Ålandstidningens upplaga ökar för tredje året i rad. – Det är väldigt roligt att trenden håller i sig. Vi tackar alla våra läsare för förtroendet, säger Niklas Lampi, vd och chefredaktör.

Både 2015 och 2016 redovisade Ålandstidningen en ökande upplaga. Trenden håller i sig in i 2017, visar upplagemätningen för årets första sex månader.

Totalupplagan för perioden var i snitt 8.472 jämfört med 8.392 motsvarande period i fjol.

Siffran har reviderats av GRM-revisor Erika Sjölund vid Ernst & Young i enlighet med de riktlinjer för tidningsupplagor som fastställs av Upplagekontroll Ab.

Flera faktorer

Vad är förklaringen? Många andra tidningar tappar ju i stället upplaga.

–Vi har hjälp av att vi verkar i ett starkt lokalsamhälle som det åländska. Ta bara helgens skördefest då det händer massor. Vi ska fortsätta satsa och lägga resurser på det lokala innehållet. Det är det som är grunden och som starkt efterfrågas.

–Sedan är det i dag också oerhört viktigt att som tidning komma ihåg både sina papperstidningsläsare och digitala läsare. Båda läsargrupper måste få god service.

Nu gäller den här mätningen endast årets första sex månader, men hur blir helåret?

– Samma positiva utveckling har hållit i sig nu under början av hösten, så förutsättningarna är goda. Vi ska göra allt vi kan för att också för hela året 2017 redovisa ett upplageplus.

Kommentarer

Europaparalamentets konstitutionella utskott har röstat om EU-parlamentets framtida sammansättning. Beslutet innebär att Finland kan få ett mandat till, från 13 till 14 mandat. Ett positivt besked för Åland, enligt EU-ansvariga kansliministern Nina Fellman. 

IFK:s ligaspelare är snabba på fotbollsplan och bra på att göra mål. Men hur snabba är de i köket?
Stressen är påtaglig i Strandnäs skolas hemkunskapskök när spelarna gör upp om segern i en matlagningstävling.
– Det kan gå hur som helst, säger Nicklas Maripuu som bakar sin första blåbärspaj.

Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo akademi i Vasa sedan 1986, går i pension i februari.

– Själklart kommer jag att fortsätta kommentera politiken. Jag tycker ju att det är spännande, säger Göran Djupsund.

Antalet beviljade bygglov ökade markant i Jomala förra året. 
– Det är rekord i antal men 2011 hade vi rekord på antal beviljade kvadratmeter, säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström. 

Den här veckan inleds arbetet med att bygga om etapp två av Ålandsvägen. När stadens representanter träffade stadsborna på måndagskväll var uppslutningen god och den färdiga delen av Ålandsvägen fick en del beröm. Boende på Idrottsgatan befarar att Idrottsgatan blir en smitfil i framtiden. 

För 30 år sedan var Björn Snis en hårsmån från att få följa med det svenska OS-laget i fäktning till Seoul. Nu siktar han i stället på att tillsammans med personalen göra motorfordonsbyrån till Ålands bästa myndighet.

På president Sauli Niinistös kampanjsida inför presidentvalet den 28 januari finns ett överraskande namn angivet som kampanjens kontaktperson på Åland: finansminister Mats Perämaa.

Elever med autism ska inte per automatik gå i specialklass. Det anser skoldirektör Mathias Eriksson.

Därför skissar man på en helhetslösning för hela skoldistriktet.

– Det ska inte vara nödlösningar från år till år, säger han.

Rosella drabbades av ett tekniskt problem efter att ha lämnat Mariehamn i morse.

Om flickan får en bra skolstart har hon alla chanser att klara sig bra i livet. Om inte lurar många potentiella faror.

Föräldrarna är livrädda för vad det kan innebära för dottern att bli försökskanin när Eckerö kommun nu ska börja med specialklassundervisning i egen regi.

I lördags avslutade IFK Mariehamns juniorlag säsongen och samtidigt påbörjades IFK Mariehamns a-lag sin säsong. Det firas traditionsenligt med uppvisning, hand i hand-matcher och prisutdelning. Se Ålandstidningens fotograf Robert Janssons bilder från avslutningen.

Runt 340 gäster bänkade sig för att följa den åländska idrottsgalan. 

Efter att ha varit ordförande i 20 år lämnar Torsten Sundblom kommunstyrelsen i Föglö. Ny ordförande blir Gun-Britt Gullbrandsson.

Fler nyheter