FN:s nya klimatrapport visar att det fortfarande är möjligt att uppnå Parisavtalets mål, men att ländernas klimatlöften måste skärpas. Men de fastslår också att Parisavtalet inte är tillräckligt ambitiöst och att ytterligare åtgärder krävs. Det här kan vi fixa men då behöver alla göra sitt, även lilla Åland!

Vi behöver visa Ålands nya ledare att ålänningarna är beredda att göra vad som krävs för ett hållbart Åland. Vi hoppas att regeringen vidtar faktiska åtgärder för att nå Bärkrafts mål och inte bara låtsas vara klimatvänner med ett miljöparti i regeringen som ”bevis”.

För att uppmärksamma allvaret och visa att vi ålänningar också ska göra något ordnar Klimataktion Åland och UMÅ (Ungdomarnas miljörörelse på Åland) en klimatmanifestation fredagen den 29.11. som en del av #fridaysforfuture med slagordet ”Let’s pause for a moment of science”.

Alla är välkomna att delta och man kan också få möjlighet att säga några egna ord. Annars kommer Klimataktion Åland och UMÅ stå för program med bland annat allsång och tal. Vi kommer att samlas utanför lagtinget klockan 15.00 för att hedra klimatet med en ”tyst minut”.

Vi har stannat upp och lyssnat. Och nu, tillsammans, kan vi ta tag i det här och göra skillnad. Lyssna på vad forskarna säger och ”...pause for a moment of science”.

UMÅ (Ungdomarnas miljörörelse på Åland)

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Fler insändare