Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

Tro det eller ej, ditt resonemang och dina grodor spretar rätt rejält, hoppar hit och dit. I ena meningen säger du att skärgården givetvis ska hållas levande och i den andra meningen låter du oss förstå att det kvittar om inget görs angående trafiken hit, eller (hör och häpna) att man kunde dra bort ytterligare några färjturer.

Jag vet inte vad just du har för förhållande till skärgården? När har månne just du senast satt din fot på Föglö? Åker du kanske ut hit en gång vart femte år, kanske för ett besök på den kända fiskrestaurangen för lite gourmet? Vet inte, och spekulerar därmed inte mer i den saken.

Men en sak är säker, varken den restaurangen eller någon annan kommer att kunna hålla öppet särskilt länge till om du tänker slå slag i saken och se till så skärgården slutar utvecklas. För det gör all affärsverksamhet till slut när befolkningen avtar. Tyvärr går inte hjulet runt med bara stuguthyrning och sommargäster.

Bästa herr Måtar, om vi helt ser från din synvinkel och bortser från oss skärgårdsbor, så kommer här en enkel ekvation. Stuggäster, sommargäster, turister kräver ett ställe eller två att kunna inta sin lunch och middag på. De kräver att det finns tillgång till införskaffning av mat såsom i en butik.

De efterlyser även annat program. ”Vad finns det att göra här på ön?” är en fråga jag ofta får av våra sommargäster då de anländer till vår fina skärgårdsö med ögon fyllda av förväntning.

Jag vågar vara positiv, jag ser en stigande trend i vår stuguthyrning. Vi bygger flera stugor och ingen dag är tom, det fylls snabbt med bokningar. Turister vill spendera tid ute på vår fina skärgårdsö. En fantastisk ö med sandstränder och klippor, byar som bjuder på rik sjömanshistorik och närheten till de yttre skären.

Folk vill hit. Det som avskräcker är att det kostar 22 euro per gång de vill ta sig in till fasta Åland för ett besök på Kastelholms slott och liknande. Sätt nu inte käppar i hjulet för denna stigande turisttrend. Gör det inte värre för dem och för oss andra att röra på oss. En skärgård är ingen skärgård med bara fasta Åland, det är alla små tillhörande öar som gör helheten.

Bästa herr Måtar, för att vi – skärgården – ska frodas så behövs det det nytänk som nu är på gång. Vi måste utvecklas i framgående riktning. Lycka till med ditt nya åtagande och ta familjen med och besök gärna vår fina skärgård och ta snabbt bort käppen från det rullande hjulet.

Elin Mattsson

konstnär, Föglö

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare