Anders Eriksson röstas som enda kandidat i ÅF in i lagtinget men känner sig ensam och går efter någon dag över till Centern som nu får tio mandat. ÅF som parti hänger därmed ”på gärdsgård”. På söndag (3.11.) får man läsa att Anders Eriksson ångrat sig och vänder tillbaka till ÅF.

Men vad år detta för jål! Hur är det bara möjligt att man kan byta parti några dagar efter valet och bli väl mottagen i ett annat parti? Finns det inte några krav på karensdagar eller liknande? Var Centern så sugen på ytterligare ett mandat att man utan vidare funderingar går med på detta? Man häpnar.

Den minnesgode vet att Harry Jansson och Anders Eriksson sällan drog jämt när de båda var drivande krafter i ÅF. Så varför skulle det vara annorlunda nu?

De flesta ålänningar är hjärtinnerligt trötta på den politik som förts av den avgående LR. Kommunreformen, kortruttsprojektet, självstyrelserevisionen med mera. Ingenting har lyckats särskilt bra.

Till exempel är det många som frågar sig hur en minister, Mika Nordberg (MSÅ), på enskild föredragning kan beställa en hybridfärja för cirka 67 miljoner euro. Hade de övriga i LR ingen aning om detta eller fick det bara ske? Är inte detta så kallat ministerstyre, eller vad?

I fyra år har nu tre kvinnor rest fram och åter till Helsingfors och förhandlat. Ingen lätt uppgift i sig med Sannfinländarna som motpart och Sipilä som en mindre bra statminister, men ändå. Ingen framgång alls på något område. Budgeten som avgående LR presenterat är urusel och nu är det PAF som ska rädda åländsk ekonomi. Ett spelbolag?

Den nya regeringen som många hoppas på, med Liberalerna och Socialdemokraterna ur spel, ser redan innan den bildats att bli bara ”mish mash”. Skulle Veronica Törnroos vara en klok kvinna och lämna prestigen åt sidan, skulle hon nu släppa fram Roger Nordlund och Harry Jansson som ledande ministrar, två män med kompetens och erfarenhet, och själv ta hand om socialministerposten och samtidigt lättare kunna värna om Centerpartiet så att det växer ännu mer. Men det är nog en ganska dum förhoppning.

Vad gäller HFD-domslutet om kortrutten är det förstås ett bakslag för den nya regeringen. Ingen lätt sak att ta itu med. Men kanske det klokaste, och billigaste, är att skrota hela projektet och ta smällen med eventuella skadestånd.

Även tunnelprojektet borde skrotas som alltför dyrt. Jag har aldrig riktigt förstått vad det är som är så märkvärdigt med Föglö kommun, att det ska ösas hur mycket pengar som helst åt det hållet? Allt medan nordvästra Åland i årtionden helt glömts bort. Orättvist!

Finns det ändå någonting att glädjas åt efter valet? Jo, kanske att Hållbart initiativ fick så mycket röster. Det visar att fler och fler börjar ta natur och miljö på allvar. Klimathotet är ett globalt problem som vi på Åland har svårt att påverka, men vår närmiljö kan vi alla hjälpas åt att förbättra på många sätt.

Att sossarna fick ”bita i gräset” har de sig själva att skylla. De har fört en ganska självgod och ibland arrogant politik och inte lyssnat på andra än de trognaste vapendragarna.

Liberalerna då? Finns inte mycket att säga. Alla partier har rätt att finnas till.

Det här är åsikter från en partilös gräsrot som ibland är självisk nog att glädjas över att ha framtiden bakom sig.

Kurt Skogberg

Geta

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare