Hållbart initiativ har genom ett flertal undertecknare kritiserat det tankegods som jag har gett uttryck för. Detta är givetvis helt i sin ordning, och även välkommet i ett samhälle med yttrandefrihet.

Att vi har olika syn på vad som är mång- respektive monokultur är inte särskilt anmärkningsvärt. Det är många åländska politiker som tror att vi lever i en mångkultur bara för att man bor granne med människor med ett annat modersmål, eller för att det flyttade hit någon polsk säljägare för 4.000 år sedan.

Att kunna handla spännande mat, exotiska kryddor eller gå en batikkurs är inte mångkultur. Om man lever i den villfarelsen borde man förkovra sig i ämnet innan man ger sig in i en diskussion med människor som har faktiska erfarenheter av denna sociala samhällskonstruktion.

Jag har svårt att se det som annat än ett övertramp att man uppmanar mig genom ”ett klart besked”, att om man har de åsikter som jag har så bör man flytta någon annanstans.

Jag hoppas att undertecknarna förstår att det blir en hel del människor som måste lämna Åland för att deras önskan ska uppfyllas.

Att man försöker låtsas vara toleranta och för ”berikande mångfald” samtidigt som man vädjar till folk med fel åsikter att flytta någon annanstans, är inget annat än ett förbluffande hyckleri.

Det kom förvisso inte som en chock för undertecknad att detta är deras önskan, men det är inte heller det som gör mig upprörd över insändaren.

Det faktum att man blandar in min familj i texten, det innebär att man tydligt har passerat en mycket viktig gräns. Mina politiska ståndpunkter och förehavanden kan ni kritisera hur mycket ni vill, men man blandar inte in min familj i det hela.

Att ni gör det, säger så mycket mer om er än vad det gör om mig.

Stellan Egeland

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare