För invånarna i två byar på Åland har 2016 börjat på sämsta möjliga sätt. En man med en lång historia av brott och våld går runt mellan husen och frågar efter sprit och cigaretter.
– Och om man säger nej blir han våldsam. Många är så rädda att de inte vågar gå ut ur huset, säger en bybo.

Kommentarer

Detta rättskaffenhetens

Detta rättskaffenhetens spektakel - med landskapsregeringens (LR:s) goda minne, märk väl – den politiska flatheten ger en klar och tydlig fingervisning om vad som väntar i Jomalaby om LR ges fria tyglar i sin strävan att ”optimera” den så behändigt nedlagda Lantmannaskolan till ett allom saliggörande samhällsbygge, liksom ... till gagn för - förutom den i Mariehamn trygga landskapskassan - först och främst Åland utomstående olycksbarn i form av empatibefriade knarkare och alkoholister. Om någon i de nu drabbade byarna blir tvungen att på grundligast tänkbara sätt få ett slut på fanskapet, kommer myndigheter och rättsapparat – med politiska beslut i ryggen - då månne att lika lent hulda om den i realiteten problembefriaren som om den nu aktuella vettvillingen, som då kanske inte längre ens behöver uthärda sin egen spegelbild? Dessbättre kan man ju åtminstone hoppas att LR så småningom kommer till insikt om att den bör sluta med sitt tafsande på friden i Jomalaby.

Stadsstyrelsen i Mariehamn motsätter sig att Lemland planerar att ändra den så kallade trehektarsregeln i Järsö-Nåtö. Det fastslog man i dag när anmärkningen mot förslaget till en ny byggnadsordning för Lemland diskuterades.

I fjol lockade dundersuccén kring 6.300 åskådare. I år vill arrangörerna nå ut ännu längre med konserten och direktsänder den till ålderdomshem och sjukhus.

Hotellkedjan Scandic köper samtliga Restels 43 hotell i en affär värd 114,5 miljoner euro. Viking Lines förre vd Mikael Backman är vd för Restel.

– Nu får restaurangbranschen se upp i stället, för vi kommer hårt, säger han till Ålandstidningen.

I sommar får Åland en ny veterinärklinik, i form av en skåpbil utrustad med röntgen och ultraljud.

– Tanken är att jag kör runt mellan olika ställen på Åland och gör hembesök på gårdarna, säger veterinär Elisabet Fellman som startar den nya veterinärpraktiken.

Kön sträckte sig ett par hundra meter när biljetterna till Anders Wiklöfs gratiskonsert släpptes under torsdagsmorgonen. Björn Gustbée var först på plats, redan klockan 06.50.

Inför sommarens evenemang har många föreningar fått ett plötsligt problem. Reglerna för proceduren med ordningsvakter har börjat tillämpas hårdare och en stor kostnad väntar alla som vill ordna evenemang i framtiden. 
– Vi lyckades få ihop midsommardansen i år, men det kanske blir den sista, säger Jimmy Fagerström, ordförande i Kökars ungdomsförning.

Den nedskräpade vändplanen i skogen bakom Öhmans Bil är bekymrande, anser en läsare som har hört av sig till Ålandstidningen. Jomala kommun är ansvarig för  vägen i fråga och där är man bekant med situationen.
– Vi brukar städa upp där några gånger per år, säger kommunens tekniska chef Magnus Sundin.

De informella samtalen kring en potentiell samgång till en söderåländsk kommun fortsatte i går när representanter från kommunerna träffades på Arken.
– På basen av samtalen så ska Jomala skicka en officiell förfrågan till de andra kommunerna så de kan ta ställning till om en utredning om en frivillig sammanslagning mellan kommunerna ska göras, säger Jomala kommunstyrelseordförande Harry Jansson (C).

Personen som misstänks för rånet på Strandnäs grill & minilivs har släppts på fri fot. Det meddelar kommisarie Olof Lindqvist efter onsdagens häktningsförhandling.

Representanter från Veuve Clicquot och journalister från hela världen flögs in till Silverskär i går när det världskända champagnehuset för första gången provsmakade champagneflaskorna från projektet ”The cellar in the sea”.

– Det är ett väldigt stort projekt för Veuve Clicquot. Jag ser väldigt mycket fram emot att prova champagnen, säger Veuve Clicquots chefskällarmästare Dominique Demarville till Ålandstidningen.

Mannen som åtalats för försök till mord av sin före detta sambo i Godby förra sommaren var fullt tillräknelig, enligt sinnesundersökningen.

Under den sista rättegångsdagen på onsdagsförmiddagen upprepade åklagaren sitt straffyrkande: nio års ovillkorligt fängelse.

Tillsammans med reklambyrån RBK har Ålandsbanken vunnit en Grand Prix i världens mest prestigefyllda reklamtävling i Cannes.
– Vi har visat att den lilla banken från Åland kan vara först i världen, säger Peter Wiklöf, vd för Ålandsbanken.

Ålandsbankens aktie har inte rosat marknaden under 2017, men vd Peter Wiklöf ser i grunden positivt på bankens framtid, även om han samtidigt är kritisk till centralbankernas penningpolitik. 
– Det är livsfarligt att säga så, men just nu känns det ganska bra. Vi har en spännande positionering i det bankklimat som råder.

Fler nyheter