I måndags höll Emmaus butiker stängt i protest mot ”Black friday”. Inga andra åländska butiker följde exemplet till min vetskap. Det tycker jag att kan ändras på till nästa år, nu när butikerna har chansen att visa att de ärligt bryr sig om miljön.

Black friday är ett exempel på det jag vill kalla ”kapitalistisk mångkultur”, påhittade traditioner av företag för att sälja mer utan en endaste tanke om miljökonsekvenser. Till dessa skulle jag säga att även halloween och tidigt inledande av julhandlandet hör. Föga förmånande kommer dessa briljanta traditioner från jänkarna – USA alltså.

Halloween är en riktig skam att ta del av. De som inte orkar lägga ner tid på att sy egen dräkt eller leta second hand beställer någonting av hemsk kvalitet från exempelvis Wish eller andra billighetssidor, och dräkterna i fråga är högst troligen tillverkade i länder som Bangladesh eller Kina av människor som förtjänar bättre än att tillverka engångsplagg som inte duger nästa år när man ska ha en ny dräkt.

Halloween säljer man som ”barnens högtid”. De får klä ut sig och gå runt med kompisar och samla godis, men i själva verket kan vilken människa som helst se igenom detta som en ”tradition” där företag kan sälja massvis med onödiga saker.

Den åländska versionen av hallo-ween är tjugondag knut, då barnen klär ut sig lite trevligt gammeldags med fin kvast och sedan går runt och sopar ut julen i utbyte mot godis.

Det krävs inte speciellt godis med kvasttema, dräktena behöver inte köpas exklusivt till eventet (man tar i stället sådant man har hemma: kvast, kanske bakduk runt huvudet, förkläde, virkad korg) och bäst av allt: det är vår tradition.

Varför skola man då göra enorm reklam för halloween, som i princip är samma sak fast värre? Tyvärr sammanfaller även halloween med allhelgonaafton och nej, jag är inte gammalmodig och religiös, men jag tycker att det är mycket trevligare att minnas de döda och se vackra ljus än att vara med och göra de förmögna förmögnare och tvinga fattiga sömmerskor och skräddare i arbete på andra sidan jorden.

Black friday är också dåligt. Man inbillar konsumenten att de gör världens största deal när man köper slut på tröjor i fjolårets modell och uppgraderar till den där mobilen som legat osåld i ett par år. Kan man faktiskt kalla det att ”man tjänar”, när man gör raka motsatsen, alltså köper en mängd onödiga saker?

Jag skulle vilja se att de åländska företagarna visar att nej, jag stöder inte denna dåliga linje, och kanske skippar black friday för att visa kunden (och miljön) att dennes bästa är i åtanke. Konsumenten själv måste också tänka ut i god tid: vad behöver jag faktiskt, och vad klarar jag mig utan?

Man slipper att dessa pengautkrävande fasoner utvecklas genom att visa sig stark nu i slösatider, så kanske man kan lägga sina pengar på någonting roligare sedan. Det är viktigt att skämma bort sig lite vid jultider men det ska absolut inte vara nödvändigt att nolla kontot för att imponera på andra.

Några tips på sådant man hellre kan göra för pengarna nämner jag här: Bjud släkt och vänner på en lite lyxigare julbuffé, ta med någon på en mysig dagsresa till en julmarknad, gå på en julkonsert, bygg Ålands största pepparkakshus med barnen eller barnbarnen eller bjud din käresta på bio – någonting du faktisk minns för en längre tid och som i samma veva skänker någon annan glädje.

Viggo Kalman

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Fler insändare