Hela denna sida är en annons

Så utnyttjar bedragare rädslan för corona

Coronakrisen gör att näthandeln växer kraftigt och att många handlar på nätet för första gången. Det här är bedragare inte sena att utnyttja, och de som inte skyddar sig kan råka illa ut.

Näthandeln har ökat i många år, men på grund av coronakrisen handlar nu fler än någonsin online. De som redan tidigare handlade mycket på nätet handlar ännu mer och på grund av de rekommendationer och restriktioner som införts har i synnerhet äldre och andra riskgrupper, som inte är vana att handla online, vänt sig till näthandeln.

Nu ser både banker och företag som ägnar sig åt internetsäkerhet oroande tecken på att bedragare utnyttjar den rådande situationen. Dels drar de nytta av att många som aldrig tidigare handlat på nätet nu mer eller mindre är tvungna att göra det, dels använder de människors vilja att skydda sig mot och testa sig för det nya viruset för att komma över människors kreditkortsuppgifter.

Bedragarna använder sig av mängder med olika metoder för att komma åt människors kreditkortsuppgifter. Ett av de absolut vanligaste sätten är genom dataintrång på olika e-handelssajter, där de kan stjäla tiotusentals kreditkortsuppgifter med namn, kortnummer och säkerhetskoder. Uppgifterna lagras innan de säljs vidare, ofta ett bra tag efter att de stulits.

Många sajter och webbutiker är säkra, men långt ifrån alla är det. Att det nu skett en så stor ökning av näthandeln, där i synnerhet människor som inte är vana med att handla på nätet köper allt från mat till kläder online, gör att mängden kreditkort som det finns uppgifter om online har ökat kraftigt. Rena guldgruvan för alla bedragare med andra ord!

Lösningen är inte att sluta handla online, för i synnerhet i kölvattnet av coronakrisen har näthandeln kommit för att stanna. Riskerna till trots är det just nu säkrare för i synnerhet många äldre att handla på nätet än i butik för att undvika att bli smittade. Lösningen är därför att i stället skydda sig och sina bankuppgifter bättre, så det går att fortsätta handla utan att bankkontot töms eller att nattsömnen blir förstörd.

Läs mer om hur det går att skydda sig bättre på nätet.

 

Våga ladda ner appar utan att få virus, skydda dina pengar eller säkra skärmtiden för dina barn. F-Secure Total ger dig en komplett lösning. Beställ ditt säkerhetspaket hos Ålcom.

ÅlcomAnnons

Ökad risk att få din identitet stulen på nätet – så skyddar du dig bäst

Den här våren har många människor jobbat hemifrån, använt olika nättjänster och deltagit i digitala möten mer än någonsin tidigare. Därmed har många utsatt sig för en ökad risk att få sina lösenord eller till och med hela sin identitet kapad.

ÅlcomAnnons

Nätet bland de farligaste platserna för barn

I takt med att barn och ungdomars liv mer och mer äger rum på nätet blir det allt svårare för föräldrar att skydda dem mot olika risker online. Riskerna är i dag så många och så stora att olika tekniska hjälpmedel mer eller mindre är ett måste för att uppgiften inte ska bli övermäktig.

ÅlcomAnnons

Allt fler skaffar övervakning till sina hem och stugor

Inbrott och skadegörelse ökar explosionsartat och allt fler vill skaffa sig någon form av övervak