Öppet brev till Tjuvskyttarna lördagen den 23 november 2019.

Hur kändes det, när vi kom på er med att jaga rådjur på en holme där ni överhuvudtaget inte har någon som helst rätt att jaga? Hur kändes det att bli tagna på bar gärning med ett skjutet rådjur i båten? Hur kändes det för dig som var uppe på land med en drivande hund att veta att nere i stranden satt markägaren i sin båt och undrade om du skulle våga visa dig? Det var du inte karl nog till att göra utan överlät det, till din båtförare som alldeles uppenbart inte tyckte att det kändes bra!

Om ni har läst så här långt ska ni läsa lite till! Nu ska jag berätta hur det kändes för oss.

På bland annat Näverskär, som holmen heter, har ingen jagat någonting de senaste femtio åren. Vi ägnar oss inte åt jakt över huvud taget på holmarna eftersom vi anser att det jagas nästan överallt och någonstans måste djur få vara ifred. De här holmarna är rena barnkamrarna för rådjur och älg och om ni har förmåga att att tänka lite så fattar också ni att överskottet spiller över till de holmar där ni kanske har rätt att jaga. Så ni förstör också för andra jägare.

Vi är förbannade och kränkta över ert beteende. Vi skulle aldrig ens komma på tanken att ta oss rätten att komma hem till er och göra någonting liknande. Vi vet ju vilka ni är och i fortsättningen föreslår jag att ni håller er på egen mark, för hit är ni inte välkomna.

Ni är förresten polisanmälda men min tilltro till rättsväsendets intresse att engagera sig i några rådjurs död är inte så översvallande stor, så jag antar att ni får sitta i lugn och ro och äta era rådjursmiddagar och jag hoppas att det smakar skit!

Marianne Grönholm

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Fler insändare