Då trafiken ligger mej varmt om hjärtat är jag förundrad över att man på Åland är så intresserad av långsamt gående fordon som skulle köras av folk som har låg utbildning om trafik och körning.

Lyckligtvis blev det stopp från riksdagen i Helsingfors. Många lagar kunde tas direkt därifrån.

En annan sak är oxå märklig. Att nyare bilar kan köra i mörker helt utan något ljus bak på bilen. Enormt farligt att inte synas.

Därtill behöver gruppering läras ut och i vilka fall man grupperar för vänstersväng. Då man kör långtradare och andra tunga fordon på smalare vägar står mitt i allt en personbil mitt i filen och vill svänga vänster till privat väg.

Helt förbjudet men händer varje dag. Lite halka och personbilen är skrot.

Vill man svänga höger ska man ju hålla till höger så tidigt och mycket som möjligt men det gör många inte. Onödiga inbromsningar och miljöfarlig acceleration blir följden.

Man bör visa mer hänsyn till tunga trafiken överlag . Många kunde nog lämna in sina körkort och åka kollektivt om bara den blev bättre.

På landet ser man busstrafik då skolor är i gång, annars måste man ha egen bil. Staten åter straffar folk i glesbygd med hårda skatter på bränsle och vill att alla ska bo i tätorter. Det vill inte skärgårdsbor i alla fall, och vi har skyhöga bränslepriser.

Ser att ifall jag blir invald och får trafikministerposten finns det mycket att göra. Vårdö tillbaka som skärgårdskommun har högsta prioritet.

Mitt hopp står till er Ålands befolkning. Rösta och helst på mig.

Kurt Holmberg (ÅLD)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare