I morgon presenterar landskapsregeringen sin justerade plan gällande kommunsammanslagningarna. 
– Jag kommenterar ingenting före det, säger kansliminster Nina Fellman (S).
Enligt socialminister Wille Valve (MSÅ) är ingenting spikat än.
– Vi ska först ge partiets medlemmar en uppdatering om våra diskussioner. 

Kommentarer

Fortsättningsvis är de

Fortsättningsvis är de åländska kommunerna inte överens om kommunfördelningen och vilka kommuner man vill samarbeta med. Trots det lägger man nu fram en modell från landskapsregeringen. Varför har man så bråttom att få igenom detta ? Är det någon personlig prestige i frågan, att man med näbbar och klor nu skall genomdriva sina planer ? Det bästa, som alltid är att samverka, kompromissa och samarbeta, tre ord som ej tillämpats.

Jag har väldigt svårt att tro

Jag har väldigt svårt att tro att en kommunsammanslagning skulle gynna någon annan än kansliminster Fellman personligen. En större enhet kan aldrig bli effektivare om man inte hårt går in och minskar de offentligt anställda. Detta kommer inte att ske. Fellman och hennes stab kan tryggt luta sig tillbaka. De kommer att ha jobb in i det oändliga eftersom större enheter kräver mera administration.

Så sant som det är sagt.

Så sant som det är sagt. Administrationen av den nya kommunen eller kommunerna kommer att bli dyrare, då alla skall ha chefstjänster, på grund av större enheter och därmed mer krävande kompetens för att handha uppgifterna. Möjligen blir någon städerska bortrationaliserad. Och vad kommer de nya kommunhusen att kosta att bygga? Kostnadsvinsterna ligger i färre skolor och daghem, färre brandkårshus och ungdomslokaler (som finansieras via kommuner i dag). Dessutom skall äldreboenden också specialiseras så att vissa av dem skall handha vissa "krämpor", och vissa andra handha andra "krämpor". Och allt kommer att beslutas av och i det nya kommuncentrat.

Stadsstyrelsen vill fasa ut systemet med att ingå borgen för föreningars checkräkningskrediter.
Man föreslår ändå att en sådan borgen ska tecknas för Ridklubben Sleipner.

Ambulans tillkallades på lördagen till de pågående åländska mästerskapen i folkrace. En förare fick bäras in i ambulansen fortfarande fastspänd i sin race-stol.
– Han mår okej nu, men kommer vara öm i kropp och själ i morgon, säger tävlingsledaren Åse Ask.

En person körde in i ett träd utanför Plastos lokaler i Norrböle på lördagen.

Flera åländska kommuner har förbättrat it-säkerheten på sina webbsidor sedan Ålandstidningen förra veckan skrev att 13 av 16 kommuner får underkänt i ett it-säkerhetstest. Säkerhetsläget på kommunernas webbsidor sammanfattades ursprungligen av Svenska Yle.

Ålands nya tf polismästare räds inte utmaningar. För Ålandstidningen berättar han om sin bakgrund inom FN:s fredsbevarande styrkor, varför han valde polisyrket och om FM-medaljerna från ungdomen.
– Min styrka är att jag hugger tag i saker, oberoende vad det handlar om, säger Johan Pawli.

Den 15 oktober inleds älgjakten. Jägarkåren oroas i varierande grad över beståndets mående. Enligt jakthandläggaren Roger Gustavsson vid landskapet har det sett liknande ut i 20 års tid.
– Älgjaktlagen har hållit igen sedan 2002, menar han.

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) ålägger polisen att ordna större hundburar till sina tjänstehundar. Det eftersom de burar som används i dag är för små.

I somras började uppgifter cirkulera att en lagtingskandidat polisanmälts för köp av sexuella tjänster av minderårig. Polisen har varit knapphändig med uppgifter, men nu väljer Hållbart initiativs talesperson Simon Holmström att träda fram för att bemöta uppgifterna.
– Polisens bedömning är att det inte finns något som kopplar det underlag de fått till mig som person. Därför är inte heller polisanmälan riktad mot mig eller jag brottsmisstänkt, säger han.

Johanna Karlsson bjuder den här veckan på två goda frukostalternativ.

Frågorna var många när landskapsregeringen höll informationstillfälle om kortrutten i går. Tunnelalternativet var på mångas läppar, även om det inte stod på agendan.
– Varför har landskapsregeringen inte begärt in offerter på en tunnelförbindelse, frågade Stanley Sommarlund och drog ned kvällens första applåder.

Så här års ökar stölder av båtmotorer och bränsletankar. Men det finns några knep för att hålla tjuven borta.

Simon Holmström hoppar av som talesperson för Hållbart initiativ. Detta efter att ett rykte under ett par månaders tid gjort gällande att han varit inblandad i en polisutredning om försök till sexuellt köp av minderårig.

Två män som åtalas för grov misshandel av en man samt rån och misshandel av en annan man nekar till brott.

I det ena målet blev den misshandlade mannens ögonglob insjunken av slagen han utsattes för.

I det andra målet har männen, enligt åklagen, hotat att ta fram en pistol samt bussa en hund på mannen som misshandlades.

Fler nyheter