I torsdags kväll stod Bengt Koskinen i Högbolstad, Sund öga mot öga med en varg. Det var under en hundpromenad som vargen plötsligt klev ut ur skogen.
– Turligt nog hade jag hunden kopplad, säger han till Ålandstidningen.

Kommentarer

I torsdags (21 februari),

I torsdags (21 februari), promenerande i sällskap med sin hund – då fann sig alltså en högbolstadbo i Sund plötsligt stående ”öga mot öga med en varg”. Under rastning i normala fall uppgavs hunden få vara lös och ledig. I torsdags, på kvällen och som av slumpen, var hunden emellertid kopplad. Dess ägare citerad: ”Det var nog tur det, annars hade jag troligtvis inte haft någon hund kvar.” Hundägaren blev så till sig att, citat: ”Jag blev så överraskad att jag inte riktigt kom mig för att ta upp mobiltelefonen för att ta en bild.” Och undra på det, för inte mer än 20 steg bort, på vägkanten – där stod vargen och viftade på svansen – för att, enligt hundägaren, locka hunden till sig. Citat: ”De lär ska göra så, min hund ville ju springa dit men eftersom den var kopplad lyckades jag undvika det mötet.” Denna vargens mankhöjd uppskattades av hundägaren vara cirka 50 centimeter. Dess huvud befanns vara ”nästan svart”. Och detta ”gråben” (ett vargens öknamn) uppenbarade sig alltså på inte mer än 20 stegs avstånd! På 38 dagars avstånd, i torsdags – där återfinner man ”den första april”. (Forts följer)

(Fortsättning) I detta

(Fortsättning) I detta sammanhang berörda myndigheter i Sverige, de uppger att den euroasiatiska vargens (vargen hos oss i Norden) mankhöjd kan uppgå till 90 centimeter. Den anges dock hålla sig i trakten av 80 centimeter, vanligtvis, och med honorna fem till tio centimeter mindre i höjdled. Den minsta mankhöjd som uppmätts på en vuxen euroasiatisk varg uppges vara 66 centimeter. Men redan under sin första levnadsvinter anges den aktuella vargvarianten ha uppnått en mankhöjd som gör den jämförbar med ett fullt utvuxet exemplar av respektive kön. Dessutom framhålls att en den sortens vargs huvud, särskilt käkparti och kinder, framträder i en påfallande ljusgrå nyans. Frågan är, vem – eller vad – var ”högbolstadvargen” egentligen ute efter? Hur som helst, med tanke på vargens anseende hos den åländska allmänheten, låt oss hoppas att det inte är fråga om en fritt ”löpande” bastard producerad av olika hundraser.

Med röstsiffrorna 4–3 har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut det förslag till delgeneralplan där 13 hus i centrum listas som värdefulla byggnader som bör k-märkas.
Under 30 dagar i maj och juni kommer förslaget att vara utställt i stadsbiblioteket och det är då möjligt att lämna in anmärkningar.

Wiklöf Holding köpte i höstas Air Ålands hangar vid flygfältet. Nu har bolaget fått avslag på jordförvärvstillstånd för fastigheten, eftersom tre av sju i styrelsen saknar hembygdsrätt.
– Vi måste följa lagstiftningen och det finns ingen grund för undantag i det här fallet, säger kansliminister Nina Felman (S).

Finlands Meteorologiska Institut (FMI) har utfärdat en varning för gräsbrand på Åland. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Utöver de 30 miljoner som via Paf-medlen fördelades till det åländska samhället 2018-2019 sponsorerar spelbolaget åländska personer, föreningar och evenemang med cirka 400.000 euro årligen.

Flera patienter evakuerades efter en mindre brand i C-huset på sjukhusområdet i morse. Men läget är nu under kontroll och branden är släckt. Sjukhuset befinner sig dock tills vidare i beredskapsläge.

Ålands natur och miljö och Ålands landsbygdscentrum är kritiska till landskapsregeringens beslut att inte införa en åländsk ursprungsmärkning.
– Vi tycker att det är beklagligt att landskapsregeringen väljer att Åland inte ska ingå i ursprungsmärkningen, säger Simon Holmström, kansliledare på Ålands natur och miljö.

De mindre oppositionspartierna sågar under tisdagens plenum landskapsregeringens 10 euro stora höjning av det månatliga ensamförsörjartillägget i barnbidraget
– Landskapsregeringen presenterar det som en stor förbättring, men det handlar om 30 cent per dag, säger Bert Häggblom (Ob).

Samarbetsförhandlingarna vid Åland Post är avslutade. Två tjänster försvinner.

Vice lantrådet Camilla Gunell (S) beslöt förra veckan att avskriva landskapsregeringens kapitallån på 300.000 euro till Air Åland. Detta sedan Ålands tingsrätt beslutat att konkursen förfaller, eftersom konkursboets medel inte räcker till för att betala kostnaderna för konkursförfarandet.

Ålands Näringsliv vill sälja Bergkulla i Lemland. Pengarna ska användas för olika projekt inom handeln.
– Det tycks vara livets gång att man ska avyttra grejer, men för min del kändes det vemodigt när jag såg annonsen i tidningen, säger hedersmedlemmen Rolf Nordlund.

– Jag är en stor vän av EU. Men jag är inte vän av allt EU gör, säger Anton Nilsson som kandiderar på SFP:s lista i EU-valet den 26 maj
Siktet är inställt på en andraplats på listan, och därmed en möjlighet att bli ersättare i Europaparlamentet.

Rederiet Ansgar Ab från Kumlinge tar över trafiken på skärgårdstrafikens norra linje Hummelvik–Torsholma den 1 september.
Landskapsregeringens månadskostnad om 102.000 euro innebär en 38 procent stor inbesparing jämfört med dagens avtal med Nordic Jetline.

Viking Line avslutade under tisdagen samarbetsförhandlingarna som kan beröra så många som 25 landtjänster.
– Nu ska vi fatta vårt slutliga beslut om uppsägningar, säger vd Jan Hanses.

Fler nyheter