I måndags höll Emmaus butiker stängt i protest mot ”Black friday”. Inga andra åländska butiker följde exemplet till min vetskap. Det tycker jag att kan ändras på till nästa år, nu när butikerna har chansen att visa att de ärligt bryr sig om miljön.

Black friday är ett exempel på det jag vill kalla ”kapitalistisk mångkultur”, påhittade traditioner av företag för att sälja mer utan en endaste tanke om miljökonsekvenser. Till dessa skulle jag säga att även halloween och tidigt inledande av julhandlandet hör. Föga förmånande kommer dessa briljanta traditioner från jänkarna – USA alltså.

Halloween är en riktig skam att ta del av. De som inte orkar lägga ner tid på att sy egen dräkt eller leta second hand beställer någonting av hemsk kvalitet från exempelvis Wish eller andra billighetssidor, och dräkterna i fråga är högst troligen tillverkade i länder som Bangladesh eller Kina av människor som förtjänar bättre än att tillverka engångsplagg som inte duger nästa år när man ska ha en ny dräkt.

Halloween säljer man som ”barnens högtid”. De får klä ut sig och gå runt med kompisar och samla godis, men i själva verket kan vilken människa som helst se igenom detta som en ”tradition” där företag kan sälja massvis med onödiga saker.

Den åländska versionen av hallo-ween är tjugondag knut, då barnen klär ut sig lite trevligt gammeldags med fin kvast och sedan går runt och sopar ut julen i utbyte mot godis.

Det krävs inte speciellt godis med kvasttema, dräktena behöver inte köpas exklusivt till eventet (man tar i stället sådant man har hemma: kvast, kanske bakduk runt huvudet, förkläde, virkad korg) och bäst av allt: det är vår tradition.

Varför skola man då göra enorm reklam för halloween, som i princip är samma sak fast värre? Tyvärr sammanfaller även halloween med allhelgonaafton och nej, jag är inte gammalmodig och religiös, men jag tycker att det är mycket trevligare att minnas de döda och se vackra ljus än att vara med och göra de förmögna förmögnare och tvinga fattiga sömmerskor och skräddare i arbete på andra sidan jorden.

Black friday är också dåligt. Man inbillar konsumenten att de gör världens största deal när man köper slut på tröjor i fjolårets modell och uppgraderar till den där mobilen som legat osåld i ett par år. Kan man faktiskt kalla det att ”man tjänar”, när man gör raka motsatsen, alltså köper en mängd onödiga saker?

Jag skulle vilja se att de åländska företagarna visar att nej, jag stöder inte denna dåliga linje, och kanske skippar black friday för att visa kunden (och miljön) att dennes bästa är i åtanke. Konsumenten själv måste också tänka ut i god tid: vad behöver jag faktiskt, och vad klarar jag mig utan?

Man slipper att dessa pengautkrävande fasoner utvecklas genom att visa sig stark nu i slösatider, så kanske man kan lägga sina pengar på någonting roligare sedan. Det är viktigt att skämma bort sig lite vid jultider men det ska absolut inte vara nödvändigt att nolla kontot för att imponera på andra.

Några tips på sådant man hellre kan göra för pengarna nämner jag här: Bjud släkt och vänner på en lite lyxigare julbuffé, ta med någon på en mysig dagsresa till en julmarknad, gå på en julkonsert, bygg Ålands största pepparkakshus med barnen eller barnbarnen eller bjud din käresta på bio – någonting du faktisk minns för en längre tid och som i samma veva skänker någon annan glädje.

Viggo Kalman

Stackars Bambi och stackars människorna på Näverskär (se insändare den 28 november). Hoppas att polisen tar kräken som sköt och att de får stora straff.

”Från en djurvän”

Som bekant föreslår den avgående regeringen i sitt budgetförslag att den så kallade 100-lappen, eller guldkornet, ska bibehållas. Kostnaden för detta är 1.800.000 euro per år. I en budget, som får ett underskott på 15.000.000 euro.

Kaj L, tydligt och bra skrivet den 29 november. Det överensstämmer med dagens verklighet. Vi behöver varandra, nu och i framtiden. Tillsammans är vi starkare och man kan inte veta när man själv behöver hjälp och stöd från andra.

Karin

Stadsdirektören Barbara Heinonen och minoriteten i stadsstyrelsen bestående av Sara Kemetter (S), Tony Wikström (S) samt Jonny Andersen (Lib), försöker misskreditera majoriteten i stadsutvecklingsnämnden genom att låta det framstå som att nämnden

I skrivande stund plitas säkert målsättningar ned för det politiska programmet med ambitionen att styra det offentliga Åland under de följande fyra åren (och genom det alla våras liv).

I Ålandstidningens ledare och artiklar den senaste veckan får man inte bara bilden av att strejk är en vänsterextrem aktion, det uttrycks i ord och meningar! Vinklingen på rapporteringen är oroväckande klandrande och ensidigt nyliberal.

Benita Mattsson-Eklund skrev i Ålandstidningens ledare den 26 november om en viktig fråga som berör överkonsumtionen som belastar vår planet.

FN:s nya klimatrapport visar att det fortfarande är möjligt att uppnå Parisavtalets mål, men att ländernas klimatlöften måste skärpas. Men de fastslår också att Parisavtalet inte är tillräckligt ambitiöst och att ytterligare åtgärder krävs.

I denna tidnings ledare den 27.11 spekulerar skribenten över bevekelsegrunderna till den givmildhet som medföljer den annalkande julen.

Det har gått över ett år sedan den klimatrapport som väckte en stor del av världen kom ut.

Öppet brev till Tjuvskyttarna lördagen den 23 november 2019.

Black Friday och julhandeln. Bägges gemensamma nämnare som marknadsföringen i decennier utnyttjat, normaliserat och förstorat; vår tragiska och obesvarade kärlek till konsumtionen.

Med min budgetmotion nummer två med rubriken: ”Landskapsandelar och stöd till kommunerna” vill jag att avdraget för löne- och pensionsinkomster stryks. Det är den så kallade 100-lappen, eller guldkornet, som någon kallade det.

Fler insändare