De har inte kunnat träffas på ett tag eftersom coronapandemin satt käppar i hjulet. Hjälpledarutbildningen fick slutföras via nätet och välsignelsen av de nya ledarna får vänta till hösten. Men när alla restriktioner nu har luckrats upp ordnade Ålands unga kyrka en grillkväll dit 30 ungdomar kom.

Sedan 50 år tillbaka bor Tor och Eila Mattsson på Storagatan i Mariehamn. Nästan lika länge har de haft sitt sommarparadis, stuga på Julberget i Geta, Dånö.
– Här kan jag skryta med en vidunderlig utsikt, säger Tor.

Nu är det dags för Eiras valpar att flytta till sina nya hem. Fatous Intensive Micke Björklund (Superålänning) är den första valpen som lämnar flocken. Han ska nu få ett nytt hem hos familjen Häggblom/Ståhl.
– Det är flera år sedan vi hade en sådan här liten valp hemma, säger Magnus Häggblom.

Natten till tisdag avled politikern, debattören och kulturpersonligheten Igge Holmberg efter en längre tids kamp mot cancern.
Han blev 54 år gammal.
Vännerna minns en varm och debattlysten person som alltid ställde upp för den som behövde hjälp.

Det österbottniska uttrycket förnöjsamhet är något som Lene-May Lindvall anammat. Hon trivs med sitt arbete, familj och fritid.
– Men det betyder inte alls jag tycker att jag gjort det jag vill i livet. Nej, tvärtom, jag är impulsiv så man vet aldrig vad jag kan hitta på i framtiden, säger hon.

Att hon skulle jobba med människor var något Marlene Söderholm var säker på då hon var yngre. Men vilket yrke det skulle bli föll på plats först efter att hon vikarierat som lärare efter att hon tagit studenten.

Även i år är sommarkafé S:t Göran öppet varje vardag. Man kan passa på att ta en fika i en lugn miljö samtidigt som man stöder diakonin i församlingen.
– Pengarna som kommer in används till stöd och lån för behövande, säger vikarierande diakoniarbetare Alva Gäddnäs.

På Österåker i Kastelholm, Sund ordnas det sommarmarknad en gång i veckan under juli månad. Förutom att det säljs både bröd och grönsaker finns det också möjlighet till en stund av avkoppling och social samvaro.

Fritz Bergdal kan inte räkna alla gånger han åkt mellan Houtskär, Ingå och Åland med båt. Båtlivet har nämligen varit ett stort intresse hela hans liv.
– Att jag sålde båten jag hade är det största misstag jag någonsin gjort, säger han.

Planeringen av årets musikläger i Lemböte skedde under våren då coronarestriktionerna var som värst. En hel del saker som man gjort förr om åren ströks och nya program tillkom.
– I dag skulle vi kanske kunnat ha ett normalt musikläger men nu valde vi att ha det så här och det går hur bra som helst, säger ledaren Fredrik Erlandsson.

Basset fauve de bretagnemamman Eiras valpar är nu sex veckor gamla. Det är full fart i valphagen och mamma Eira håller sig gärna undan de vassa valptänderna.
– Hon ger dem fortfarande lite mat men nu äter de också valpfoder, säger Minna-Lotta Kivinen.

Förr i tiden var det vanligt att man i vissa byar flätade mattor av björnmossa och lade framför trappan till midsommar. Medlemmar i Ålandsfuchian för nu traditionen vidare och samlas en gång per sommar för att fläta mattor.

Agility är inte bara roligt för hund och ägare, det är även ett bra sätt att hålla hunden i skick och utmana psyket. 

Semesterloppet i Käringsund, Eckerö, samlade ett hundratal löpare till start på fyra olika distanser. Av förklarliga skäl saknades i år de svenska deltagarna men i stället slog man ett troligt rekord i antalet löpvilliga ålänningar.

– Vi är positivt överraskade över uppslutningen, säger Ia Colérus från arrangörshåll.