Organisationen Ålands näringsliv ger landskapsregeringen betyget åtta för näringspolitiken.
Ambitionsnivån är hög, konstaterar man. Samtidigt efterlyses reformer, bland annat ett slopande av näringsrätten.

För att lösa flera av kraven i det nya konkurrenskraftsavtalet i Finland anordnade Optinova i lördags en heldag för personalen med förläsningar, workshops och en avslutande personalfest.
– Vi tror på att satsa på vår personal i form av utbildning och inspiration. Det är personalen som på sikt kommer ge oss konkurrenskraft, säger Andreas Perjus, CTO i Optinovakoncernen.

Landskapsregeringen ska gör en förstudie av trafiksäkerhetsåtgärder för Färjsundstunneln.
– Tunneln har begränsad höjd och är ganska smal, säger bro- och hamningenjör Anders Sundblom.

Kommundirektören är frånvarande, kommunhuset utdömt och trafiken till och från Kökar under all kritik. På samma gång är Kökar hett på fastighetsmarknaden och det pågår flera spännande satsningar i kommunen. 
– Kökar är attraktivt, trots att resan hit är lång, säger socialsekreterare Camilla Enberg.

Fastighetsägaren Holmbergs Ab:s vd Sven-Erik Holmberg säger att den brandskadade fastigheten ska återställas så fort som möjligt.

– Det första vi gör på måndag är att sätta oss ner och titta på hur vi ska gå vidare med det här.

Bilverkstaden i Norrböle är helt utbränd efter branden som härjade i lördags. Ingenting av verkstaden finns kvar.

– Det blir fullständig kaos att reda upp det här, säger en av ägarna som vill vara anonym.

Den nya juryn som ska utse årets vinnare i Deluxe är Petronella Wester, Peter Grönholm och Fredrik ”Fryk” Hitonen. I lördags hölls audition. 

– För mig handlar det inte alltid om att hitta någon som sjunger perfekt. Mycket sitter i känslan och hur man tolkar en text, säger Petronella Wester inför uppgiften att ta ut finalisterna.

Efter Ålandstidningens artiklar i lördags om att de två fiskarna i den omtalade filmen tidigare ansökt om och fått avslag på sin förfrågan om att fiska på landskapets vatten överväger nu Fastighetsverket att polisanmäla fiskarna.

Den brand som i lördags morse startade i en bilverkstad i industriområdet Norrböle i Strandnäs såg först ut att få förödande konsekvenser. 
– Det var övervägande fara första timmen, vi räknade med att branden skulle ta allt, säger räddningschef Thomas Mattsson.

Med rösterna 3–2 har kommunstyrelsen i Geta beslutat att uppvakta Finströms kommun om ett bibliotekssamarbete.
Men exakt hur ett samarbete kan se ut är ännu oklart.

Den första september slås barn- och ungdomsavdelningen och barn- och ungdomspsykiatrin på ÅHS ihop. Det beslutade ÅHS styrelse på ett möte i går. Samtidigt tillsattes en rekryteringsgrupp för att leta fram en ny hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Tack vare ökade skatteintäkter gör Geta ett betydligt bättre resultat 2016 än förväntat. Kommunen redovisar ett överskott på 78.000 euro.

Den kraftiga branden i anslutning till en bilverkstad i industriområdet i Strandnäs är nu under kontroll. 

– Vi håller nu på att gräva ur lokalen, säger räddningschef Thomas Mattsson till Ålandstidningen på eftermiddagen.

 

Rederiet Alfons Håkans ska betala 148.000 euro till Ålands sjöräddningssällskap för insatsen som gjordes när Viking Lines fartyg Amorella gick på grund 2013.
– Det känns bra att ha fått rätt, säger Sjöräddningssällskapets verksamhetsledare Dag Lindholm.

 

Fler nyheter