I Ålandstidningens ledare den 20 december talas om vikten av att handla lokalt. Hur våra affärsmän är beroende av att julhandeln sker på hemmaplan, och inte via näthandel, eller shoppingresor till andra orter, främst Sverige.

Men i sammanhanget bör även lyftas frågan om varför de åländska affärsidkarna höjer sina priser inför julhandeln. Viking Line till exempel tar 23 euro den 23 december för en ”utsideshytt” Mariehamn-Stockholm, medan samma hytt kostar 123 euro vid returresan den 26 december. Man hänvisar till att man har så ”stort tryck” på hytterna den 26 december, då många önskar resa hem just den dagen. Men för en vanlig pensionär låter det som rena rama ockerpriset.

Det är skamligt att utnyttja resenärerna på detta sätt. Visserligen kan man både avstå från att fira jul med nära och kära på andra sidan Ålands hav, eller sitta i fartygets kafé hela vägen. Men för alla är detta inte ett bra alternativ.

De åländska blomsterhandlarna vet ju så väl att vi gärna ger en god vän en blomma till jul. Men måste priserna vara så höga på blomsterarrangemang, att man väljer att skicka ett julkort som julhälsning, i stället för den lilla blomsterkorgen med en orkidé för 49 euro som man gärna gett sin vän.

För affärsmännen ger julhandelns uppsving ett välkommet klirr i kassan, vilket ibland ses som nödvändigt för affärens överlevnad. Men man borde också betänka att många avstår från köp på grund av de höga priserna. Om man håller lägre priser, kan man få sälja fler varor, och då kanske det jämnar ut sig i slutändan.

Och hur kan det komma sig att svensk färdigkokt julskinka är billigare att köpa här, än den okokta åländska skinkan? Många svenska varor är billigare att åka till Norrtälje och handla, än att köpa dem lokalt här hemma. Man får betydligt mycket mer mat i kassen för 100 euro i Sverige, än här på Åland. Därför åker många till Norrtälje för att julhandla.

Och man kan nog inte bara skylla på att de dyra transporterna hit gör att vi har höga priser i affärerna. För även produkter som odlas lokalt på Åland är dyrare här än på annat håll.

Dessutom behöver man inte alltid köpa nya och dyra leksaker till barnen. Emmaus har många varor till humana priser vilket väl lämpar sig som julklappar, både till små och stora. Vilket vi kanske bör tänka på nu när hållbarhetsagendan är det nya slagordet.

Runa Lisa Jansson

Äldrerådet har under sitt senaste möte diskuterat bland annat framkomligheten och boendet för handikappade och äldre, övervakningen av äldreomsorgen, ekonomi, ensamheten, det brutna indexet och de äldres medicinering.

Den senaste tidens rapportering om oroligheterunder kvällar, nätter och helgerhar väckt frågor kringdessorsakeroch konsekvensersamtvilkainsatser som behövsföratt allaålänningarskakänna sig trygga, i dag och i framtiden.

I och med den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 så är underskottet -84,8 miljoner. Det största underskottet i Ålands historia. Men inget jag vill eller kan klandra minister Torbjörn Elisasson (C) för.

I tisdags kväll hade jag lite småärende att göra på stan på vägen hem passerade jag Röde Orms retrobuss som var parkerad på bussplanen.

Resandet släpps fritt nu på lördag. De som kommer från Sverige möts av denna syn i Mariehamn. Prinsessan Corona kanske har gjort att rabatterna frodas, eller är det Törnrosas igenvuxna Borg – är det inte dags att snygga till detta?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Hamnbolaget vill kunna skrota restaurangbåten (ÅT 16/9). Rubriken gjorde mig glad.

Äntligen, äntligen finns det hopp att bli av med skrothögen som så länge ha fått stå kvar och förfula området!

Tack hamnbolaget!

Kh

Jag har sagt att jag inte ska göra negativa personliga politiska uttalanden i offentligheten men när Barbro Sundback (S) tydligen inte har några som helst skrupler längre på vad hon gör eller säger, måste jag ge svar på

tal.

Kultur- och fritidsnämnden, där Barbro Sundback tidigare var ordförande, beslöt 2018 att tacka ja till en niohåls discgolfbana, finansierad av Lions Club Mariehamn.

Den 16.4.2018 beslöt Barbro Sundback, i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn, att placera en discgolfbana i Badhusparken.

Jag har alltid ansett Fixtjänst vara en institution i vårt samhälle och synnerligen välbehövd. Där har alla de som där vistas fått arbeta enligt sin läggning och förmåga och samtidigt känt att arbetet varit viktigt och meningsfullt för dem

I en motion till Mariehamns stad, med Camilla Gunell (S) som första undertecknare vill man att Mariehamns stad ska vara en föregångare när det gäller social hållbarhet och skaffa sig en HBTQIA-certifiering.

Så kom en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Ryggradsdjuren i världen har minskat med nära 70 procent på bara ett halvt sekel.

Fler insändare