Det är fjärde året som Jonesas återbruksbutik i Önningeby, Jomala håller sommaröppet. Allt fler har hittat till butiken och många donerar också gärna saker dit.
– Inkomsterna går direkt till Önningebymuseet, säger Berit Brandt som gärna ställer upp som försäljare.

Musiken och sången är viktig för Helena Påvals. Hon var inte många år då hon tillsammans med sin bror gömde sig i skrubben i köket och sjöng då deras mamma hade syjunta. Nu spelar hon med i Ålands dragspelsklubb och är även med i sångruppen Lösa Boliner.

För fyra år sedan flyttade Aive Mägi från Estland till Åland. Då hade hon bott några år i Tallinn efter att ha flyttat dit från Runö. Hon tvekade länge innan hon tog beslutet att flytta till Åland men är väldigt lycklig och tacksam över att hon till sist beslutade sig för att flytta.

För Henrik Flöjt är naturen och miljön viktig. Han anser att ingen ska förneka det som gjorts utan i stället vända på skutan och se till att miljön för barn och barnbarn blir bättre.
– Det finns teknik och lösningar. Men ingen tar till sig dem fast de funnits ett bra tag. Det är tråkigt, säger han.

Sedan 2015 har Britt-Marie Nyman läst för pensionärer på Rönngården. Det har blivit ett antal böcker under åren, allt från spänning till romantik.
– En blandning av båda är bäst för så är det i det verkliga livet också, säger Valdis Fagerholm.

”Din ljusa skugga” en dansmässa i heliga danser kommer att ordnas i Jomala kyrka den 19 januari. På lördagen ordnas en workshop där man får lära sig danserna som sedan framförs vid mässan.
– Tidiga kristna har använt sig av dansen i mässan som en metafor för treenigheten, säger Stefan Äng, tf. kyrkoherde i Jomala församling.

Eftersom inte Ronny Roos kom in i den skola han hoppats på efter nian började han jobba. Sedan dess har byggbranschen varit hans område och 1996 startade han en egen byggfirma. Han trivs med jobbet som också till viss del samtidigt är ett stort fritidsintresse.

Trots djupa dalar i sitt liv har Annette Andersson aldrig gett upp. Hon blev mamma som 19-åring, har ibland haft tre jobb samtidigt, hon har mist två söner men trots det har hon fortsatt att kämpa.
– Just nu känner jag mig psykiskt stark och tacksam. Jag ser ljust på framtiden, säger hon.

Två fullpackade lådor med yemenvästar, 40 stycken i varje, har Göta Svensson nu klara för leverans till behövande. Hon började sticka yemenvästar 2015 med ett uppehåll på ett år och har sedan dess stickat närmare 300 västar.
– Det är så himla roligt att sticka dem, säger hon.

Gun Ljungström har jobbat tio år med ekonomi i Finström-Geta församling. Där trivs hon väldigt bra med både arbetsuppgifter och arbetskamrater.
– Arbetet är omväxlande och jag får vara involverad i allt från ekonomi till dop och begravningar, säger hon.

I Jomala finns numera en aktivitetskoordinator som ska hjälpa till med att få de äldres vardag lite trevligare.
– Jag ska finnas till och hjälpa och aktivera äldre som bor hemma, men även ordna aktivitetstillfällen på Rönngården och vara en hjälp till närståendevårdarna, bland mycket annat, säger Lotta Baarman, aktivitetskoordinator.

Det som har varit, har varit. I dag är i dag och morgondagen ska man inte bekymra sig över. Det är Benita Strömbergs funderingar för framtiden. Hon tar dagen som den kommer och tar tillvara varje ny dag.
– Jag trivs med tillvaron och är glad över att jag har det jag behöver, säger hon.

Jultomten kom även förr med julklappar men då kunde det vara kläder, någon karamellask eller en julbulle i paketen.
– Var man inte snäll hotade de vuxna med att tomten skulle ta oss med i säcken, säger Sigurd Ingves.

Lemland-Lumparlands församling  bjuder årligen in alla som fyller 75 år eller 80 år under året till en födelsedagsfest med gäst och musikframförande. Festens hålls på Birgittagården i Lemland.