Undetecknad har från 1998 till dags dato mött väldigt många åländska kvinnor som blivit utsatta för våld av sina åländska män.

Till de åländska pojkarna som begår våld psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld mot sina flickvänner kan man ställa frågan: Hur många av dem har levt i en familj där det förekommit våld?

Det är nämligen så att pojkarna som levt i en familj där det förekommit våld ofta använder sig av våld då de blir vuxna.

I mitt jobb inom psykiatrin har jag även mött flera åländska män som sökt hjälp för att de varit våldsamma mot sina åländska kvinnor.

Tänker att herrarna inom Åländsk demokrati måste ha blundat för våldet eller slagit dövörat till då det kommit på tal i vårt åländska samhälle. Jag är rätt säker på att alla känner till någon ålänning med våldsproblem.

Jag önskar att alla män som inte har våldsproblem rakryggat skulle sätta ner foten gentemot de män som utsätter sina kvinnor eller flickvänner för våld.

Alla män med våldsproblem kan kontakta Alternativ till våld, en grupp för män med våldsproblematik.

Tack för ordet!

Fia Wikner-Löthman

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Fler insändare