Black Lives Matter är en människorättsrörelse som arbetar mot polisbrutalitet och systematisk rasism som drabbar svarta personer. Den uppstod 2013 efter att George Zimmerman friades på alla punkter för mordet på 17-årige Trayvon Martin.

Black Lives Matter handlar inte om att vita eller andras liv inte spelar någon roll. Det är en reaktion på att det inte verkar spela någon roll när svarta människors liv tas, eftersom det inte blir några större konsekvenser. Och därför måste det egentligen enkla och självklara sägas; att svarta liv spelar roll. Det är värt att notera att svarta människor är en särskilt utsatt grupp för strukturell rasism och övervåld.

Ingenstans på deras officiella hemsida står det att de har en kommunistisk ideologi som René Janetzko påstår (28.7), utan uppmanar människor att rösta på den person eller parti som tar svarta liv och antirasism på allvar. Det står även på deras officiella hemsida att de vill fokusera på omformation av rättsväsendet (till exempel införa längre utbildning för poliser i USA – som i dag är ungefär lika lång som en väktares – arbeta mot ekonomisk orättvisa, för lgbtqia+ och mänskliga rättigheter samt skapa tillgång till sjukvård och kvalitetsutbildning).

Protester som blir våldsamma kommer från frustrationen över att inte bli hörd, sedd eller tagen på allvar, när rösten inte bär längre och frustrationen blir översvämmande så är det vanligt förekommande att till exempel bilbränder etcetera kan ske. Historiskt sett är detta är ett välbekant grepp, exempelvis suffragetterna som anlade bomber i deras kamp för kvinnors rösträtt. Och det tackar vi väl för i dag. Eller hur?

Självklart förespråkar vi inte våld, men det är viktigt att förstå att varför våld föds.

Det är enkelt att ställa sig utanför en motståndsrörelse och bara se på, när det förtryck som rörelsen försöker utplåna inte drabbar dig.

Visst kan åsiktskorridoren vara trång ibland, och ännu trängre blir den när man inte vill eller vågar omvärdera sin åsikt. Det är viktigt att prata med varandra och diskutera, men det viktigaste är kanske att lyssna på dom som talar ur erfarenhet.

Det finns många viktiga svarta röster som har skrivit böcker om rasism, till exempel Layla Saad som har skrivit en bok som heter ”Me and White Supremacy”.

Vi hoppas att få se många som vill visa solidaritet med Black Lives Matter och visa att vi inte heller tolererar rasism på Åland, på tisdag den 28:e juli klockan 19.00.

BLM-arrangörerna på Åland

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Fler insändare