Minister Wille Valve (MSÅ) är positiv till kommundirektörernas förslag till KST-reform.
– Delvist överträffar det mina förväntningar, säger han.

Kommentarer

Vad minister Wille Valve

Vad minister Wille Valve menar med sitt uttalande: "Så länge hela Åland är med ser jag inga formella hinder för att de två inte ska kunna samarbeta", det är nog allt lite svårt att begripa, det. Förövrigt verkar hans uppenbara tro på landskapsregeringens möjligheter att via "självklara" lagändringar skapa sig makt att diktera kommunerna i deras befogenheter vara något förhastad.

Vilken dragningskraft! Kön ringlade sig från kajen upp till strandpromenaden när Björn Ulvaeus signerade sitt Ålandsfrimärke.
– Det här är jag inte van vid. Vi brukar vara tre tanter som bildar kö vid signeringarna, sa Birgitta Lindblom, en i folkvimlet.

En vuxen person fördes, vid medvetande, till sjukhus efter att kört i diket på Lemlandsvägen i närheten av kommunkansliet.

Bilisten hade påbörjat en omkörning när bilen framför inledde en vänstersväng. Den omkörande bilen väjde då ned i diket för att undvika en kollision, berättar räddningschef Lennart Johansson.

Olyckan inträffade vid halvfyratiden på fredagseftermiddagen. (PL)

Colorant Chromatics fortsätter öka sin vinst. I fjol gjorde bolaget en nettovinst på 5,1 miljoner euro, en ökning med 24 procent jämfört med året innan.

Räddningshelikoptrar kan lyfta från flygfältet i Åbo nattetid – även utan flygledning. Däremot kan de inte landa.
Det i sin tur betyder att flygtiden för eventuella utryckningar till Åland inte förlängs.

Sundets vatten har under fredagsmorgonen haft problem med pumphuset vilket lett till att abonnenterna blivit utan vatten.
– Men nu har vi hittat felet och håller på att laga det. Vattnet bör vara tillbaka när som helst nu, säger Ingmar Lindeman vid Sundets vatten. (PL)

Ska husbilar få stå i stan över nätterna eller inte? Vad kan staden göra för att främja husbilsturismen? Det har diskuterats och debatterats bland politiker, privatföretagare och husbilsentusiaster den senaste tiden.
– Om vi börjar stänga fast staden så kommer det innebära att turisterna åker någon annanstans, säger Ralf Enholm från Åland Caravan Club.

Inför fredagens offentliggörande av delårsrapporten reviderar Ålandsbanken sin tidigare framtidsprognos.
Istället för att som tidigare spå ett rörelseresultat för 2016 i nivå med 2015 varnar man nu för att det kan bli sämre.

Den man som tidigare har dömts för flera olika brott har nu fått ytterligare tre månaders fängelse. Mannen fördes i början av juli till tingsrätten av polis, åtalad för bland annat stöld, hemfridsbrott och flera fall av snatteri. I går föll domen.

Mariehamn förlorar invånare och butiker till Jomala. En viktig orsak är stadsplaner som inte tillåter större hus än de som byggdes för 50 år sedan.
Det säger fastighetsmäklaren Markus Fellman, som slår larm om att politikernas målsättning att förtäta staden är mycket snack och lite verkstad.

Emmaus anhållan om avgiftsbefrielse ombord på skärgårdsfärjorna fick onsdags avslag från landskapsregeringen. Nu är det oklart om man kommer kunna hämta varor och material för återanvändning även i skärgården.

Under onsdagskvällen träffade husdjursutskottet inom Ålands producentförbund Johannes Dahlman, vd för W. J. Dahlman för att diskutera köttförsäljningen.

Enligt Nordea Åland ser utlåningen, både till privatpersoner och företag, ut att ha tagit fart igen. De låga räntorna gör även att fler placerar sina pengar i aktier och fonder.

Ringar och armband från järnåldern sys fast med fisklina på en bottenplatta. Siffror i mängder klistras på små kuber. Det dammsugs i hörnen.
Jobbet inför öppningen av Ålands kulturhistoriska museum är inne på slutrakan, men intendenten Graham Robins har is i magen.
– Vi har sena jobbkvällar och -nätter framför oss, men det hör till. Jag känner ingen panik, säger han.

Fler nyheter