250 polska supportrar befann sig under onsdagen på Åland. Polisen var i full beredskap för att kunna hantera eventuella sammandrabbningar, men inga större insatser krävdes. Hela säkerhetsoperationen blev däremot en dyr historia.
– Det handlar om siffror på tiotusentals euro, säger polismästare Maria Hoikkala.

Kommentarer

Tack, Maria Hoikkala, för den

Tack, Maria Hoikkala, för den perfekt skötta insatsen. Allt var rätt - god synlighet av en polisstyrka vars storlek i sig var tillräcklig för att förebygga bråk, resolut insats genast i början och senare då det behövdes, vänligt bemötande. Att det blev dyrt är inte polsens fel; det måste ju arrangörerna ha kunnat räkna ut i förväg. Hälsa och tacka alla dina medarbetare på Åland och i Egentliga Finland! Äntligen en myndighet som vet vad den skall göra, och hur -- sådana behöver vi fler av.

Jamen, vi kan ju lägga ner

Jamen, vi kan ju lägga ner Trobergshemmet ! Då blir Findus och andra sportfantaster säkert glada . Det brukar ju gå ut över dom gamla med vårdbehov, det såg vi ju på Gullåsen . Och alla s k fattigpensionärer betalar säkert gärna till idrottens stackare.Vad kostade öspelen t e x ? Och nu detta spektakel !,Idrotten och konsten verkar det alltid finnas pengar till .Men dom allra flesta blir faktiskt äldre och i behov av vård i någon form. Så en prioritering behövs !

IFK Mariehamn skall

IFK Mariehamn skall självklart betala, och de har de väl också räknat med? Så blåögda kan de ju inte vara att de tror att någon annan skall betala deras arrangemang. Dessutom tycks de ju få mycket TV-pengar för kalaset. En enskild klubb skall inte kunna göra ett arrangemang som kan vara farligt, och låta samhället betala skyddet. Matchen kunde ju ses bara av en liten grupp människor, inte alla ålänningar, så den var en privat tillställning. Den här diskussionen kunde vara slut om bara MIFK har kuraget att säga rent ut att de skall betala.

Jag är ingen sportfantast men

Jag är ingen sportfantast men vet hur det fungerar i övriga länder. Att några bittra personer på Åland anses att detta skall lösas på ett annat sätt och inte förstår reglerna är löjligt. Det är inte MIFK som beställt all extra bevakning utan polisen eller eventuellt Mariehamns stad. Idag är det svårt för polisen att kräva att föreningarna skall betala för extra insatser på och runt arenan. Detta är juridik idioter och inte nått jävla tyckande.

Om Findus-hycklaren skulle

Om Findus-hycklaren skulle vara så där påläst som han tror sig vara, borde han nog känna till att diskussionen om vem som skall betala säkerhetspådraget vid liknande tillställningar, även har pågått i Sverige. Och tillmälet "juridik idiot" får nog stå för Findus själv.

Sidor

Superinnovatören Elon Musks elbilar är hetast i motorvärlden.

Men vill du köpa Teslas nya Model 3 får du vänta ett tag.

– Det är en halv miljon köpare i kö, intresset är helt galet, säger Axel Holmström, ansvarig för kommunikation och marknadsföring för Tesla i Finland.

Tandläkaren Erik Rustner överklagar tingsrättens beslut enligt vilket han inte får målsägandeställning i penningtvättåtalet mot Paf och bolagets tidigare vd Anders Ingves
– Rättsystemet fungerar inte, säger Erik Rustner.

De erfarna graffitimålarna Marcus Grunér och Carl-Johan Listherby målar en av bilarna i konstprojektet ”Slowball Art on Wheels”, som kommer att vara med på turnén i början av augusti.
– Vi har hållit på med graffiti i över 20 år. Vi började med pumphuset, säger Marcus Grunér.

Utbildningsminister Tony Asumaa tycker att det finns en lucka i grundskolelagen när det inte finns några pedagogiska krav på föräldrar som hemundervisar sina barn.

Men han får mothugg av föräldrarna själva.

Äppelodlare i Sverige och Europa tror att det blir en rekorddålig äppelskörd i år.
På Åland är läget lite annorlunda:
– Vi har klarat oss ganska bra. Men inget är klart före äpplena är nerpackade i lådorna, säger Yngve Österlund, ordförande vid Ålands frukt- och bärodlarförening.

Under natten till torsdag ingrep polisen närmare 20 gånger. Fylla, bråk, misshandel och störande beteende är några av orsakerna, liksom personer som utsatte sig själv för fara genom att klättra på höga höjder. Dessutom inträffade några trafikbrott.

Tallink ser över ägandet i bolaget ”för att hitta potentiella strategiska alternativ”. I nuläget är det oklart om någon av storägarna vill sälja sina aktier men enligt estnisk massmedia kan en större transaktion till Kina vara på gång.

Från och med årsskiftet slopas lämplighetstestet för de som söker vapenlicens. Det ska också bli möjligt att ansöka om vapenlicens över nätet, utan att behöva visa upp vapnet på en polisinrättning.

Den torra sommaren har påverkat vattennivåerna i landskapet. Just nu är grundvattnet cirka 40 centimeter lägre än normalt. 

– Jag tror att vi får hit det och att det då kommer minst 100 gästande fartyg.

Så säger ÅSS kommondor Janne Engblom om Tall Ships Race 2021 som Mariehamn vill stå värd för.

Malin Davidsson har dansat hela livet och nu har hon fått sitt livs chans. Hon har blivit antagen till en stor internationell dansskola och om en månad flyttar hon till Köpenhamn.

– Dans betyder allt för mig, säger hon.

Det är inte bara i Mariehamn som skateboard- och kickbikeåkare får bättre arenor att röra sig på. Nu växer också en liten park fram i Godby.

Saltviksföretaget Colorant Chromatics mångåriga positiva trend ser ut att ha brutits. Bolaget växte inte alls under 2016 och vinsten föll med 27 procent.

Fler nyheter