Löneskillnaderna mellan kvinnor och män kvarstår. Om vi inte aktivt gör någonting åt lönegapet så kommer det att dröja hundra år tills vi har jämställda löner.

Nu har både landskapets tjänstemän och fackföreningarna gjort ett stort arbete med arbetsvärdering och lönekartläggning. Nu vet vi att kvinnors löner är mycket lägre än männens, även här hos oss.

Vi behöver få ett löneutvecklingsprogram snarast, för nu är det endast ett drygt halvår kvar till det i förlikningsbudet uppsatta datumet 1 juni 2020. Vi har de uppgiftsbaserade lönerna på plats, men den individuella eller personliga delen har man ännu inte börjat arbeta med.

Utbildning och ansvar måste löna sig, löneskillnader är en diskriminering, och dessa frågor måste prioriteras högre! På Island har man lagstiftat om jämställda löner och det skulle vi kunna ta efter!

Jag vill arbeta för att minska och eliminera lönegapet mellan kvinnor och män!

Pernilla Söderlund (Lib)

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare