Vårdös omstridda kommundirektör Andreas Johanssons prövotid går snart ut. Från och med den 1 mars blir han ordinarie kommundirektör.

Kommentarer

Andreas Johanssons ordinarie

Andreas Johanssons ordinarie tjänst som Vårdös kommundirektör från och med den 1 mars, finns det någon bättre anledning för en stor eloge till vårdöborna tack vare deras gedigna integritet deras kommun till fromma? Om Johansson var omstridd, eller inte, inför hans prövotid - ja, det i sin tur beror helt och hållet på om man tar ett fåtal utsocknes pallervantar på allvar, eller inte. Och faktiskt, också högvälborne herr lagtingsman Holmberg tycks vara att gratulera i fallet, han för visat vett att för en gångs skull "knipa käft" i affärer han ingenting överhuvudtaget har att göra med. Sensmoral i frågeform; om det smått rödbrusiga radarparet Holmberg&Fellman idag skulle ha uppnått sitt gemensamma för hela Åland behjärtansvärda mål vad gäller kommunindelning, liksom - skulle vårdöborna då månne själva ha fått avgöra vilken kommundirektör de vill ha och behöver?

De åländska julmarknaderna duggar tätt. Under lördagen var det bland annat julstämning i Sjökvarteret i Mariehamn.

Riksdagsledamot Mats Löfström bjöd på fredagen in till traditionell åländsk julglögg i riksdagen. Åländska produkter var i fokus.

På måndag får lagtinget information om dagsläget när det gäller konsekvenserna av den planerade social- och hälsovårdsreformen.
– Det är viktigt för den självstyrelsepolitiska delen att jag visar att vi har ett starkt fokus på detta nu, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Nils Manelius är inte välkommen till partiet Obunden samling.
– Det är inte aktuellt. Han blev utesluten tidigare, säger ordförande Bert Häggblom.

Bengt Häger förvånas inte över EU-kommissionens krav på att förbjuda vårjakt på ejder. Enligt honom är fågeln så reducerad att det inte längre finns något för ålänningarna att ta strid för.
– Det låter grymt, men det är dags att kasta in handduken, säger han.

ÅKK:s Stina Lindell lyfte hem ett FM-guld i klassisk styrkelyft efter nytt finländskt rekord på fredagskvällen.

Finland firar 100-årig självständighetsdag nästa år och hotell- och restaurangskolans elever har gjort sitt för att ge sötma åt firandet.

Nytt socialkansli, upprustning av vägar och färdigställande av ett bostadsområde är några av de investeringar som görs i Finström nästa år.
Totalt lägger kommunen 3,1 miljoner euro på olika satsningar.

Det blir Gary Williams, 39 år, och Björn Moliis, 37 år, som tar över rodret för Jomala IK:s fotbollsherrar nästa säsong.

Polisen har besökt en skola då det under en längre period varit lite tyngre klimat mellan ungdomarna.

Polisen ingrep snabbt när de fick in tips om dörrknackning i staden.
Det visade sig vara två män som åkte runt till flera hus och den ena saknade giltlig legitimation.

Gå samman och skapa en gemensam räddningsmyndighet, annars skapas en sådan i Mariehamn. Det kravet ställer landskapsregeringen nu på samtliga åländska kommuner.

Verkställ Kommunernas socialtjänst men pausa resten av det kommunala reformarbetet för att undvika åländsk splittring. Det rådet ger Centerns lagtingsgrupp till landskapsregeringen.
Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) säger nej tack.
– Det är dålig politik att passivt sitta och vänta.

Fler nyheter