Maskrosknoppskapris, nässelsoppa och -chai, kirskålspaj och -pesto. Det finns många växter i trädgården man kan ta tillvara. Samtidigt kan man tillsammans med barnen botanisera och samla växter som man sedan torkar och tar fram vid behov.

I augusti 1991 cyklade Berit Paulsson i vanlig ordning till sitt arbete, väl framme kände hon att något var fel. Hon gick in till en arbetskamrat, segnade ner och kunde inte prata – trots att hon bara var 37 år, hade hon drabbats av en stroke. Nu berättar hon om den långa vägen tillbaka.
– Jag kan fortfarande känna ett utanförskap ibland, säger hon.

Mors dag firas över hela världen – fast på några olika datum. Hos oss infaller mödrarnas stora dag nu på söndag. Hos familjen Schauman i Lemland är dock de traditionella rollerna ombytta där pappa Kim är hemma med lilla Isla medan mamma Sabina står för inkomsterna.

Tiden kan bli lång när man som barn inte kan umgås som tidigare. Därför försöker kompisarna Leiah Henriksson och Adriana Mattsson hitta på olika saker att göra, ensamma eller tillsammans med någon annan.

Redan som fyraåring lärde sig Birgitta Häggblom att sticka. Sedan dess har hantverk, tyg och garn följt med som en röd tråd genom livet. I dag trivs hon väldigt bra i sin egen vävstuga hemma i Sålis. Med havet och naturen som närmaste grannar blir det också en hel del friluftsliv för Birgitta.

1968 blev Sten-Erik Fagerlund utnämnd till rektor för Ålands folkhögskola, men han tillträdde tjänsten först 1969 efter ett år vid Lunds universitet. 2005 gick han i pension och numera bor han på Erik Jans i Näfsby, Hammarland, som han och Siv försökt bevara i så ursprungligt skick som möjligt.

När Nicklas Öberg var ung ville han aldrig flytta från Älvsbyn i norra Sverige. Sedan tog kärleken honom till Åland. I dag brinner han för sin familj och jakt och sportskytte är två stora intressen. 
– Jag ska skjuta hem ett guld i Svenska mästerskapen innan jag är klar.

I tolv års tid drev Yvonne Nyman butiken Emmas där hon sålde garn och handarbetsrelaterade varor. Intresset för handarbete finns kvar och Yvonne stickar gärna tröjor där hon själv får bestämma mönstret.

Alla seniorer på Åland har möjlighet att ringa Folkhälsan på Ålands seniortelefon för att prata bort en stund. Svarar gör antingen aktivitetslotsen Annette Hagman eller Erika Borenius-Kankkonen, koordinator för äldre och hälsa.

Mariehamns församling ringer upp församlingsmedlemmar som är eller fyller 75+ i år. De personer som församlingen inte hittar telefonnummer till får ett kort på posten med kontaktinformation så att personen själv kan höra av sig.  

En lånad gitarr och en ackordbok blev början till en lång sångkarriär, som bara fortsätter för Elisabeth Ekman. I dag är det främst med gruppen Emma E som Elisabeth sjunger och uppträder.
– Vi träffas några timmar i veckan och sjunger tillsammans. Säkert begår vi något brott då vi gör det i dessa tider, säger hon och skrattar.

På äldreboendena runt om på Åland kan det nu vara ganska lugnt i och med att ingen får komma på besök. I stället försöker personalen aktivera de äldre genom högläsning, musik och lite extra god mat.
– Vi använder oss av videosamtal via messenger för de anhöriga som har tillgång till det och vill, säger Jenny Olofsson-Engblom vid Hammargården i Hammarland.

För den som är hemma kan det bli lätt att fastna i fåtöljen, soffan, stolen eller sängen. Men det är inte alls bra. Upp och rör på dig, det finns många enkla gymparörelser du kan göra.
– Man kan sitta eller stå och göra olika rörelser med enkla redskap eller utan, säger Lotta Baarman, aktivitetskoordinator i Jomala.

När Nina Danielsson börjar med något hon är intresserad av gör hon det till 100 procent. Så har det nu också blivit med hundintresset. Utställningar och andra hundaktiviteter tar upp det mesta av hennes fritid.