Klumpsumman till Åland kan stiga till 0,48 procent av statens inkomster redan nästa år. Det betyder ett tillskott till landskapskassan på 15 miljoner euro per år.

Kommentarer

På tisdagen hör riksdagens grundlagsutskott både Ålandsdelegationens ordförande, landshövding Peter Lindbäck, och lagstiftningsrådet Sten Palmgren om fiskestriden mellan Åland och staten.

I går stängde Pommern för lång tid framöver. Först i maj 2018 får allmänheten tillgång till fartyget igen. Då ska man ha en helt ny besöksupplevelse att bjuda på, lovar Hanna Hagmark-Cooper, museichef.

Tre markägare har besvärat sig över stadens beslut om Svinö holme. De hävdar att beslutet strider mot plan- och bygglagen gällande att värna om natur- och kulturvärden och både landskapets och markägarnas vilja.

Det blir ingen julkyrka för barnen vid Mariehamns daghem i fortsättningen.
Det har föreståndarna och barnomsorgschefen bestämt.
– Vi tittar på andra tillfällen också som mors- och farsdag, halloween och alla hjärtansdag, säger tf barnomsorgschef Gun-Viol Lindeman.

Open by Night drog som vanligt mycket folk. Redan från tidig kväll fylldes Torggatan av minglande stadsbesökare. Se Robert Janssons bilder från kvällsöppna Mariehamn.

Landskapsregeringen har inga planer på att göra en formell påstöt till Sverige med anledningen av det allt kärvare klimatet mellan Finland och Åland.

Nästa vecka kommer Finlands riksdags talman Maria Lohela på besök till Åland. Hon kommer att bekanta sig med Åland under två dagar, 3-4 oktober.

Mats Löfström vill öka anslaget för köp och utvecklande av kollektivtrafiktjänster med 1.200.000 euro för att använda till trafiken mellan Åland och fastlandet. I dag lämnade han in budgetmotioner i ärendet.

Det finns stora planer för området söder om Maxinge.
– Om tio år finns det 20.000 kvadratmeter ny handel där. Det låter otroligt när man säger det i dag, men det kommer att fungera, säger konsulten Peter Tanzer.

I går inleddes rättegången mot den man som misstänks för inbrotten i Rökerikiosken i Strandnäs natten till den 13 augusti. Mannen står även åtalad för flera andra inbrott, och i går visade åklagare Ina Johansson hur de olika brotten eventuellt kan hänga ihop. I dag fortsätter rättegången.

Framtiden för stugägarna vid örnboet i Svinö Lumparland är oviss. Nu har de lämnat in en ansökan om att få flytta på örnboet.
– Förhoppningsvis får vi till en lösning på det. Vi har ju tagit lån för att bygga, det är här vi vill vara på somrarna, säger de.

Bostadsaktiebolaget Ekstocken kräver ett skadestånd på nästan 400.000 euro av byggföretaget Citybygg och fastighetsaktiebolaget Villa West. Orsaken är brister – lutande golv och bristande bärighet i konstruktionen – som uppdagats i trevåningshuset i Ytternäs.

Flera miljoner för upprustning av båthamnar.
Det blir möjligt när Ålands utvecklings Ab blir en så kallad Lead-partner.

Fler nyheter