Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland. På kvällen hade jag en bokad plats på valvakan på Alandica, men jag stannade i stället hos min son på Klinten och tittade på fotboll.

Nedanför backen vid Alandica blåste det upp. En missnöjets högervind, starkare än i mannaminne, blåste nästan rent i regering och Lagting.

Centern och De obundna är de stora vinnarna i årets val. ÅLD lockade väljarna med ”ÅD, de du”. Denna oerhört intelligenta slogan lockade inte fler väljare, men Stephan Toivonen (ÅLD) får stanna kvar i lagtinget och sitta hemma i Portugal och skriva lååånga insändare om allt som han personligen tycker är fel. Det är väl det som kallas demokrati, kanske?

Camilla Gunell (S) och Nina Fellman (S) har drivit igenom många frågor i den förra regeringen. Det har även lyckats göra många ålänningar förbannade – speciellt på landet och i Skärgården.

Väljarnas dom blev hård. Deras personliga röstetal halverades och därmed även Ålands socialdemokraters röstetal. Sossarna blev de stora förlorarna i årets val.

Hur ska Gunell & co komma tillbaka? Det blir fyra intressanta år och säkert blir den nya vänster-oppositionen ett gissel i Veronica Thörnroos (S) nya regering.

Kan Centern nonchalera Bert Häggbloms (Ob) och Marcus Måtars (Ob) framgång? Troligen blir det en mycket mörkblå regering, om de inte bestämmer sig för att ta med Liberalerna i samarbetet.

Moderaterna gick bakåt till höger, men det är ingen högoddsare att de får en inbjudan till samtal om kommande regering, och då kommer Wille Valve (MSÅ) och Mika Nordberg (MSÅ) tillbaka in i värmen.

Vad händer med HI? Ja, äntligen har Åland fått sitt eget gröna parti, som Dan Jansén försökte skapa för ett antal val sedan. Nu var tiden äntligen mogen, och vi får hoppas att Alfons Röblom (HI) och Simon Holmström (HI) gör skäl för sina höga löner i sina nya arbeten. Åland kommer knappast låna 30 miljoner euro, men många nya idéer kan säkert sätta fart på politiken på Åland.

Mats Sandberg

debattör

Det är lag på att hundar ska hållas kopplade. De hundägare som använder Tullarns äng som rastgård för sina okopplade hundar ska vara medvetna om denna lag.

Island ska öppna upp för turister. Hur gör de? Testning eller karantän? Vissa länder mäter kroppstemperaturen. Vad kan vi göra med kreativitet och säkerhet?

I Daniel Dahléns ledare den 22 maj framhålls planerna på en vindkraftspark i Torp, Eckerö, som en lyckad och säker satsning utan problem.

Med anledning av Daniel Dahléns ledare i måndagens tidning vill jag ge min syn på saken som förtroendevald i Lemlands kommunfullmäktige.

Frågan om att tv-sända stadsfullmäktiges sammanträden är betydligt vidare än bara en kostnadsfråga. Mariehamns socialdemokrater anser att sändningarna är viktiga för att stärka öppenhet och demokrati i staden.

Under mina snart åtta år i Europaparlamentet har jag skrivit hundratals spalter – om skarven, om Britanniens förhandlingar, om skog, om biodiversitet, om skatteflykt och om krångliga förhandlingar mellan politiska partier på hela spektret och med

Jag önskar framföra perspektiv samt förslag angående den nuvarande situationen för Ålands barn och ungdomar.

Polismästaren skriver att polisen i dessa coronatider gör sitt yttersta för att skydda kunderna mot smitta, till exempel vid förnyelse av körkort.

Läste i tidningen Åland, den 19 maj, med bestörtning att Dennis Jansson vill anlägga en discgolfbana i Tullarns äng och på Lilla holmen. Det kan väl aldrig beviljas. Det skulle vara ett helgerån mot en fridlyst park.

En ros till Sixten, pensionär för ditt inlägg angående

cyklister som inte plingar då de kommer på gångvägarna när man har både hund och barn som kan bli påkörda då farten är ganska hög.

”Livrädd”

Varför har Trobergshemmet ingen sysselsättningsterapeut, som finns på andra boenden?

Leije Portnoj

Hela världsekonomin är satt i gungning. Det finns skäl att anta att konsekvenserna blir stora och genomgripande. Underskottet i de offentliga finanserna ökar snabbt och den offentliga ekonomin försvagas kraftigt.

Vi har framför allt en intäktskris, inte en kostnadskris. Det gäller att säkra köpkraften hos konsumenterna. Det krävs för att få hjulen att rulla.

Fler insändare