Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

Tro det eller ej, ditt resonemang och dina grodor spretar rätt rejält, hoppar hit och dit. I ena meningen säger du att skärgården givetvis ska hållas levande och i den andra meningen låter du oss förstå att det kvittar om inget görs angående trafiken hit, eller (hör och häpna) att man kunde dra bort ytterligare några färjturer.

Jag vet inte vad just du har för förhållande till skärgården? När har månne just du senast satt din fot på Föglö? Åker du kanske ut hit en gång vart femte år, kanske för ett besök på den kända fiskrestaurangen för lite gourmet? Vet inte, och spekulerar därmed inte mer i den saken.

Men en sak är säker, varken den restaurangen eller någon annan kommer att kunna hålla öppet särskilt länge till om du tänker slå slag i saken och se till så skärgården slutar utvecklas. För det gör all affärsverksamhet till slut när befolkningen avtar. Tyvärr går inte hjulet runt med bara stuguthyrning och sommargäster.

Bästa herr Måtar, om vi helt ser från din synvinkel och bortser från oss skärgårdsbor, så kommer här en enkel ekvation. Stuggäster, sommargäster, turister kräver ett ställe eller två att kunna inta sin lunch och middag på. De kräver att det finns tillgång till införskaffning av mat såsom i en butik.

De efterlyser även annat program. ”Vad finns det att göra här på ön?” är en fråga jag ofta får av våra sommargäster då de anländer till vår fina skärgårdsö med ögon fyllda av förväntning.

Jag vågar vara positiv, jag ser en stigande trend i vår stuguthyrning. Vi bygger flera stugor och ingen dag är tom, det fylls snabbt med bokningar. Turister vill spendera tid ute på vår fina skärgårdsö. En fantastisk ö med sandstränder och klippor, byar som bjuder på rik sjömanshistorik och närheten till de yttre skären.

Folk vill hit. Det som avskräcker är att det kostar 22 euro per gång de vill ta sig in till fasta Åland för ett besök på Kastelholms slott och liknande. Sätt nu inte käppar i hjulet för denna stigande turisttrend. Gör det inte värre för dem och för oss andra att röra på oss. En skärgård är ingen skärgård med bara fasta Åland, det är alla små tillhörande öar som gör helheten.

Bästa herr Måtar, för att vi – skärgården – ska frodas så behövs det det nytänk som nu är på gång. Vi måste utvecklas i framgående riktning. Lycka till med ditt nya åtagande och ta familjen med och besök gärna vår fina skärgård och ta snabbt bort käppen från det rullande hjulet.

Elin Mattsson

konstnär, Föglö

Signaler får mobiltelefoner, basstationer för 3G, 4G och 5G är avsedda att gå långt. Dessa pulserande elektromagnetiska signaler har förmåga att tränga in i eller genom kroppen och påverka hälsan.

Johan Dahlman skriver i sin krönika i Ålandstidningen 15.11.2019 om Ålands Skogsindustrier Ab (ÅSI), virkespriserna på Åland och arbetet efter stormen Alfrida.

Ungdomarnas välbefinnande diskuteras mycket just nu, och med all rätt.

För den finländska husdjursproduktion är friska och välmående djur en grundbult för verksamheten. Vi har redan i dag en relativt sträng djurskyddslagstiftning som bas, och den kommer att förnyas i sin helhet under inkommande år.

I olika insändare förtalar och misstänkliggör Anders Gustafsson (AG) och Ralf Carlsson (RC) Strålskyddsstiftelsen på helt osakliga grunder.

Denna vecka uppmärksammas restorativ rättvisa (eng. Restorative justice, på svenska också reparativ rättvisa) runtom i hela Europa, under hashtaggen #RJWEEK.

Upprepade hänvisningar till en förutsedd ekonomiskt nedgång börjar numera dyka upp i massmedierna.

Misslyckandet med en för landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet är på många sätt ett misslyckande för åländsk kommunpolitik.

Hur kan Rainer Nyberg, före detta professor i pedagogik i Vasa, med tvärsäkerhet påstå att han och Strålskyddsstiftelsen har rätt i fråga om strålningens miljöeffekter?

I sin insändare i fredagens Åland väljer den pensionerade professorn i pedagogik, Rainer Nyberg, att inte bemöta mina argument, utan hemfaller till rena personangrepp.

Sannfinländarnas ungdomsförbund gick förra veckan ut och konstaterade att man nu för tiden också är ett anti-feministiskt ungdomsförbund. Åtminstone jag lyfte på ögonbrynen, men kunde inte bestämma om jag skulle ta det på allvar.

Man blir djupt bekymrad över spekulationerna om ministrarna i den nya regeringen.

Vid ett förbunds styrelsemöte redogjorde förbundets ordförande för förbundets ekonomiska situation. Man diskuterade anpassningen av ekonomin för inkommande år.

Fler insändare