En gång i månaden ordnas en tillsammansträff i församlingshemmet i Sund. Dit kan den som vill komma för att sitta ner en stund, dricka kaffe och umgås.
– Det är trevligt att komma hit, det blir ett avbrott i vardagen, säger Linnéa Karlsson.

Höstens första herrlunch i Catharinagården i Hammarland har lockat nio herrar. Kalle Tingsvik är dagens kock och till sin hjälp har han Sven-Harry Boman.
– Det blir köttgryta, potatis, smörslungade morötter och sallad till lunch i dag, säger Kalle.

I trädgården får Runa-Lisa Jansson utlopp för sin kreativitet samtidigt som den är en form av terapi. Där har hon grävt ner många ”ilskor” men också andats in nya idéer. Hon är också politiskt aktiv fortfarande, trots att hon försökte sluta för flera år sedan.

Chathrine Fällman har gått varvet runt. Hon började jobba på Nyckelpigan då hon var klar med sin utbildning och efter några år med andra arbeten är hon nu tillbaka på daghemmet.
– Det passar mig utmärkt att jobba med de minsta barnen på dagiset. Jag trivs väldigt bra, säger hon.

Med en pappa som var läkare så föll äpplet inte långt från trädet. Juliana Mäklin valde att utbilda sig till sjuksköterska. Hon fick vänta några år innan hon kunde söka in till sjuksköterskeskolan men under den tiden hann hon syssla med en del annat intressant.

Parkinsons sjukdom kan drabba vem som helst i vilken ålder som helst. Symptomen kan variera och att få en diagnos kan kännas överväldigande. Att ha någon att prata med om mediciner, sjukdomen, känslor och annat är viktigt.
– Att prata med familjen är en sak men att prata med en som har samma sjukdom är något helt annat, säger Bengt Wikström.

De pengar som samlas in under årets luciakampanj kommer att gå till utsatta barnfamiljer på Åland. Folkhälsan på Åland kommer därmed att kunna ordna fler familjekraftläger där hela familjer får tid att umgås, göra roliga saker och koppla av tillsammans.

Smed, läkare eller inredningsarkitekt var drömyrkena för Gun-Marie ”Gugge” Eriksson då hon var barn. Yrkesbanan blev en helt annan då hon 1969 fick erbjudande om skolning inom make-up och hudvård. Det förde henne vidare inom styling, smycken, färgkonsult och örtmedicin.
– Jag blev inte läkare men örtdoktor, säger hon.

På Strömsgården i Vårdö har boende samlats för att låta sig underhållas av Christa Evans och Karl-Anders Lindholm. De ser fram emot musik, sång och frågesporten där frågorna ibland kan diskuteras ingående.

I Ödkarbyhallen i Saltvik har hemmavarande föräldrar med barn möjlighet att träna dagtid en gång i veckan. Både barn och föräldrar trivs med upplägget och fritidsledare Johan Påvals finns på plats för att hjälpa och stötta.

För att få tidningen Nyset bestämde sig Kerstin Ramström för att bli medlem i Mariehamns pensionärsförening. Det var flera år sedan. Nu är hon själv aktiv inom föreningen sedan två år tillbaka och den 1 november börjar hon sitt arbete som verksamhetsledare.

Vid Sveagården har man under en tid funderat på vad man skulle kunna erbjuda både boende och äldre för aktivitet så att de kunde träffas. Det blev kafé Svea.
– Förhoppningsvis ska vi kunna träffas en gång i månaden framöver, säger Rosita Kuhlman-Johansson, hemserviceledare i kommunen.

Vid det första krigsveterankafeet för hösten samlades deltagarna på kafé Vreten vid Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn. Gäster var Derrick och Gunnel Nilsson. Derrick var på plats för att berätta om sin bok ”100 år och lite till” som han skrivit och som kommer ut lagom till Skördefesten.
– Jag har berättat och Gunnel har skrivit, säger han.

I 30 år har daghemmet Trollsländan i Jomala funnits på sin nuvarande plats i Prästgården by. Det firades med tårta, sång och roligheter hela dagen lång.
– Vi har haft många besök i dag, kanske fler än vi förväntat oss. Men det känns bara bra, säger Kerstin Engström, föreståndare för dagiset.