Arkeologen Nikoloz Tskvitinidze från Georgien kom till Åland den fjärde augusti för att hjälpa till vid forskningen kring Rödhamn. Samma dag inleddes stridigheterna mellan Georgien och Ryssland. Nu är det osäkert när han kan ta sig hem.

Bakgrund till konflikten

Georgien ligger söder om Ryssland och var Sovjetrepublik åren 1936-1991. Därefter blev landet självständigt.

Under 1990-talet frigjorde sig regionerna Abchazien och Sydossetien från Georgien och förklarade sig självständiga.

Sydossetien ligger vid ryska gränsen och har cirka 70.000 invånare.

Utbrytarrepublikerna lever på rysk hjälp och bevakas av ryska fredsbevarande styrkor.

Konflikten ingår i ett större spel, där Ryssland och västmakterna kämpar om inflytandet över regionens gas- och oljeledningar.

Georgien vill bli medlem i EU. Enligt en del bedömare kan utbrytarplanerna kvävas av att invånarna har att välja mellan att förbli en halvautonom del av Georgien, och då tillhöra ett rikt EU, eller att förbli en isolerad del av Ryssland.

Sydossetierna avvisade nyligen ett erbjudande från Georgien om långtgående autonomi. I april i år retade Ryssland Georgien genom att meddela att man stärkt banden till separatisterna.
 
Källa: TT

KONFLIKT - Det är klart att jag känner oro över situationen. Ingen vet hur det kommer att utvecklas, säger Nikoloz Tskvitinidze med ögon stora av allvar.

I dag liksom de senaste dagarna har han upprepade gånger ringt hem till familjen i Georgiens huvudstad Tbilisi. Det är nämligen svårt att komma fram på telefonlinjerna. Den uppblossade konflikten mellan Georgien och Ryssland om regionen Sydossetien börjar påverka vardagen för Nikoloz Tskvitinidzes familj.

- Senast jag pratade med pappa berättade han att bankerna har stängts, det går inte att hämta ut pengar.

Nikoloz följer utvecklingen i hemlandet via internet, teve och tidningar. Han berättar att han har mer information än vad som pågår än vad familjen får tag i.

- Alla hemsidor i Georgien ligger nere sedan den åttonde augusti.

Hemresan är planerad den 14 augusti, men det är osäkert om han kan återvända då.

Förkastade autonomi

Just nu är hela världens blickar riktade mot Sydossetien. Konflikten kring området har sin upprinnelse från det att Georgien blev självständigt från forna Sovjetunionen. Under hela 90-talet har Sydossetien strävat efter självständighet från Georgien. Regionen understöds i sin strävan av Ryssland, men Georgien vill inte erkänna regionen som en självständig stat.

Hösten 2007 var Georgiens president Micheil Saakasjvili på besök på Åland. Han studerade med stort intresse självstyrelsen och förklarade att den åländska modellen kunde vara en bra lösning för Sydossetien.

Under våren 2008 presenterade Georgien ett förslag på långtgående autonomi i Sydossetien. Men regionen förkastade förslaget.

Tror på lösning

Nikoloz Tskvitinidze berättar att Ryssland har kränkt Georgiens luftrum ett antal gånger i år. Enligt internationell media var det Georgien som tog det steg som slutgiltigt skulle leda till stridigheter. Den fjärde augusti dödades sex separatister i Sydossetien av georgiskt artilleri. Fyra dagar senare säger Rysslands premiärminister Vladimir Putin att Georgien har inlett krig. Därefter rullar georgiska stridsvagnar in i Sydossetiens huvudstad och ryskt stridsflyg attackerar mål i Georgien.

- Ryssland har ett stort ansvar genom att man provocerar Georgien. Men båda länderna har en del i våldet och måste lägga ned sina vapen, säger Nikoloz Tskvitinidze.

Han hoppas att omvärlden och särskilt FN ska sätta press på länderna för att få ett slut på våldet.

Tror du att det kommer att utvecklas till ett krig?

- Nej, jag både tror och hoppas att situationen snart ska lugna ned sig.

Det innebär ändå inte att konflikten kommer att få en slutgiltig lösning.

- I framtiden kommer spänningarna vara starkare och risken för fler stridigheter är stor, säger han.

Den symbol som Igge Holmberg (S) tatuerat på sin arm är inte inom ramen för det som brukar kallas sakligt och värdigt arbete inom lagtinget. Det säger talman Johan Ehn (MSÅ) som nu varnar Igge Holmberg från att visa tatueringen i lagtinget.

Stadsrevisorernas ordförande Jack Christenbrunn bedriver partipolitisk granskning. Det anser stadsfullmäktigeledamoten Barbro Sundback (S). Nu kräver hon att han ska avgå.

Gymet i Degerby, Föglö måste renoveras efter att det upptäckts svåra krosskador i trägolvet. Totalkostnaden landar på 32.500 euro.

Från 1 juni har Töftöfärjan en turlista under några månaders testperiod.
– Vi är oroliga att det görs nu samtidigt som den nya bron byggs och det går mycket tung trafik, säger kommundirektör Andreas Johansson.

Vad anser lantrådet om att lagtingsledamot Igge Holmberg (S) publicerat en bild på ett vapen med texten folkets röst?
Det vill oppositionspartiet Centern ha svar på.

Med texten ”Vox populi!” (folkets röst) publicerar lagtingsledamot Mikael Igge Holmberg (S) en bild på sin nya tatuering, en AK-47 på Facebook.
– En personlig sak mellan mig och en kamrat, säger han.

Två kvinnor dömdes för grovt rattfylleri förra veckan. En del av straffet är att de ska betala en brottsofferavgift på 80 euro.
– Det är första gångerna vi gör det nu, säger Linda Toivo, tingsnotarie vid Ålands tingsrätt.

De partier som ställer upp lika många kvinnor som män i lagtingsvalet 2019 får dela på en jämställdhetsbonus.
Antalet kandidater som får ställas upp blir färre. Valadministratör Casper Wredes förslag är att man får nominera så många som ska väljas in plus nio, både i lagtings- och kommunalvalet.

I söndags klockan 16.20 gick Slemmern. Det meddelar Lions Club Mariehamn, som årligen håller i Slemmerntippningen.

Leif Nordlund, ordförande i valberedningen inför Visit Ålands årsmöte, vill inte säga om medlemmarna kräver förändringar i ledningen efter förskingringen som försatt organisationen i likviditetskris.
– Nästa vecka har det mesta klarnat, säger han om valet av nya styrelsemedlemmar.

113 km/tim på 90-väg resulterade i böter. Men i övrigt har bilisterna kört laglydigt i helgen.

Det kommer att bli ändrade rutiner på utbildnings- och kulturavdelningen, det säger Rainer Juslin efter att han har gjort en intern utredning om vad som gick fel när en förfrågan från Universitet- och högskolerådet (UHR) aldrig nådde berörda parter.
– Men man kan inte säga att det var tjänstefel, säger Rainer Juslin.

Viking Grace assisterades av bogserbåtar vid anlöpet till Mariehamn under lördagen.

Fler nyheter