För invånarna i två byar på Åland har 2016 börjat på sämsta möjliga sätt. En man med en lång historia av brott och våld går runt mellan husen och frågar efter sprit och cigaretter.
– Och om man säger nej blir han våldsam. Många är så rädda att de inte vågar gå ut ur huset, säger en bybo.

Kommentarer

Detta rättskaffenhetens

Detta rättskaffenhetens spektakel - med landskapsregeringens (LR:s) goda minne, märk väl – den politiska flatheten ger en klar och tydlig fingervisning om vad som väntar i Jomalaby om LR ges fria tyglar i sin strävan att ”optimera” den så behändigt nedlagda Lantmannaskolan till ett allom saliggörande samhällsbygge, liksom ... till gagn för - förutom den i Mariehamn trygga landskapskassan - först och främst Åland utomstående olycksbarn i form av empatibefriade knarkare och alkoholister. Om någon i de nu drabbade byarna blir tvungen att på grundligast tänkbara sätt få ett slut på fanskapet, kommer myndigheter och rättsapparat – med politiska beslut i ryggen - då månne att lika lent hulda om den i realiteten problembefriaren som om den nu aktuella vettvillingen, som då kanske inte längre ens behöver uthärda sin egen spegelbild? Dessbättre kan man ju åtminstone hoppas att LR så småningom kommer till insikt om att den bör sluta med sitt tafsande på friden i Jomalaby.
En militärbåt passerade vid lunchtid på lördagen Degerby. – Det är ett planerat besök från Finland, säger talmannen Johan Ehn.

Axel Jahrén har skickat några bilder på ett möte i Stora Bält med världens största U-Båt i Typhoon class som nu är på väg in i Östersjön.

– Jag är med min pappa på en tankbåt som heter Bonito på mitt sommarlov, skriver Axel Jahren i ett mejl till Ålandstidningen.

Antalet hästkrafter når upp till fyrsiffrigt och hjälmarna sitter hårt på huvudet. I helgen arrangeras –  för första gången på elva år – Poker Run på Åland, med rekorduppslutning.

Den grekiska ö-världen och den turkiska kusten väcktes i fredags av en kraftig jordbävning. Hittills har ingen finländare rapporterats skadad.

Lundqvistrederierna redovisar en vinst efter skatt på 18,1 miljoner euro för räkenskapsåret 2016–2017, en halvering av koncernens resultat jämfört med året innan. – Det här året ser svagt ut, jag tror inte det blir lyckat, säger vd Ben Lundqvist.

Den unga pojken som vårdades i Åbo var i torsdags åter tillbaka på Rödhamn, där drunkningstillbudet inträffade.
 – Han kommer bli helt återställd, säger hamnchef Christian Kull.

Polisen larmades till Hammarland efter oroligheter i en bostad under torsdagen.

Trottoaren vid den utbyggda Ålandsvägen är inte tillgänglig för alla. Höga kantstenar tvingar rullstolsburna och rullatoranvändare ut i körbanan när de korsar Norragatan.

Västanträsk och Tjudö bys samfällda land- och vattenområden planterade i går den andra hälften av de 300 gräskarpar man köpt från Sverige. Tanken är att gräskarparna ska motverka och bryta ner den ökade växtligheten i träsket.

Begränsad framfart på vägarna i centrum.

Ridande poliser längs gågatan och i grönområden.

Polisen laddar inför den kommande helgen och veckan.

Under tre Rockoffkvällar finns Rädda Barnen på Åland på plats vid Rockoff. Det huvudsakliga syftet är att skapa en mötesplats för unga, men man erbjuder också ansiktsmålning för de yngre.

Landskapsåklagaren yrkar på tre månaders ovillkorligt fängelse för en ung man som förra året misstänks ha stulit parfymer till ett värde av 1.144 euro ombord på en kryssningsfärja.

Ålandsbanken förbättrade sitt resultat något det andra kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016. Rörelseresultatet steg från 4,6 till 5,0 miljoner euro.

Fler nyheter