Jag måste börja med att tacka Maria Sundberg, som ställer upp och står vid min sida fast jag inte vet vem du är. Det betyder massor för mig.

Sedan har jag fått olika sorters respons, vilket är naturligt. Vi är alla skapta på olika sätt för olika meningar på denna jord, och det respekterar jag. Men det jag aldrig har gjort eller kommer att göra är att respektera hur vuxna förgör dessa barn.

Det kan låta aggressivt eller elakt men det står jag för, för det är precis det som händer om man inte är mottaglig för hur människan fungerar och hur samhället släpar efter.

Tänk hur inrutade människor är på det mesta, våga kliva ur boxen, våga bemöta det okända. Det är vad jag har fått göra (eller försökt göra) hela min uppväxt.

Det är som en droppe i havet men ändå massor värd som i öknen för dessa barn, att få ha skola i skolan och göra fritidssysslor på fritiden.

Om man ska dra det riktigt långt borde ju då skolans försäkring täcka ända tills läxorna är gjorda.

Låt det vara individuellt, man kan repetera i början på lektionen vad man gjorde på förra, det finns olika nivåer på böcker för att alla ska hänga med.

Vi lever i ett för stressat samhälle, vi ska lära oss massor, sen fort ut i arbetslivet där vi jobbar tills vi stupar. När vi har tio år kvar i arbetslivet förstår vi inte hur barnen växte upp så fort, och man tror det går att ta igen när man gått i pension (om man hinner dit).

Tragiskt nog stressar samhället fram oss, vi ska ha statussymboler som väger tyngre än du klarar av, vi ska ha det lyxigare än plånboken tillåter och mycket mer. Källor för detta är då mitt liv, min upplevelse med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), finns forskningar och statistik att söka upp om man är intresserad kring detta med läxor (men kontrollera källorna noga).

Det är titt som tätt föreläsningar (gratis) om NPF, men många som inte kommer, jag är på de flesta fast jag redan vet allt som tas upp. Men det är min trygghet att jag och många med mig får en bekräftelse på att vi finns precis som ni.

Ann-Catherine Renfors

I dag följer de flesta av oss rekommendationerna om att arbeta hemifrån och skolundervisningen sker på distans, många fritidsaktiviteter har paus och vi ska undvika sociala kontakter.

Vid fredagens presskonferens med fru lantrådet Thörnroos (C) vid rodret, så framkom att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under riksdagens frågestund hävdat att alla inresande testades för covid-19.

På Åland är gott att vara i dessa coronära tider, synes det mig!

När det blir dåliga tider upphör privatpersoner och företag att investera. I stället sparar man sina pengar i väntan på bättre tider. Detta förlänger den ekonomiska krisen.

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

I lagtingets debatt om tilläggsbudgeten förra veckan utlovades att redan denna vecka skulle finansministern och regeringen påbörja arbetet med nästa tilläggsbudget som skulle ha kommunernas behov i fokus.

Mitt i allt pandemimörker dyker ett nytt otrevligt ord upp: coronafyllan. För många barn blir hemmakarantänen ett dysfunktionellt helvete, på motsvarande sätt som under långhelger.

Saltviksborna intar rätt perspektiv på frågan (Ålandstidningen 27.3) när de ifrågasätter omfattningen av området som ska ingå i havsplanen.

I min senaste insändare om landskapet ska låna pengar från banken för att finansiera sin tilläggsbudget polemiserar jag mot uppfattningen att Paf-pengar är det enda rätta i detta nu.

Fler insändare