Mariehamns seglarförening (MSF) har de senaste dagarna (24 och 25 september) fått utstå en del obefogad kritik för vårt direkt ansvarslösa arrangerande av Poker Run på insändarsidorna.

MSF har ingenting med arrangemanget att göra utan vi hyr enbart ut platser vid våra bryggor åt båtarna, något vi gör åt cirka 8.000 övernattande båtar per år.

Precis som ett hotell kan vi inte påverka hur våra gäster tar sig till och från vår anläggning, men när de väl är på plats gör vi vårt bästa för att deras inverkan på miljön ska vara så liten som möjlig.

Vi har länge jobbat för att vår gästhamn ska vara så miljövänlig som möjligt och vi är en av pilothamnarna i Finland för miljöcertifieringsprogrammet Blue Flag, som internationellt drivs av icke-vinstdrivande Foundation for Environmental Education med cirka 4.300 verksamheter i 47 länder certifierade.

Jag föreslår att skribenterna googlar Poker Run Åland för kontaktuppgifter till arrangörerna om ni vill fortsätta diskutera arrangemangets lämplighet.

Har ni några konkreta tips på hur MSF kan förbättra sitt miljöarbete är ni givetvis välkomna att ta kontakt, mina kontaktuppgifter finns på föreningens hemsida.

Kenneth Andersson

kommodor, Mariehamns seglarförening

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Fler insändare