Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland. På kvällen hade jag en bokad plats på valvakan på Alandica, men jag stannade i stället hos min son på Klinten och tittade på fotboll.

Nedanför backen vid Alandica blåste det upp. En missnöjets högervind, starkare än i mannaminne, blåste nästan rent i regering och Lagting.

Centern och De obundna är de stora vinnarna i årets val. ÅLD lockade väljarna med ”ÅD, de du”. Denna oerhört intelligenta slogan lockade inte fler väljare, men Stephan Toivonen (ÅLD) får stanna kvar i lagtinget och sitta hemma i Portugal och skriva lååånga insändare om allt som han personligen tycker är fel. Det är väl det som kallas demokrati, kanske?

Camilla Gunell (S) och Nina Fellman (S) har drivit igenom många frågor i den förra regeringen. Det har även lyckats göra många ålänningar förbannade – speciellt på landet och i Skärgården.

Väljarnas dom blev hård. Deras personliga röstetal halverades och därmed även Ålands socialdemokraters röstetal. Sossarna blev de stora förlorarna i årets val.

Hur ska Gunell & co komma tillbaka? Det blir fyra intressanta år och säkert blir den nya vänster-oppositionen ett gissel i Veronica Thörnroos (S) nya regering.

Kan Centern nonchalera Bert Häggbloms (Ob) och Marcus Måtars (Ob) framgång? Troligen blir det en mycket mörkblå regering, om de inte bestämmer sig för att ta med Liberalerna i samarbetet.

Moderaterna gick bakåt till höger, men det är ingen högoddsare att de får en inbjudan till samtal om kommande regering, och då kommer Wille Valve (MSÅ) och Mika Nordberg (MSÅ) tillbaka in i värmen.

Vad händer med HI? Ja, äntligen har Åland fått sitt eget gröna parti, som Dan Jansén försökte skapa för ett antal val sedan. Nu var tiden äntligen mogen, och vi får hoppas att Alfons Röblom (HI) och Simon Holmström (HI) gör skäl för sina höga löner i sina nya arbeten. Åland kommer knappast låna 30 miljoner euro, men många nya idéer kan säkert sätta fart på politiken på Åland.

Mats Sandberg

debattör

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare