Förra sommaren hade marthorna i Mariehamn onsdagsfika i Marthastugans trädgård för första säsongen. Uppslutningen var mycket bra och de hoppas nu på att upprepa succén i år.
– I fjol var det otroligt många ålänningar som hittade hit, vilket är roligt, säger Helena Häggblom-Jacobsson.

Redan tidigt började Joakim ”Jocke” Sjögren att hjälpa till i jordbruket och efter lantmannaskolan blev han jordbrukare på heltid. – Pappa var polis och hade jordbruk på sidan om. Jag har varit med sedan liten så det föll sig naturligt att fortsätta, säger han.

På bouleplanen i Bengtsböle i Lemland samlas medlemmarna i Roseboule en gång i veckan. Då spelar man boule både på lek och allvar.
– En del är mer tävlingsinriktade än andra, säger Börje Lundberg.

När Patrik Ekbloms mamma bad honom att göra något vettigt åkte han till Oslo för att jobba och studera.
Där träffade han sin blivande fru Ragnhild och då barnen föddes valde familjen att flytta från storstadens larm till ett betydligt lugnare Åland.

Varje sommar, de senaste cirka 15 åren, har sommarmarknaden vid Österåker i Sund öppnat första veckan efter midsommarhelgen. Där samlas ortsbor och andra för att handla av försäljare, dricka en kopp kaffe och umgås.

Måndagen den 17 juni öppnades Sunds kyrka för sommaren och kommer att hålla öppet fram till och med den 9 augusti.

Malin Klingberg gör högskolepraktik vid Ålands ombudsmannamyndighet i sommar. Hon ska via en enkät samt intevjuer samla in upplevelser från barn med funktionsvariation/nedsättning på Åland och på det sättet få material som kan användas till att ge en bättre bild av vad man behöver förändra i samhället.

Folkhälsan på Åland ordnar under sommaren ett antal träffar för seniorer. Man har besökt Emmaus returkafé och nu är det dags att spela minigolf.
– Dessa tillfällen är till för alla seniorer oberoende var man bor på Åland, säger Erika Borenius-Kankkonen, koordinator för äldre och hälsa på Folkhälsan.

S:t Andreas kyrka i Lumparland är den tredje kyrkan på ungefär samma plats. Det fanns bland annat ett kapell vid vattnet som brändes ner av ryska soldater under Stora ofreden.

Prosteriets barnläger på Lemböte lägergård lockar barn från hela Åland. Under några junidagar får barnen leka, pyssla, dansa, sjunga, bada och umgås.
– Det är faktiskt jätteroligt att vara här, säger Ville Manselin.

Förr var det löpning flera gånger per dag som gällde för Kaj Backas. I dag motionerar han kanske lika ofta men inte lika långa sträckor.
– I dag springer jag inte utan promenerar tillsammans med hunden Tyson, säger han.

I Saltviks kyrka arbetar ett antal ungdomar som kyrkvärdar under sommaren. Först ut bland dem är Aron Vik. Han har läst på om kyrkan och berättar gärna om de olika målningarna och annat som man kan se i kyrkan.

Ett stort intresse för teknik gjorde att Jerker Örjans utbildade sig till ingenjör men som nybliven pappa valde han att var hemma med barnen. I samband med att storbåten Kajsa byggdes började han forska om båtbyggartraditionerna och sedan har det bara fortsatt.

På dansbanan vid Jan Karlsgården, i solskenet bland lummiga träd, har ett antal folkdansare samlats för att finslipa stegen till de kommande festligheterna.