga andra ställen i världen har en skärgård, därför är det den vi ska marknadsföra utanför Norden.

De senaste åren har somrarna blivit så varma i Sydeuropa att deras befolkning börjat söka sig upp till Norden för att få en solig men sval semester. Bara i sommar har jag träffat flera turister på Åland som angett att de kommit hit enkom för att vara säkra på att få en solig men sval semester.

Jag kallar dem klimatturister och de är en tråkig realitet men vi måste ta vara på den och använda dem i vår marknadsföring.

Över lag tycker jag att vi satsar för lite på marknadsföringen av Åland som har sådan enorm potential att bli det paradis alla vill besöka bara de vet att vi existerar. Det finns många saker på Åland också som vi borde göra för att locka hit fler turister och för att öka deras upplevelse när de väl är här.

Jag har tidigare haft två insändare i samma ämne; ”Maritimt center på Åland” samt ”Evenemangsturismen på Åland kan utvecklas!”

Björn Hägerstrand (MSÅ)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare