Alla som utbildat sig i utlandet och som tvekar komma hem igen: Kom hem efter utbildningen och bygg upp ditt land med ett eget system som är anpassat till 30.000 invånare.

När Ålands status har höjts från landskap till land, liksom systerautonomiernas status i Norden, så kan åländsk förvaltning erbjuda dig spännande tjänster med internationell anknytning, just sådana uppdrag som jag själv har jobbat med på Färöarna, det vill säga internationella kontakter genom myndigheter, dignitärer, politiker, näringsliv och så vidare.

Du ska vara en medskapare. Hemma får du bygga upp ett nytt enkelt system i stället för det nuvarande dubbla systemet. I en åländsk svenskspråkig förvaltning är beroendet av finsk språkkunskap minst möjligt.

Du får bygga upp en egen skatteförvaltning anpassad till invånarnas storlek. Du får vara innovativ, skapa tillhörande datasystem, organisation och lagstiftning.

Åland ska ha representationskontor i utlandet som sköter Ålands internationella intressen. Då är du Ålands ansikte både utåt och inåt och ett viktigt led i en större kedja.

Ålands universitet ska ha forskningsplikt och ge dig möjlighet att uppnå professorsstatus inom forskning i egen jordmån, bland annat om enspråkighetens betydelse, skärgårdsnatur och ösamhällets unika läge. Således stimuleras du ständigt både på jobb och genom din utbildning efter hemkomsten.

Hjärnflykten brukar kallas för brain drain. Den ska vi tillsammans vända till brain gain, hjärntillflykt. Välkommen hem!

Maiken Poulsen Englund (ÅF)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare